JógaKlikk -  Online jógaórák

Te is képes vagy irányítani az idegrendszered! Mutatjuk, hogyan!

hozzászólás 2022-09-22

Annyi okunk van az aggódásra, és ezt a folyamatos feszültséget nem lehet simán azzal letudni, hogy ne is törődj vele, mosolyogj többet! Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Vagy mégis az? Hogyan tudod csökkenteni a stresszt hatékonyan? Lélegezz tudatosan!

Amikor minden villámsebességgel változik körülötted, az egyetlen lehetőséged a nyugalomra, ha a békét önmagadban találod meg. Nem, ez nem közhely, hanem tény, méghozzá idegrendszeri törvény. Te is képes vagy elsajátítani azt a meditatív légzési technikát, amit napi rutinná téve kiutat találhatsz a pörgő gondolatok útvesztőjéből.

Hagyj időt az alkalmazkodásra

Az elmúlt évek a mentális immunrendszerünket is jócskán próbára tették, akár régi érzések, félelmek is a felszínre törtek, új nehézségekkel is szembesülünk. Ebben a ’minden bizonytalan’ állapotban egy dologhoz mindig visszatérhetsz: a légzésed figyeléséhez. Egyszerű technikák tárháza áll a rendelkezésedre, hogy néhány perc alatt újjászüless.

Az aggódás természetes válaszreakció? Igen!

Az aggódás teljesen természetes emberi válaszreakció akkor, ha elvesztjük a kontrollt. A szorongás mentálisan és fizikai szinten is megmutatkozhat, például a légvételek hosszának csökkenésében, a száguldó gondolatokban vagy a megemelkedett pulzusszámban. Az agy a stresszre a szimpatikus idegrendszer bekapcsolásával reagál, ’fuss vagy harcolj’ üzemmódba kapcsol. Ez a jelenség életmentő, ha tényleg vészhelyzet történik, de ha állandósul, az bizony romboló hatású.

Kapcsolódj újra a légzéseddel, érdemes edzeni a tudatosságodat, hogy akármikor bevethesd a számodra leghatásosabb légzéstechnikákat. A légzésed az életerőd, hatalmas erővel bíró eszköz kapcsolódni, gyógyulni és továbblépni. Hangolódj a tested jelzéseire, a következő gyakorlatok közül válaszd azt, ami neked kényelmes és megfelelő.

Ismerd fel és tiszteld tested szükségleteit

Elsőként hasznos, ha megismered a légzésed szerepét az érzelmeid irányításában és a mentális állapotodban. Az idegrendszer két fő részre osztható, a központi idegrendszerre (agy, gerincvelő) és a perifériás idegrendszerre (az agyból kilépő 12 agyideg és a gerincvelői idegek, idegek, amelyek behálózzák az egész testet).

Az ember alapállapota nem a menekülés, hanem a ’pihenés és emésztés’, vagyis amikor a paraszimpatikus idegrendszer dolgozik. Sajnos egyre többször és egyre több ideig nem ez a helyzet nálunk, a ’harcolj vagy fuss’ üzemmódban pörgünk, hiszen annyi feladat, probléma tornyosul, hogy szinte állandóan van mit tenni. Rossz hír, hogy nem mondhatod a testednek, váltson üzemmódot. Hacsak nem vagy szupertudatos jógamester, nem tudod irányítani az emésztésedet vagy a szívritmusodat. Tudod viszont irányítani a légzésedet, ami aztán szépen sorban megteszi a hatását. Így közvetetten mégiscsak képes vagy irányítani az idegrendszeredet!

Tehát ha tudatosan szabályozod a légzésed, képes vagy kordában tartani az érzelmi és a mentális állapotodat. Tartsd ezt észben, induljon az utazás 2 egyszerű technika világába!

Tudatos légzéstechnikák

    A hasi légzés és az Ujjayi pránájáma (győzedelmes légzés). Mindkét technika szuper kezdőknek is, rendszeres gyakorlása finomabb tudatállapotokba juttat.

Hasi légzés

A hasi légzés különösen ajánlott, ha éppen kapkodva és röviden veszed a levegőt a mellkasodba. Ez a légzéstechnika remek, ha ellenálló légzőrendszert szeretnél, mivel a gyakorlat megdolgoztatja a rekeszizmodat, azt az izmot, ami elsődlegesen felelős a légzésért.

Gyakorolj ezzel a videóval.

Ujjayi II.

A győzedelmes légzés ugyancsak segít a légvételt mélyíteni és hosszabbítani, miközben a torokizmokat is bevonod a folyamatba. Ez a légzéstechnika a kilégzések közben egy lágy hangot képez a torok hátulsó részében. Minden kilégzéssel járó hang nyugtat, lazábbá és relaxáltabbá teszi a testet.

Ha kitartóan és rendszeresen gyakorlod ezt a légzést, hatékony eszközt kapsz az aggodalmaid megdolgozására. Újrakeretezheted a szemléletedet, más szemmel látod majd a dolgokat magad körül.

Így végezd:

  1. Kezdd relaxációval
  2. Folytasd a légzésed tudatos megfigyelésével
  3. Ha készen állsz, lélegezz ki teljesen
  4. Ezután lélegezz be
  5. Majd lassan, hosszan, elnyújtva lélegezz ki
  6. Utána lélegezz természetesen
  7. 4-5 kör normál légzés után ismételd a 3. ponttól. 3 ismétlést végezz.

Ha pedig szeretnél egy komplex gyakorlást, mindenképpen próbáld ki ezt is!

Teremts helyet is a békének

Ha otthon kialakítasz egy kis zugot, ahová alkalomadtán elvonulsz néhány percre gyakorolni a légzéstechnikáidat, nagyon sokat tettél az egészségedért. Tudom, hogy nem könnyű, szinte olyan, mintha ezek a percek az önzésed bizonyítékai lennének! Hidd el, ha így gondolod, tévedsz! Minden tudatos légzéstechnikával töltött perc ezerszeresen megtérül! Akár kuckózol, akár napközben alkalmazod a technikákat, megéri!

Mit ajánlunk?

Használj ülőpárnát vagy hengerpárnát! Ha kényelmesen ülsz, könnyebb befelé figyelni. A keresztezett lábú üléshez jól jöhet két jógatégla is. Ha fekvő helyzetben gyakorolsz, nyugodtan tegyél fel egy szempárnát is. Masszírozd át a halántékodat relaxáció után ezzel az olajjal! És még valami! A légzés és az aromaterápia elképesztően jó páros! Használj vaporizátort és DoTerra illóolajat, mi ezeket ajánljuk!

 


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!