JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Ne legyél mindig újrakezdő - Motiváld magad jógával!

hozzászólás 2015-09-14

Előfordult már, hogy lelkesen, nagy lendülettel belekezesz valamibe, aztán idővel elolvad a lelkesedés, és mire észbe kapsz, már nem jársz jógázni, futni, zumbára vagy falat mászni? Ez olyan gyakori jelenség, hogy sok tanfolyamot úgy hirdetnek, „kezdőknek és újrakezdőknek”. Mi lehet a titka azoknak, akik kitartóan végeznek egy-egy tevékenységet? Egyszerű és könnyen követhető tippjeink segítenek, hogy ne legyél mindig újrakezdő!

Motiváld magad!

A kitartás szempontjából kulcsfontosságú a motiváció. Így motiválhatod magad könnyen:

1. Te miért jógázol? Válaszolj magadnak ezekre a kérdésekre! Írd le a válaszokat,  hogy később, ha csökkenne a lelkesedésed, ezek a válaszok emlékeztetőül szolgáljanak (természetesen a jógázást helyettesítheted bármilyen tevékenységgel, amiben motiválni szeretnéd magad)
- Miért kezdtem el jógázni?
- Miért szeretek jógázni?  
- Miért hasznos nekem a jógázás? Milyen jótékony hatásai vannak?

Minden jógázás előtt emlékeztesd magad: „Azért szeretek jógázni, mert...” vagy „Azért hasznos nekem a jógázás, mert...”

2. Jutalmazd meg magad! Tűzz ki elérhető, de kihívást jelentő célokat, és ha elérted őket, jutalmazd meg magad valahogyan. Ez lehet egy szál virág, amit magadnak veszel, a kedvenc ételed, egy mozi, vagy bármi, amit szeretsz.

3. Szeresd a jógagyakorlást! Figyelj arra, hogy nagyon gyakran olyan mintát tanulunk meg a családból, az iskolában, a barátainktól, hogy egy kicsit „utálni kell” a tornaórát, az iskolát, a munkahelyet. Ujjongva várjuk a pénteket és egy tanult mintát követve, kötelező jelleggel utáljuk a hétfőt.  Az egész hetet és úgy általában az életünket egy nehéz, fárasztó küzdelemnek tekintjük. Változtasd meg ezt a mintát! Gondolj örömmel a jógázásra, ezdésre, más tevékenységre, készülj rá olyan örömmel, mintha semmit nem szeretnél ennél jobban, mintha ez egy izgalmas kaland vagy játék lenne!

4. Fejleszd a koncentrációd!
A jógagyakorlás során a testtel együtt a kitartás, a koncentráció, a figyelem is fejlődik. Gyakran azért hagyunk abba valamit, mert a körülöttünk lévő túl sok egyéb inger szétszórja a figyelmünket. Kinek van ideje jógázni, amikor annyi érdekes poszt van a Facebook-on, most kezdődik egy jó műsor a tévében, és csörög a telefon?

Mint minden mentális folyamat, a figyelem megtartása is tanulható és gyakorolható. A meditáció különösen erőteljes ilyen szempontból, de ugyanilyen hatása van a fizikai testet mozgató ászana gyakorlásnak, vagy a lélegzetet és életerőt irányító pránajáma gyakorlásnak is.
Ha úgy érzed, hogy hiányzik az erő és a lendület a folytatáshoz, próbáld ki a következő videónkat: Erő és lendület, Virabhadrászana 3


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!