JógaKlikk -  Online jógaórák

Az izmaid mindenre emlékeznek! Így segít az elengedésben a jóga

Publikációk hozzászólás 2014-08-11

A jóga filozófiája szerint a test, az elme és a lélek egy és ugyanaz. Nem lehet őket egymástól elkülönítve edzeni, csak együtt és egyszerre. Sokan csupán testedzésnek tartják a jógát, de aki rendszeresen jógázik, tudja és érzi a mentális és energetikai testre gyakorolt jótékony hatásokat.

Az embert érő kisebb-nagyobb események, de különösen egy érzelmi trauma nyomot hagy a fizikai testben. Ez fokozottan igaz a gyerekekre, akiknek még nincs kidolgozott stratégiájuk arra, hogyan kell megbirkózni egy érzelmi fájdalommal. Ezért a test segítségükre siet és fizikailag elraktározza ezeket a  fájdalmakat. A leggyakoribb ilyen érzelemraktárak a csípő és környéke, a lapockák és vállak környéke, de lehet a gyomor, a derék, a combok, a térdek vagy gyakorlatilag bárhol a testben attól függően, hogy milyen jellegű a szóban forgó probléma.

Forrás: Thinkstock

Minden alkalommal, amikor valaki jógázik, a gyakorlás dolgozik az energetikai testen, az érzelmeken és az elmén is. Minden jógapóz (ászana) pontosan meghatározott formát kíván a testtől és úgy kísérletezték ki több ezer éven át, hogy tisztító és serkentő hatással legyen az ember rezgéseire, vagyis az energetikai testére.

Talán előfordult már veled, hogy jógázás közben vagy utána hirtelen sírnod kell, megrohannak az érzelmek, esetleg lelki fájdalmat érzel, vagy ingerült leszel. Ezek a jelek gyakran arra utalnak, hogy megindult benned egy tisztulási folyamat, felszínre jött valami régi, elásott emlék vagy trauma, amitől meg kell szabadulnod a továbblépéshez. Az is jó jel lehet, ha úgy érzed egy ászana kitartásakor, hogy szeretnél menekülni, szeretnéd abbahagyni a gyakorlást, vagy kiszaladni a szobából. Ilyenkor az egód tiltakozik a tisztulás ellen, ragaszkodik valami régi fájó sebhez. Az előrehaladáshoz fontos a kitartás és a türelem. Nagyon hatékony és egyszerű módszer ilyen helyzetekben a légzés figyelése és a lélegzet elmélyítése, irányítása és megnyugtatása, hiszen a légzés közvetlen hatással van a testre, az elmére és a lélekre egyaránt. Ha a légzés nyugodt, a test, az elme és a lélek is megnyugszik.

Forrás: Thinkstock

Ne engedd viszont, hogy megtanulj együtt élni bármilyen fájdalommal, nem ez a természetes. Ha valamid fáj, az egy jelzés a tested részéről, amit komolyan kell venni. Legyél magaddal óvatos és haladj a saját tempódban, ne erőltesd a testedet. Fogadd el azt is, ha úgy érzed, hogy pihenned kell. Bánj úgy saját magaddal, ahogy egy gyerekkel bánnál: szabj határokat, tegyél erőfeszítést, de legyél türelmes, elfogadó és szeretetteljes.

Jógázz velünk!

A kundalini jóga egy olyan jógastílus, amiben könnyen megérezheted a gyakorlás hatását az energetikai testedre és az elmédre - itt ki is próbálhatod ezt a jógafajtát. Szintén nagyon hatékony a jin jóga hosszan kitartott pózaival gyakorolni. Ha pedig szívesebben mozogsz dinamikusan, élvezni fogod az asthanga jógát is!  


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!