JógaKlikk -  Online jógaórák

Eressz gyökereket a földbe – Gyakorold velünk a fa pózt!

Publikációk hozzászólás 2016-02-24

A túlórázás, a sok szellemi munka, a munkahelyváltás, a költözés, az utazás, a szakítás és bármilyen nagy változás az életedben könnyen kibillenthet a stabilitásodból. Ereszd bele a gyökereidet a földbe, tapasztald meg egy fa erejét, tartását és stabilitását – gyakorold velünk a fa pózt!

A jógában gyakorolt testhelyzetek szimbólumok: ahogy a testünket különböző formákba rendezzük, és az elménk figyelmét erre a formára irányítjuk, ez hatással van az egész lényünkre. A fizikai test, az energetikai test és az elme is arra a minőségre fókuszál, amit egy-egy ilyen módon létrehozott szimbólum képvisel. 

Az egyik fontos alapászana a vriksászana, más néven fa póz. A fákhoz a legtöbb ember különös módon vonzódik. Sok kultúrában mágikus vagy gyógyító erőt tulajdonítanak nekik, egyes helyeken képesek egy épülő úttal megkerülni, vagy épülettel körbeépíteni egy fát, hogy ne kelljen kivágni. A fa a magyar kultúrában is az élet szimbóluma. 

Forrás: Thinkstock

Miért van szükséged a fa pózra?

Ahogy eltolódott a figyelem a szellemi munkák felé, egyre több figyelmet és energiát tulajdonítunk a testünk felsőbb régióinak: a napunk nagy részét a fejünkben kalandozva töltjük. Ez kibillenthet bennünket az egyensúlyból, könnyen elveszíthetjük a kapcsolatot a testünk többi részével, a számítógépünkön és egyéb eszközeinken kívüli világgal. Amikor nagyobb változás történik az életünk valamely területén, szintén kibillenhetünk az egyensúlyunkból.
A fa póz különösen jó arra, hogy megerősítse a kapcsolatodat a földdel, és emlékeztessen arra, hogy egy háromdimenziós világban élsz, egy fantasztikusan komplex testben, amely képes újra rátalálni az egyensúlyra akkor is, amikor valami kibillentett.

Így gyakorold a fa pózt!

Állj mezítláb egy kellemes felületen. Ez lehet szőnyeg, jógaszőnyeg, fapadló vagy parketta, amikor jó idő van, odakint a fű, föld, homok, kavics stb. 

Forrás: Thinkstock

Ezek a felületek fontos és értékes stimulációt és információt küldenek az idegrendszerednek a talpad bőrén keresztül.

Vidd át a súlyod a jobb lábadra, hajlítsd be a jobb térded, emeld meg a bal sarkad a földről, és tedd a bal sarkad a jobb bokádra. Ez a lábtartás az első, könnyített variáció. Ha nehéz egy lábon állnod, először gyakorold így, vagy állj egy fal mellé (vagy kint a szabadban egy fa mellé), és ha billennél, kicsit támaszkodj meg a kezeddel. 

Ha tovább szeretnél menni, akkor hajlítsd be még jobban a jobb térded, emeld meg a bal lábad, amilyen magasra csak tudod, a bal sarkadat húzd közel a farizmokhoz, és ha tudod, a kezed segítsége nélkül tedd a bal talpad a jobb lábad belső oldalára, minél feljebb. Arra ügyelj, hogy ne támaszd a bal lábad a jobb térdednek, mert attól megsérülhet a térdízületed! A térded alá vagy a térded fölé helyezd a bal lábadat. Ha nehéz egyensúlyoznod, tedd kicsit lejjebb a bal lábadat. 

Ha elhelyezted így a lábaidat, a kezeddel ellenőrizd, hogy a csípőlapátok egyforma magasan vannak-e, és nem fordulnak-e el, előrenéznek-e. A bal térdedet addig húzd balra, amíg a csípőd nem fordul el. A bal talpadat nyomd a jobb lábadnak, és a jobb lábadat a bal talpadnak, mintha mindkét lábadat a középvonalad felé akarnád húzni: ettől megfeszülnek az izmok mindkét lábad és csípőd külső oldalán, ami segít stabilan állni. Figyelj arra is, hogy a jobb térded ne feszítsd teljesen hátra, mert akkor egy reflextől kikapcsolnak az izmok a térded körül, és ha billensz, nehezebb lesz megtartani az egyensúlyodat. 

Forrás: Thinkstock

A klasszikus kéztartás: magasba nyújtott karok és az ujjak a fej fölött kulcsolva, kivéve a mutató és hüvelykujj: 

ezt a kéztartást úgy hívják, hogy Káli-mudra, a változás, átalakulás, felfelé törekvés szimbóluma.  Kísérletezhetsz más kéztartással is, rengeteg variáció létezik, ahogyan rengeteg különböző fa létezik. Segít az egyensúlyozásban, ha egy stabil pontra fókuszálod a tekinteted. Ha viszont már könnyen megy az egyensúlyozás így, keress nehezebb helyzetet: nézz fel az égre (plafonra), vagy nézz le a földre, és kezdj el egyre hosszabbakat pislogni, amíg végül csukva is tudod tartani a szemed. Ha úgy is könnyen megy az egyensúlyozás, csukott szemmel lassan mozgasd a karjaidat, mintha a faágakat fújná a szél. 
Mentális fókusz 
Ahogy megállsz a fa pózban, képzeld el, milyen lehet fának lenni. Képzeld el, hogy gyökereket eresztesz a földbe a talpadon keresztül. Képzeld el, ahogy a gyökerek megtartanak, összekapcsolnak a földdel, és ellátnak táplálékkal. A törzsed olyan erős, de mégis hajlékony, mint egy fa törzse. Megtartja a súlyodat, tartást ad, de el tudsz hajolni a szél elől, nehogy eltörj egy nálad nagyobb erő hatására. A karjaid olyanok, mint a faágak, minden irányba ki tudsz nyújtózni velük, és a formák variációja végtelen. A bőröd olyan, mint a falevelek: a napfényben sütkéreznek, és a szél simogatja őket. A fejed olyan, mint a fa csúcsa: mindig felfelé törekszik, és ebben a fény mutatja meg az utat. Érezd meg, ahogy ugyanaz a varázslatos erő jár át, ami a fákat. 
Tipp!
E heti JógaKlikk-videónkkal gyakorold velünk a fa tartást akár otthon! Klikkelj:

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!