JógaKlikk -  Online jógaórák

Szépség és stabilitás egy jógapózban

Publikációk hozzászólás 2016-05-08

Az egyensúlygyakorlatok azért nagyon fontosak, mert felkészítik az idegrendszert és az izomzatot arra az esetre, ha egyensúlyunkat hirtelen elveszítenénk (megcsúszunk, meglöknek, nagyot fékez a busz stb.). Megtanítják, hogy mely izmokat – milyen sorrendben és erővel – kell bekapcsolni, hogy talpon maradjunk. Ez mindenkinek nagyon fontos, de az időseknek, csontritkulással élőknek hatványozottan! Mindemellett az egy lábon állás az egyik legjobb farizom-erősítő, fenékkerekítő, -feszesítő gyakorlat, úgyhogy hölgyeim, uraim, ne fukarkodjunk vele!

A Harcos 3 (Virabhadrászana 3) nevű jógapóz az egyik legnagyobb kihívást jelentő gyakorlat. Érdemes először a kezdőbb verziókat végezni: széket, téglát, falat hívni segítségül, illetve ha már megy támasz nélkül, akkor előbb kisebb szögben dönteni a törzset, majd fokozatosan haladva eljutni a vízszintesig.

A Harcos 3 (Virabhadrászana 3) nevű jógapóz

Forrás: Dreamstime

Így végezd helyesen:

  • Két lábon állásból emeld a bal lábadat hátra addig, amíg érzed, hogy a bal fenék megfeszül, ott tartsd majd végig a bal lábat. Ez aktiválja, erősíti a nagyfarizmot, a comb hátulsó izmait és a mélyhátizmokat!
  • Emeld a karokat mellső középtartásba!
  • Kezdd el dönteni a törzsedet úgy, hogy a lábad és a törzsed mindig egy vonalban legyen, mint egy gémeskút. A mélyhátizmok és a tartó láb felőli farizmok erősen dolgoznak ekkor.
  • Tartsd a hasfalat végig feszesen, hogy kellő támaszt adjon a gerincnek. A hasizmaid meghálálják.
  • Ha elérted a véghelyzetet, emeld a karokat magastartásba, az arcél vonalába, még inkább aktiválva a mély- és felületes hátizmokat, a váll hátulsó izmait.
  • Fejtetővel nyújtózz előre-felfelé, az álladat finoman húzd a tarkód irányába, mintha tokát akarnál csinálni magadnak. Nyúlik a nyaki gerincszakasz, és tehermentessé válnak a nyaki ízületek.
  • A levegőben lévő lábadat feszítsd vissza, és sarokkal nyújtózz hátrafelé, hogy a vádlit és a hátul futó idegeket is megnyújtsd.
  • A medencédet fordítsd vissza a padló felé, hogy ne nyíljon ki oldalra!

Nagyon fontos, hogy 4-5 lassú levegővételig ki tudd tartani ezt a testhelyzetet, tehát ha nem vagy még elég stabil, inkább használj támaszt (szék, fal, bordásfal), vagy ne döntsd a törzsed annyira előre. A stabilizáló, erősítő, fenékfeszesítő hatást csak akkor éred el, ha valóban egy lábon állsz pár másodpercig! Ha már nagyon stabil vagy, akkor nehezíthető a gyakorlat egylábas guggolással, karmunkákkal, kis súlyzóval, gumiszalaggal stb. A Virabhadrászana 3-at minden tornádba beiktathatod, alapos bemelegítés a comb- és hátizmok előkészítése után. Mindkét lábon 4-5 hosszú, nyugodt légvétel idejéig tartsd ki, ismételve 3-4-szer!

Tipp!
Tanuld meg a Harcos 3-ast most otthonról egy dinamikus 60 perces ingyenes Jógaklikk-videóval.

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!