JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Így használd a figyelem erejét

Publikációk hozzászólás 2014-01-05

A figyelem az életünk minden pillanatában jelen van, mégis kevesen használjuk tudatosan. Rendszerint vagy a múlton merengünk, vagy a jövőt próbáljuk kiszámítani. Túl ritkán figyelünk az itt és mostra, így elveszítjük a pillanat varázsát.

A figyelem az életünk minden pillanatában jelen van, mégis kevesen használjuk tudatosan. Rendszerint vagy a múlton merengünk, vagy a jövőt próbáljuk kiszámítani. Túl ritkán figyelünk az itt és mostra, így elveszítjük a pillanat varázsát.

Figyelmünk fókusza és minősége alapvetően meghatározza a mindennapjainkat, akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. A figyelmünk fókuszán múlik, hogy milyen valóságot teremtünk magunknak. Ez ma már nem elvont, spirituális tanítás, hanem a kvantumfizika által bizonyított tény: tudatunk és hozzáállásunk az anyagot és a valóságot elemi szinten megváltoztatja. Így nagyon nem mindegy, hogy milyen dolgokat veszünk észre magunk körül, hiszen a figyelmünkkel befolyásoljuk a világunk működését akkor is, ha ennek nem vagyunk tudatában. Ehhez azonban némi gyakorlásra van szükség, csakúgy, mint minden más képesség elsajítításához.

A modern világban ugyan divatos tudatosságról beszélni, mégis kevesen tudnak gyakorlati útmutatással szolgáni. Indiában más a helyzet: ott az emberek előbb indultak befelé, mint kifelé. Az indiaiak szerint minden belül van, az univerzum működésére kapható válaszokat csakis belül lehet megtalálni. Kialakult a jóga elnevezésű komplex tapasztalati út, aminek szerves része a koncentrációs képesség (dhárana) és a figyelem fejlesztése (dhjána).

E heti hosszabb, ingyenes Jógaklikk videónk egy összetettebb gyakorlás a két agyfélteke összehangolására, a koncentráció, a tudatosság fejlesztésére. Gondold át alaposan, mit szeretnél elérni ebben az évben és használd tudatosan a jógát a céljaid eléréséhez - a videóért kattints ide.

Köztudott, hogy a jóga szépen formálja az izmokat, ám kifejezetten a tudat fejlesztésére használt gyakorlatairól ritkán hallhatunk. Pedig érdemes lenne ezekkel foglalkozni, mert nem árt elsajátítani a figyelem tudatos használatát. Jussanak eszedbe Buddha szavai: "Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja". Ebben ma Buddhától a kvantumfizikusig mindenki egyetért. Talán ideje neked is (így) gondolkodni!


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!