JógaKlikk -  Online jógaórák

A Koronacsakra

hozzászólás 2023-05-26

Elképzelhető, hogy a keresztény ábrázolásban megjelenő glória a szentek feje fölött a koronacsakrára utal, illetve a „hetedik mennyország” tulajdonképpen a hetedik csakrát jelenti. Hiszen az a csodálatos, mennybéli állapot kapcsolódik a korona csakrához, amikor megszűnik a folyamatos értékelés és ítélkezés és átveszi a helyüket az elfogadás és az elégedettség.

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Fontos tudni, hogy a csakrákat nem feltétlen erősítenünk kell, amikor úgy érezzük, hogy gond van vele. Előfordulhat, hogy az egyensúlyi állapotából pont azért mozdult el, mert túlzottan felerősödött, ilyenkor a harmonikus működéshez gyengíteni szükséges - tehát mindig az arany középutat keressük, mint pl. a vérnyomás esetében is.

Mi az a Koronacsakra?

A Korona Csakra (Szahaszrara) a fejtetőnél, a kutacsok felett helyezkedik el. Ott, ahol be szokott nőni a „fejünk lágya”.

Ez az éteri energiaközpont kapcsol össze bennünket a szellemvilággal, a körülöttünk áramló láthatatlan erőkkel, amelyeket a gyerekek intenzívebben érzékelnek, mint a felnőttek, innen jöhet a mondás, „még nem nőtt be a feje lágya”.

Ez az energiaközpontunk olyan mértékben túllép a fizikai síkon, hogy nem köthető hozzá igazán testrész vagy szerv, a női és férfi polaritások felett áll, és a színek sincsenek rá hatással. Ábrázolásában gyakori az arany vagy fehér szín, illetve vizualizációs gyakorlatokban jól lehet hatni erre a csakrára a csillagokból áradó fény vizualizálásával. A koronacsakra szimbóluma az ezerszirmú lótusz, a megvilágosodás jelképe.

Éteri minősége ellenére egy aprócska szervünket mégis a koronacsakrához szokták kötni, ez a szervünk pedig a tobozmirigy.

A tobozmirigy felelős többek között a melatonin termelésért, az alvásritmus és a biológiai óránk szabályozásáért, és reagál az elektromágneses mezőkre is, vagyis a tobozmirigy segítségével észleljük, ha egy helynek, tárgynak vagy embernek különleges rezgése van. A tobozmirigy működését befolyásolja a fény mennyisége és színe – ezért lehet fontos teljesen besötétíteni az alváshoz, és elalvás előtt kerülni a monitorok nézését (a monitorokból sugárzó fény színe ugyanis atkivitásra sarkallja az agyunkat, vagyis nehezebb lesz elaludni).

Általában az alvászavarok és pszichés problémák tartoznak a koronacsakra betegségeihez:

  • szkizofrénia
  • depresszió
  • öngyilkossági hajlam
  • epilepszia
  • Alzheimer-kór
  • Parkinson-kór)

Ilyenkor a koronacsakra gyakran túlzottan aktív, és az ilyen személy nem tudja irányítani, mederbe terelni a koronacsakra energiáját. Ilyen esetekben jó lehet a gyökércsakrát harmonizálni, hogy helyreálljon az egyensúly.

A Koronacsakra megnyitása, gyógyítása – hogyan csináld?

Hozd egyensúlyba a Korona Csakrádat!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

  • Színterápia: a színek felett áll, de a Koronacsakra színei közé soroljuk a fehér vagy fényes arany színeket, illetve a szivárvány összes színét egyszerre.
  • Kövek: gyémánt és hegyi kristály viselése, használata. Ezek a Koronacsakra kövei.
  • Relaxáció: csillagos ég, a csillagok gyémántos, tiszta fénye, vizualizálni, ahogy ez a tiszta fény a koronacsakrán keresztül beáramlik a testbe, szétárad, megvilágít, feltölt.
  • Meditáció: bármilyen meditáció hat a koronacsakrára, de pszichés probémák esetén inkább az ászana gyakorlás javasolt, ami a földdel való kapcsolatot, és a gyökércsakrát erősíti meg. Arany vagy tisztán ragyogó, gyémántos fénnyel színlégzés a koronacsakrán keresztül, megtisztítja a gondolatokat.
  • Megerősítések/Szankalpák: „Egységben vagyok.” „Egy vagyok az Univerzummal.” „Az Univerzum fénye átáramlik rajtam.” „Átjár az Univerzum ereje.”
  • Ászanák: A fizikai jógagyakorlatok közül leginkább a fejenállás köthető a koronacsakrához, ami hatékonyan harmonizálja a koronacsakra működését, hiszen stimulálja a koronacsakrát, miközben hatással van a gyökércsakrára is, és segít egyensúlyt teremteni. A gyökércsakra megerősítésére gyakorlatilag bármelyik ászana hatékony.
  • Pránajáma: Belégzés utáni légzésszünet. Fontos ezzel párhuzamosan a gyökércsakrát erősítő gyakorlatokat is végezni, és nem ajánlott pszichés zavarok esetén.  

 

+1 Bónusz tipp: Koronacsakra harmonizálás JógaKlikk videókkal

JógaKlikk videói közül a következőket ajánljuk a Koronacsakra kiegyensúlyozására:

- Gyakorold a fejenállást Varga Judittal. 

- Válassz meditációs videóink közül vagy végezd el meditációs programunkat.


Cimkék: jóga gyakorlás csakrák koronacsakra szahaszrara csakra sahasrara

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!