JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Mit kell tenned, hogy valóban célt érjenek a jógagyakorlatok?

Publikációk hozzászólás 2016-04-24

A jógázók különböző célokkal vesznek részt az órákon. Van, aki a pluszkilóiból szeretne lefaragni, mások a stressz kezelésére vagy a gerincproblémájukra várnak megoldást, izmosodni szeretnének, vagy valami egészen mást - és a jóga hatékonyan kezeli a legtöbb problémát. Előfordulnak azonban szemellenzős gyakorlók, akik egyetlen problémára koncentrálva, az egyéb jótékony hatásból nem kérnek, például a "torna" után már meg sem várják a relaxációt, hiszen úgy érzik, az fölösleges időhúzás. Te ugye nem így teszel? Hogy miről maradsz le, ha mégis?

A jógaórának fizikai, mentális és energetikai hatása is lesz rád, akkor is, ha erről nem veszel tudomást. Ezért jóga, és nem gyógytorna vagy fitnesz. A folyamat kihagyhatatlan része a relaxáció. Ebben fixálódik ugyanis több olyan folyamat, amelyeket elindítottál, e nélkül a jóga olyan, mint egy torta nélküli szülinapi ebéd.

Forrás: Dreamstime

Mindemellett a fizikai hatások is a relaxációval, és majd az otthoni pihenéssel teljesednek ki, hiszen a folyamatok egyes elemei tovább dolgoznak benned a jógaszőnyeg összetekerése után. Nehéz mindezeket észben tartani, amikor a mai iskolarendszer is a végeláthatatlan, hétvégét is betáblázó, gyakran éjszakába nyúló tanulásra kondicionálja a diákokat, holott - a nem is új keletű kutatások szerint - egy alapos alvás és a tanulás közbeni elegendő pihenés, a memorizálás alapfeltétele. Vagyis a tanulás folyamata nem áll meg akkor, amikor kiejtjük a kezünkből a könyvet. Az idegrendszer az alvásban aktiválja az éber tanulás közben bekövetkezett idegrendszeri történéseket, ezeket újra lejátssza, s így rögzíti a tanultakat.  A tanulás közben is jóval több időt kellene hagynunk, hogy az agy újra befogadóvá váljon. Ennek ellene megy a diákok túlterhelése, végső soron "csak" a tanulás, illetve emlékezés folyamatát akadályozza a passzírozás. 

Forrás: Dreamstime

Újra és újra tudatosítani érdemes tehát: a jógázás, és benne a relaxáció egy folyamat része. A gyakorlatok komplex hatásokat indítanak el benned, és idő kell, amíg célt érnek, végig kell menni minden stádiumán, az út nem lerövidíthető.

Nemcsak a jóga, hanem a természet működése ez, kilégzés nélkül nincs belégzés, pihenés nélkül nincs fejlődés.

A pihenés és megfelelő alvás fontosságával nagyjából mindenki tisztában van. A rendszeresen végzett relaxáció mellett is szóljon még egy érv: a relaxáció oldja a testben és a mentálisan elraktározott feszültségeket, amelyek rengeteg energiát kötnek le. A rendszeresen relaxálók jutalma a kirobbanó energia. Kéred?

 
Ha igen, akkor próbálj ki ezen a héten ingyen egyet a Jógaklikk relaxációi közül! Ez a "Mezítlábas vizualizáció" egy olyan technika, ami segíthet abban is, hogy megtaláld a kapcsolatodat a földdel. Kattints a 10 perces videóért, jógázz otthon!

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!