JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Karácsonyi finomságok lelkiismeretfurdalás nélkül - így segíti az emésztést a jóga

Publikációk hozzászólás 2014-12-28

A legtöbben, még ha egész évben figyelünk is arra, mit és mennyit eszünk, az ünnepek alatt kissé elengedjük magunkat. Emiatt ne érezz bűntudatot, de érdemes kipróbálnod néhány olyan praktikát, amik ilyenkor segítenek!

Karácsonykor még azok is túleszik magukat, akikre ez általában nem jellemző, és azután gyakran jön a bűntudat. De edd meg inkább azt az utolsó falatot jóérzéssel, okozz magadnak örömöt vele, ízlelgesd minél tovább, hiszen a kalóriák mennyiségét nem csökkenti a lelkifurdalás! Helyette tudatosítsd, hogy most többet vettél magadhoz, mint amire a testednek szüksége volt, gondold végig, mi lehet ennek a következménye, és vedd számba, hogyan enyhítheted a "károkat".

Forrás: Thinkstock

Aki jógázik, vagy csak jobban figyeli magát, megtapasztalhatta, hogy minden hatásnak megvan az ellenhatása. Nem véletlenül mondja a magyar nyelv, hogy "meglesz ennek a böjtje!" Ha valamit túlzásba vittünk, akkor annak lesz következménye. Ám a káros következményeken és a bűntudaton is enyhíthet a jóga! Akár közvetlenül evés után is kipróbálhatsz egy emésztőlégzést. Ez az egyik legegyszerűbb a hasi légzés, amelyet háton fekve vagy ülésben is végezhetsz. Ilyenkor lassan a tüdő legalsó szakaszába lélegzünk orron át, érezzük, ahogy emelkedik és süllyed a has a légzés ütemére, a bordák nem mozognak. Két órával az étkezés után is végezhetsz hatékony gyakorlatokat: felébresztik az emésztés tüzét a fordított testhelyzetek, a csavarások, oldalrahajlások, az előre- és hátrahajlások is.

Forrás: Thinkstock

Ha pedig az ünnepek után fogyni szeretnél, jó, ha tudod: a jóga nem turbó módszer, ám az egyik legjobb. Miért?
- Nincsenek káros mellékhatásai.
- Önsanyargatás helyett élvezetes és változatos a gyakorlás.
- Nemcsak a zsírpárnákat szüntetheti meg, hanem a (pszichés, hormonális) okokat is, pl. oldja a a szorongást, ami az egyik leggyakoribb oka a feleslegek felugrásának, illetve a kényszeres evésnek.
- Általános jó közérzetet teremt: javítja a szervek működését, energetizál.
- Fejleszti a testtudatot és a tudatosságot, amelyek azután megakadályozzák, hogy újra túledd magad.
- Tartós, hiszen az okok megszüntetésével a tünet is eltűnik.

Dinamikus vagy statikus?

A jógával javul a vér- és nyirokkeringés, az emésztőszervek működése, fokozódik a méregtelenítés. Az izmok dolgoztatása kalóriát éget el, az elme lecsendesül. Ha gyorsabban szeretnél fogyni, akkor tudd, hogy egy dinamikus gyakorlás a pulzus megemelésével tovább tartja zsírégető szakaszban a testet. Ha viszont sok leadnivalód van és nem nagyon mozogtál eddig, akkor légy türelmes, és kezdetben lassabb jógával vezesd a tested a formás idomok felé.

Life.hu tipp

E heti JógaKlikk ajándékvideónk egy dinamikus gyakorlásból ad ízelítőt: csak 15 perc, de elkezdeni az is elég. Végezd el velünk minden nap, akár otthon - a videóért kattints ide!


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!