JógaKlikk -  Online jógaórák

Jógázz a szexuális zavarok megoldásáért

Publikációk hozzászólás 2022-12-14

A medence közepén lévő energiaközpont, a szakrális (szvadhisztána) csakra felelős a szexualitásért, a kreativitásért, a vízháztartásunkért, a befogadás és elengedés egyensúlyáért, az önértékelésünkért, a párkapcsolatunkért. Egy néhány percben végezhető egyszerű jógapózzal, a pillangópózzal (baddhakonászana) javíthatod az áramlást ezen a területen, segíthetsz a női szervekhez kapcsolódó problémákon, menstruációs panaszokon, termékenységi problémákon, és rugalmasabbá, nyitottabbá teheted a csípődet.

Így végezd a pillangópózt, azaz a BaddhaKonAsana-t

  1. Ülj le a földre vagy egy jógaszőnyegre, vagy összehajtott takaróra. 
  2. Tedd össze a talpaidat, és amennyire lehetséges, húzd közel a sarkakat a gáthoz. 
  3. Kulcsold át az ujjaiddal a lábfejeidet, vagy a középső és mutatóujjaddal kulcsold át a nagylábujjaidat (jógi lábujjfogás). 
 
 

Aktívan nyújtózz a fejtetővel felfelé. A mellkasod told előre a két karod között, mintha homorítani akarnál, és a lapockáidat húzd egymás felé.

Ha ez nagyon nehéz a lapockák között hátizmoknak, vagy esetleg be is görcsöl ez a terület, tedd a kezeidet a földre a hátad mögött, és úgy emeld meg a mellkasodat. 

A combjaidat és a térdeket aktívan nyomd a föld felé, a combizmaid és a farizmaid segítségével.

A sarkaidat aktívan nyomd egymás felé. A gátizmokat lazítsd el, és lélegezz hasi légzéssel (más néven rekeszizom-légzéssel, jógalégzéssel). Figyelj arra, hogy a hasad, a medencéd, az alhasad és a gátizmok maradjanak lazák, de aktívan dolgozz a combokkal és a hátizmokkal.

Maradj a pózban csukott szemmel ülve, befelé figyelve 2-3 percig. Amikor kijönnél a pózból, először lazítsd el a combizmokat, majd hintázz, ringatózz néhányszor, és csak azután zárd a lábakat. Ez segít oldani a feszültséget, és tovább stimulálja ezt a területet. 

 
 

Erre figyelj! 

  • Ne engedd görnyedni a hátadat, különösen, ha szokott fájni a derekad! Ha nem tudod az izmaid segítségével aktívan nyújtóztatni a gerincedet, vagy elfáradtak a hátizmok, inkább támaszd le a kezeidet a földre a hátad mögött, így megvédheted a gerincedet ebben az erőteljes hatású csípőnyitó pózban. 
  • Képzeld el, hogy a medencéd közepébe lélegzel, és a lélegzeted átjárja a medencében lévő teret. Képzeld el, hogy a lélegzeted kitágítja és megtisztítja ezt a teret, mint amikor kiszellőztetsz egy szobában. 
 

Vizualizálhatsz egy színt vagy fényt, ami átjárja a medencédet, ahogy lélegzel. A szakrális csakra színe a narancs, de segíthet, ha egy tiszta, ragyogó fényt vizualizálsz erre a területre.

Használhatsz szóbeli megerősítést is: a medence területére koncentrálva minden belégzésre mondhatod magadban, vagy hangosan, hogy "Befogadom", és minden kilégzéskor, hogy "Elengedem". Ha emlékek, gondolatok, képek jelennek meg, ne hagyd, hogy elragadják a figyelmed. 

Ne kalandozz el az emlékben és a gondolataidban, tartsd meg a figyelmed a légzésen, az elengedésen és magán a pózon. 

A baddhakonászana végezhető a menstruáció ideje alatt is, segíthet oldani a menstruációs görcsöket, segíti az elengedést. Jótékony lehet vizelettartással kapcsolatos vagy húgyúti problémák, szexuális zavarok esetén, és segíthet oldani a csípő környékén felgyülemlett érzelmi feszültséget. 

Tipp

Jógázz otthon! Tanuld meg a pillangópózt, és más pózokat ingyen a JógaKlikkel, pár perces oktató videóink segítségével.

Cimkék: szex baddhakonasana pillangópóz

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

B. Márti

2022. 12. 17. 22:28 Köszönöm szépen!