JógaKlikk -  Online jógaórák

Csatlakozz a jóga világnapjához, és ünnepeld a fény győzelmét a sötétség felett!

Publikációk hozzászólás 2015-06-12

A nyári napforduló különböző rituálékra ad alkalmat minden kultúrában. Az ENSZ felhívására idén először ünneplik ezt a napot, június 21-ét világszerte a jóga világnapjaként. Mit is jelent ez pontosan?

A nyári napforduló különböző rituálékra ad alkalmat minden kultúrában. Az ENSZ felhívására idén először ünneplik ezt a napot, június 21-ét világszerte a jóga világnapjaként. Mit is jelent ez pontosan? 

Jógázók ünneplik a nyári napfordulót a Times Square-en

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A nyári napforduló az északi féltekén az a nap, amikor leghosszabb a nappal, vagyis szimbolikusan a fény győzelme a sötétség felett. Ez a nap csillagászati értelemben a nyár első napja, és ettől a naptól kezdve ismét rövidebbek lesznek a nappalok, és hosszabbak az éjszakák. Egészen addig, míg elérkezünk az őszi napéjegyenlőséghez (szeptember 22.), amikor a nappal és az éjszaka egyformán hosszú, vagyis a fény és a sötétség energiái megint egyensúlyba kerülnek.

Jógázók ünneplik a a nyári napfordulót a Times Square-n

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Life.hu tipp

A jóga titka: a tökéletes napüdvözlet. Gyakorold te is, mert ez a sorozat nagyon jó hatással van testre és lélekre - ITT meg is mutattuk, hogyan kezdj neki.

India jelenlegi miniszterelnöke, Narendra Modi maga is rendszeresen jógázik, és aktívan támogatja ezt a mozgást. Az ő kezdeményezésére Indiában diákoknak, köztisztviselőknek, rendőröknek, a légitársaság dolgozóinak is lehetőségük van a munkahelyükön vagy az iskolában szervezett jógaórákon részt venni. Narendra úgy véli, a jóga szellemiségének elterjedése, vagyis a harmónia, az ember és természet egységének gondolata segíthet egyensúlyt teremteni az egész világon, és akár a klímaváltozás problémájára is megoldást kínálhat. Ha belegondolunk, hogy az ENSZ felmérése szerint mekkora a húsipar szénlábnyoma, és hogy a jógagyakorlók gyakran vegetáriánus életmódra térnek át, ez talán nem is tűnik olyan elrugaszkodott gondolatnak.

Indiai iskolások a napüdvözlet-gyakorlatot végzik

Forrás: AFP/Narinder Nanu

De természetesen nem csak erről van szó. A jóga gyakorlása nem csak testgyakorlatokból vagy vegetáriánus életmódból áll (ezt sok jógaiskola nem is hangsúlyozza).

A jógagyakorlás segít lecsendesíteni az elmét és növelni a tudatosságot is.

Az elme- és tudatossággyakorlatok pedig segíthetnek békét és harmóniát teremteni nemcsak önmagunkban, hanem a külvilággal is.

Life.hu tipp

Új-Delhiben az India-kapu nevű emlékműhöz 45 000 embert várnak jógázni, New Yorkban pedig ilyenkor már hagyomány, hogy a Time Square-t teljesen kitöltik a jógázók. Ezen a világméretű jógaünnepen, június 21-én rengeteg ingyenesen látogatható eseményből válogathatsz Magyarországon is - ezekről itt tájékozódhatsz, a Jógaklikken pedig egész hétvégén jógázhatsz, amikor csak szeretnél.

Csatlakozz a jóga világnapjához, használd ki a fény különleges erejét, teremts békét és harmóniát önmagadban és a körülötted lévő világban is!

Jógázó ünnepli a nyári napfordulót a Times Square-en

Forrás: AFP/Yana Paskova

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!