JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Új Kezdet

hozzászólás 2016-01-07

A Vinyasa Flow jógagyakorlásban minden vinyásza olyan, mint egy új kezdet. Mint amikor egy teleírt tábláról letörölsz mindent, hogy tiszta lappal kezdhess bele a következő kihívásba.

Lovagold meg a változás erejét!

Ehhez hasonlít egy új év kezdete is. A fordulópont után megújulva, friss erővel, nyitott szívvel és nyitott elmével lépünk bele az új forgatagba. Az év ciklusában ez egy olyan időszak, amikor mindenki tele van lendülettel, elhatározással, és egy változni/változtatni akaró erővel. Érdemes meglovagolni ezt a nagyon aktív, koncentrált erőt és tudatosan változásokat kezdeményezni az életedben!

Teremtsd meg a teret az új dolgoknak!

A Hindu mitológiában az élet ciklusait három erő mozgatja: Brahma a Teremtő, Visnu a Fenntartó és Shiva a Pusztító. Az év kezdésének időszakát leginkább a teremtő, létrehozó, új dolgok születéséért felelős erő, Brahma szimbolizálja. Fontos azonban, hogy először meg kell teremteni azt a teret, ahol az új dolgok meg tudnak születni!

Csinálj rendet!

Ahhoz, hogy új dolgokba foghass, először is rendet kell tenned a meglévő dolgaid között. Oszd fel az életed különböző területekre, pl. „Család/párkapcsolat”, „Munka/karrier”, „Jógagyakorlás”, „Sprituális fejlődés” stb. és vess számot minden területen, hogy hol vagy most az utadon, merre szeretnél menni, hová szeretnél eljutni, mi az, amit jól csináltál eddig és mi az, amin változtatni szeretnél. Az ilyen típusú rendrakásban segíthet, ha a fizikai jógagyakorlásodban olyan pózokra koncentrálsz, amelyekben egyenes vonalak vannak, amelyek fegyelemre és koncentrációra tanítanak.

Nagy segítségedre lesz a rendrakásban a meditáció gyakorlás is! Ahhoz, hogy érdemben bármit is létrehozz, először ki kell kapcsolni az állandó nyüzsgést, megállni, elcsendesedni. Ha ez sikerült, akkor tudod igazán összeszedni minden erődet és tudatosan egy kiválasztott irányba fordítani.

Ne felejtsd el elfogadni magad!

A nagy változás és változtatás hevében az is fontos, hogy fogadd el magad, és legyél elégedett az eddigi eredményeiddel, minden szép és jó dologgal, amit már létrehoztál, amiért megdolgoztál. Ahogy Pema Chödrön budhista szerzetesnő tanítja a meditációról: „A meditáció gyakorlása nem abból áll, hogy eldobjuk magunkat és átalakuljunk egy jobb emberré, hanem abból, hogy megbarátkozzunk azzal, akik igazából vagyunk.” Kezdd tehát ezzel: barátkozz meg önmagaddal, ismerd meg az erősségeidet és a gyenge oldaladat, és ezeket figyelembe véve tűzd ki a céljaidat és határozd meg az irányt, amerre haladni akarsz a jövő évben. Tegyél erőfeszítést, de legyél magaddal megengedő és elfogadó, ahogy egy szülő fordulna a gyermeke felé.

Ezeket az ászanákat gyakorold!

Trikonászana – az egyenes vonalak mentén elrendeződés fegyelemre és rendre tanít
Virabhadrászana 1 és 2 – mindkét póz egy bátor nagy előrelépést szimbolizál, egy olyan nyitottságot, ami határozottsággal és elszántsággal párosul
Virabhadrászana 3 – ebben a pózban olyan vagy, mint egy kilőtt nyílvessző: megállíthatatlan, koncentrált, és biztosan célba talál!
Nataradzsászana – Nataradzsa Shiva, a pusztító erő egyik megnyilvánulása, a változás az ő kozmikus táncával kezdődik, amelyben eléget mindent, ami megérett az elmúlásra
Hanumánászana – a tornászok/táncosok között „spárga” néven ismert póz egy hatalmas bátor lépésre, sőt inkább ugrásra emlékeztet, a bátor megnyílás és önzetlenség szimbóluma

A szavak ereje is segít!

Ajánlok néhány szankalpát, megerősítő mondatot, amelyeket hasznosnak találhatsz ebben az időszakban:

  • „Bármire képes vagyok, végtelen erő áll rendelkezésemre.”
  • „Én alakítom a belső világomat.”
  • „Én vagyok felelős a saját boldogságomért.”
  • „Az élet egy csodálatos, izgalmas kaland.”

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

O. Károly

2016. 01. 09. 15:43 Ja csak egy meg jegyzés. A cikket alá kéne írni!!

O. Károly

2016. 01. 09. 15:40 Én úgy hiszem az új kezdethez, sok minden olyan tényező szól hozzá, amiben egy kezdő jógázó még nem igazan érzi otthon magát. Én tudom és hiszem, hogy sok olyan programotok van, ami ezt hirdeti. De egy "jógázónak"-embernek saját magának kel megtalálni az útját. mindegy az hová vezet, amire szüksége van azt magához vonzza. Üdv: Károly