JógaKlikk -  Online jógaórák

Vízparton hűsölsz? Használd ki a víz erejét a jógában is!

Publikációk hozzászólás 2016-07-03

A bolygónk és a testünk is körülbelül 70%-ban víz. A víz a természetben és a testünkben is lehet nyugodt és tükörsima, tud finoman fodrozódni, lágyan áramlani, hullámozni, elemi erővel mozogni, és vízesésként zuhogni. Lehet finom vízpermet vagy pára, lehet áradó folyó. Néha engedni kell folyni a maga útján, de ha mederbe tereled, irányítottan lehet használni a vízben rejlő szelíd, de hatalmas erőt. A nyári időszak tüzét jól ellensúlyozhatja a víz hűsítő lágysága.

Használd tudatosan a víz erejét a jógában is!  

A testünkben a vízháztartás központja a medence, ezen belül is a vesék, a húgyhólyag és a húgycső játszanak fontos szerepet a víz egyensúlyában.

Forrás: Dreamstime

Energetikai szempontból pedig a szakrális vagy szexcsakra (a keresztcsont magasságában található energiaközpont) felelős a testünkben lévő víz elemért.

Mi az a csakra?
A szó azt jelenti szanszkritül, hogy kerék. Sokan úgy magyarázzák ezt, hogy a csakrák energiaörvények. Körbe-körbe forognak, és ellátják a testünket energiával. Sokszor hallani, hogy hét csakránk van. Valójában több ezer kisebb-nagyobb csakra van az emberi testben, de a gerinc mentén húzódó hét fő csakráról esik a legtöbb szó, ezek a legfontosabbak az energetikai test kiegyensúlyozott működése szempontjából.

Ezért minden olyan gyakorlat, ami ezt a területet stimulálja valamilyen módon, segíthet egyensúlyba hozni, vagy egyensúlyban tartani a testünkben lévő vizet. Ilyenek például a csípő nyitások (pl. baddhakonászana), a lágyan áramló, hullámzó vagy körkörös mozdulatok, a fordított testhelyzetek (de nem a menstruáció idején), a Hold befelé forduló, befelé figyelő energiáját kihasználó statikusabb és meditatív jellegű gyakorlások, illetve minden gyakorlat, ami a megnyílást, a befogadást segíti. A víz a változás és a megtisztulás szimbóluma is, hiszen a víz áramlik és lágyan kikerüli az útjába eső akadályokat. Felold és megtisztít, magával viszi, elmossa azt, amire nincs már szükség.

Forrás: Dreamstime

Mártózz meg természetes vizekben!

A víz befogadja és átveszi a körülötte lévő rezgéseket. Tisztító és harmonizáló hatású, ha természetes és tiszta vizekben fürdesz. Különösen erős tisztító hatású a tengervíz, de tavak, folyók, patakok, és különösen források vize is. Engedd, hogy ezek a természetes vizek lemossanak, megtisztítsanak, és elringassanak a hullámzásukkal.  Otthoni fürdőzéshez tegyél 1 kg tengeri sót, vagy Epsom sót a fürdővizedbe, és kerüld a klóros fertőtlenítők használatát.

Forrás: Dreamstime

Igyál sok vizet!

  • Igyál sok tiszta vizet, vagy éjszakára tedd hűtőbe és áztass bele citromkarikát, mentalevelet, bodzavirágot, szeletelt uborkát, gyömbért vagy szeletelt gyümölcsöt. Így a gyerekek is szívesebben isszák majd, nem kell bele cukor ahhoz, hogy kellemes gyümölcsíze legyen.
  • Ha sokat izzadsz, ne feledkezz meg az ásványi sók pótlásáról sem. Erre jó lehet a fentebb említett gyümölcsök, zöldségek, vagy fűszernövények vízbe áztatása, vagy keverj az ivóvizedbe citromlét és egy csipetnyi Himalája-sót.
Forrás: Dreamstime
  • Ha tudsz, szerezz be forrásvizet, vagy igyál tisztított vizet.
  • Ha PET palackos vizet iszol, különösen figyelj arra, hogy ne engedd felmelegedni a vizet a palackban (pl. az autóban), mert már viszonylag alacsony hőmérsékleten is kioldódnak a vízbe a palackban lévő káros anyagok.
  • Kerüld a túl hideg vagy jeges italokat, mert ezek hatására a szervezet fűteni kezd, de közben a külső hő miatt hűteni is kell, és ez rengeteg pluszenergiát vesz igénybe.
  • Tegyél kristályokat, féldrágaköveket egy üveg vízbe (használj üveget, ne műanyag palackot), és hűvös helyen hagyd állni 12 óráig, utána idd meg. A kristályok – különösen a hegyi kristály – segítenek harmonikussá tenni, összerendezni a víz szerkezetét.
Tipp
Ha az áramlást, a víz mozgását szeretnéd megélni jógával, ajánljuk a JógaKlikk Vinyasa Flow stílusú online jógaóráit. A következő ízelítő csak 15 perc, de érezni fogod a frissítő hatását! Kattints a videóért!

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!