JógaKlikk -  Online jógaórák

Egyensúlyban a férfi és női energiák: Erre jó a Yin jóga!

hozzászólás 2023-02-02

Ha azt gondolod, hogy a Yin jóga biztosan nagyon unalmas, hogy ez csak nőknek való, hogy bBiztosan nem vagy elég hajlékony ehhez, akkor megtudhatod, hogy számodra mit tartogat a Yin jóga.

A Yin jóga biztosan nagyon unalmas...

Egy olyan meditatív jógairányzat, aminek alapjai a taoizmushoz köthetőek és a hatha jóga ászanáit, illetve azok variációit tartalmazza. Leginkább a talajközeli, hideg ízületekkel végezhető finom nyújtó/lazító gyakorlatokat tartalmazza, melyekbe 3-5-7, akár 10 percen keresztül lélegezzük bele magunkat. Így a fizikai test belelazul a hosszú perceken keresztül kitartott passzív pózokba, amelyek a testben futó merdiánpályákat stimulálják. A Yin és a Yang gyakorlás között a különbség az, hogy a Yin jógát hideg ízületekkel, bemelegítés, erőkifejtés nélkül gyakoroljuk, ellazult izmokkal engedjük bele a testünket a pózba. A Yin gyakorlás egyik hosszú távú célja az erős és rugalmas ízületek. Ez a típusú gyakorlás segítség lehet a meditáció felkészítésére, elmélyítésére. Kulcsfontosságú szerepe van az egyenletes, mély, folyamatosan áramló légzésnek, segítségével mélyítjük a gyakorlást, növeljük annak jótékony hatását. Kívülről nem feltétlenül látványos, viszont belülről szemlélve annál inkább.

Egy igazi, mély yin jóga gyakorlás sok mindennek nevezhető, csak unalmasnak nem. Ami kívülről nem feltétlenül látványos, még nem jelenti azt, hogy nem hatásos és intenzív belülről. Találkozni egy-egy yin jóga pózban a saját egónkkal, testünk határaival, légzésünk ritmusával, szívverésünkkel különösen izgalmas önismereti utazást, elmerülést jelenthet magunkban.

Ez csak nőknek való?

Mindannyiunkban jelen van mindkét energia, a férfi és a női is. Míg a yang típusú energia a világ megváltoztatásáról szól, a yin energia elfogadja úgy a világot, ahogy van: egyik sem különb a másiknál, nincs egyik a másik nélkül. A yin típusú gyakorlás gyengéd, lassú folyamat, ami a modern világban ritkán kap teret a mindennapjainkban.

Biztosan nem vagyok elég hajlékony ehhez!

Eszközökkel gyakorlunk a yin jógánál, nincs olyan kifogás, hogy nem vagy elég hajlékony! A párnát, pokrócot, téglát használhatod bátran, kreatívan arra, hogy az adott pózban sehol ne érezz kellemetlen feszültséget, fájdalmat a testedben. Finom hatást gyakorolsz a kötőszövetekre, miközben lazítod azt a területet, ahová az ászana hat a testedben, ezáltal a gyakorlás meghozza a gyümölcsét: egyre hajlékonyabb, rugalmasabb leszel kívül-belül.

Böngéssz a Yin jóga gyakorlásaink között ide kattintva >>


Cimkék: yin jin

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!