JógaKlikk -  Online jógaórák

Fázol? Melegedj fel tűzlégzéssel!

Publikációk hozzászólás 2013-11-17

Lassan, komótosan haladunk a télbe. A természet megdermed, így te is érezheted, hogy a tested is egyre inkább elgémberedik, mozgásod kevésbé energikus, szellemed befelé fordul. Ez természetes folyamat, de a jóga segíthet abban, hogy formában tartsd magad, és megtaláld a harmóniát önmagad és a természet változásai között. A Jógaklikken megtanulhatsz egy erőteljesebb légzést, ami nemcsak a testedet melegíti föl, hanem elképesztő módon befolyásolja a kedélyállapotodat. Hatásos depresszióűző, jókedvre derít, erősíti az ellenállóképességed és magabiztossá tesz!

A tűzlégzés, szanszkrit nevén bhasztriká egy légzőgyakorlat, melynek során a levegő erőteljes beszívása és kifújása egy kovács fújtatójához hasonlít, ezért is nevezik fújtató légzésnek. Minden jógastílusban megtalálható, de a kundalini jógában kap főszerepet. Ennek az az oka, hogy ebben a jógastílusban a szunnyadó energiák aktivizálása kapja a fő hangsúlyt, és a fújtató légzés kifejezetten erre irányul. Sokkal intenzívebb lehet a bhasztriká hatása bizonyos gyakorlatokkal, mozdulatokkal összekötve. Rövid JógaKlikk videónkban Dudás Kata Siri Sant Kaur kundalini jógaoktatóval megtanulhatod a tűzlégzést:

Hozd magad formába!

Hozd magad formába!

A tűzlégzés az egész hasi területet aktivizálja, jótékonyan hat az alhasi szervekre és az emésztésre, általa jelentős mennyiségű oxigén jut a véraramba és ezen keresztül a szervekbe, amelynek terápiás hatása vitathatatlan. A hirtelen sok oxigénnek ezen kívül tudatmódosító, tudattágító hatása is van, érzékszervi szinten kitágítja a világot. Így önmagunk, és ezen keresztül a világ megismerése más szinteken is megtörténhet, hiszen ez tulajdonképpen a jóga célja. A jóga segít megszabadulni a káros gondolatoktól és hozzásegít ahhoz, hogy meglásd a lényeget, ezen kívül megtanít arra, hogy te vagy az életed irányítója. Ennek felismerése gyökeresen tudja megváltoztatni a jógagyakorló életét.

 

Erre figyelj!

A tűzlégzést fokozatosan kezdd el. Gyakorolj éhgyomorra, lehetőleg reggel, ülésben vagy fekvésben (semmiképpen sem állva). Kezdd először 30 másodperccel, tarts minimum egy perc szünetet, és ha jólesik, ismételd meg még kétszer. Nem a gyorsaság számít, hanem hogy mélyítsd el a légzést, és a mellkas helyett a hasba lélegezz. Az erőteljes légzés ellenére maradj végig laza. Ha gyakorlás közben légszomjat vagy feszültséget érzel, esetleg szédülni kezdesz vagy egyéb kellemetlen érzet jelentkezik, hagyd abba a gyakorlást! Vegyél néhány lassú, mély lélegzetet, és rövid pihenő után, ha jól érzed magad, folytasd. Ne gyakorold a tűzlégzést terhesség alatt, hasi műtét után és ha nagyon magas a vérnyomásod! Ha más krónikus betegséged van, mindenképpen kérj tanácsot az orvostól, és keress fel egy felkészült jógaoktatót!


 


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!