JógaKlikk -  Online jógaórák

Jógagyakorlás: sokkal több, mint gondolnád - ismerd meg az ászanák jelentését!

Publikációk hozzászólás 2020-02-04

Sosem értetted pontosan, miben különbözik a jógában egy ászana a klasszikus tornagyakorlatoktól? A különbség nagyobb, mint hinnéd!

Online jógaiskolánkban sok szó esett már arról, hogy melyik ászana (fizikai testgyakorlat) mire jó, de tudod-e általánosságban, miben különbözik egy ászana egy mezei tornagyakorlattól?

Forrás: Thinkstock

Az ászana szanszkit szó, jelentése belehelyezkedés, ülés, kitartott vagy stabil, kényelmes póz. Patanjali (ejtsd: patandzsali) évezredekkel ezelőtt rendszerbe szedte a jóga tanait Jógaszútrák című művében. Ő még csak egy ászanáról beszélt, mégpedig a jóga finomabb gyakorlásához, a meditációhoz használt ülésről. A többi testgyakorlat célja is az volt, hogy egészségesen tartsa a testet a meditációs üléshez, mert a beteg test érzetei, fájdalmai megzavarják az elme nyugalmát, megnehezíthetik a megvilágosodást meditációban keresők dolgát.

Miről kapták a nevüket az ászanák?

A természet, az állatok ihlették sok ászana nevét: macska, tigris, kobra, nyúl, de a lótuszülést is a természet inspirálta. Vannak azonban, amelyek másról, pl. testrészekről lettek elnevezve ( pl. shírsa pádászana - fej-lábfej tartás.) Körülbelül 70 alapászana létezik, és annak számtalan variációja, amely mind-mind egyfajta kódként hat ránk. Hatásuk hármas, vagyis van meghatározott fizikai, nem kisebb jelentőségű mentális és energetikai következményük egy időben. Ám nem mindenkire teljesen egyformán hatnak a pózok, ezért tapasztalati tudomány a jóga, a saját megfigyelésnek óriási szerepe van. 

Mi befolyásolja az ászanák hatását?

Főképp a csontok, ízületek helyzete, az izomtónus, a figyelem és a légzés. Az sem mellékes, melyik pózt teszed a másik után, illetve az egyes ászanák hatásaikban gyengíthetik vagy erősíthetik egymást, a jógaoktató kreativitásának ez is keretet ad.

Forrás: Thinkstock

Összefoglalva az ászanák – a tornagyakorlatoktól eltérően – a légzéssel szinkronban vannak, hatásuk hármas, anatómiailag és energetikailag tökéletes testhelyzetek, szimbolikus jelentésük is van, céljuk pedig alapvetően az elme lecsendesítése. Irányítják a figyelmet, tudatosan végzett gyakorlatok, amelyeknek a hatása is jóval erőteljesebb és szerteágazóbb, nem fárasztják a testet, hanem felfrissítik, kiegyensúlyozzák.

A teljes jóga légzést megtanulhatod ezzel a videóval:

Teljes jóga légzés

Teljes jóga légzés


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!