JógaKlikk - Online jógaórák

JógaKlikk Blog

Február hónap témája: a Torokcsakra

hozzászólás 2015-01-29

Torokfájás, köhögés, rekedtség – olyan tünetek, amelyek sokmindenkit érintenek és a Torokcsakra egyensúlyvesztésére utalhatnak. Ezek a tünetek akadályozzák a beszédet és arra kényszerítenek bennünket, hogy egy kicsit hallgassunk, csendesedjünk el és halljunk meg másokat is, illetve halljuk meg a saját belső hangunkat.

 

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát.

A Torokcsakra, szanszkrit nevén Visuddha Csakra helye szimbolikus: ahol a fej és a mellkas találkozik, ahol összekapcsolódnak az érzelmek (mellkas, szív), a gondolkozással (fej, elme).  A torokcsakra felelős a kommunikációért, azért, hogy világosan és őszintén fejezd ki magad, hogy hangot adj az érzelmeidnek és a gondolataidnak, hogy ki tudd fejezni a szükségleteidet. Testi szinten a nyak, a száj, a gége és a hangszálak, a pajzsmirigy, valamint a hallás és a hallószervek kapcsolódnak hozzá. A torokcsakra felelős a légzésért is, mert bár a tüdő a szívcsakrához tartozik, a légzés ritmusát a torokcsakra szabályozza.

A torokcsakra színe a kék, a szimbóluma a kék kör. Aktív, kifelé irányuló, cselekvő polaritású csakra és egyik legfontosabb feladata az őszinte és világos kommunikáció, valamint a beszéd és hallgatás egyensúlya. A beszédünkkel gyakran manipulálni próbáljuk a hallgatóságunkat, hogy olyannak lássanak bennünket, amilyennek mi szeretnénk. Különösen tipikus helyzetek lehetnek pl egy állásinterjú, egy üzleti tárgyalás, vagy egy szóbeli vizsga, de jó példa az is, ahogyan a reklámok manipulálni próbálnak minket, vagy ahogyan egyes médiák kommunikálnak.

A felesleges beszéddel nagyon sok energiát pazarolhat el az ember. Ha voltál már csendes meditációs elvonuláson, ahol a résztvevők napokig némasági fogadalmat tesznek, megtapasztalhattad, milyen hihetetlenül nagy részét foglalja le az agykapacitásunknak az, hogy megfogalmazzuk a mondanivalónkat, és hogy újra játsszunk beszélgetéseket a fejünkben. Eszedbe juthatnak olyan mondások, mint „Hallgatni arany” vagy „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” „Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”

A torokcsakra zavarát jelző tünetek közül a köhögés, gyakori torok köszörülés/krákogás vagy az éjszakai fogcsikorgatás gyakran elfojtott, ki nem mondott agresszióra vagy egyéb érzelmekre utalhat. Szintén a torokcsakrához tartozik a beszédben vagy hallásban fellépő bármiféle zavar, pl beszédhibák, dadogás, ha valaki kuszán, zavarosan, érthetetlenül beszél, gyakran kér elnézést, túl gyorsan vagy túl lassan beszél.

Kommunikálj világosan és őszintén: stimuláld a torokcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

 • Színterápia: kék, világoskék, különösen jó a kék sál
 • Kristályok/kövek: türkiz, akvamarin, amazonit és más kék színű kövek
 • Illóolajak: eukaliptusz, fenyő, zsálya
 • Tevékenységek: zenehallgatás, éneklés, nevetés, dúdolás, pránajáma gyakorlatok, különösen az Udzsájji légzés 
 • Vizualizációk: kék szín légzés: képzelj egy ragyogó kék fényt a torkodban, ami a légzésed ritmusára pulzál: belégzéskor mindig kitágul, kilégzéskor összehúzódik.
 • meditáció: mantra meditáció, hangtálas, hangszeres, zenés meditációk
 • Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát, különösen jó lehet az AUM mantra.
 • Pránajáma: Minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a torokcsakrát, de különösen az Udzsájji légzés.
 • Megerősítések (Szankalpák): Világosan és őszintén kommunikálok. Őszintén fejezem ki magam. Kimondom az igazat. Kimondom, amit gondolok. Őszinte vagyok magammal és másokkal.
 • Jóga ászanák: gyertya póz/tarkóállás/szarvangászana és minden variációja, eke tartás (halászana) és minden variációja, hal póz (macjászana), a torokzár, úgynevezett dzsalandhara bandha alkalmazása gyakorlás közben, a nyakat átmozgató ászanák és gyakorlatok. A nyak stressz hatására és nagyobb erőkifejtéskor könnyen befeszül, ezért érdemes figyelni rá, hogy laza maradjon jógázás közben, különben a gyakorlás feszültséget kelthet a torokcsakrában.

A JógaKlikk előfizetéssel nézhető videói közül a következőket ajánlom a torokcsakra kiegyensúlyozására. A videóért kattints a szövegre az alábbi listában:


Cimkék: jóga gyakorlás torokcsakra gyertya tarkóállás szarvangászana udzsájji dzsalandhara bandha

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!