JógaKlikk -  Online jógaórák

Beszéljünk a testtudatról!

Publikációk hozzászólás 2020-02-01

Ha azt mondom, a jógázás fejleszti a testtudatot, valószínűleg bólogatsz a monitor előtt ülve, hiszen ez szinte köztudott. De hogyan is működik ez pontosan, hogyan fejleszti a jóga a testtudatot?

Mi is a testtudat?

A testtudatnak több rétege van: az első, hogy tudatában vagyok annak, hogy meddig tart a testem, hol van most pontosan a kezem és a lábam, anélkül, hogy odanéznék, tudom, hogy a lábam hozzáér a földhöz. Nem lököm fel a másikat, nem megyek neki az ajtófélfának, nem borítom ki a bögrét az asztalon, mert tudom, meddig tart a testem.

Forrás: Thinkstock

A második, hogy képes vagyok hallás vagy vizuális utánzás alapján olyan testhelyzeteket felvenni, amelyek újak számomra.

A harmadik, hogy tudatában vagyok a testem akarattal mozgatható részeinek, az izmoknak, és képes vagyok szándékosan megfeszíteni vagy ellazítani egy-egy izomcsoportot.

 
A testtudatért a kötőszöveti hártyarendszerben, a fascia láncokban elhelyezkedő idegsejtek (receptorok) felelősek, azok érzékelik a test helyzetére vonatkozó ingereket és továbbítják ezeket az agyba. A testtudat vagy propriocepció szoros kapcsolatban áll az egyensúly-érzékeléssel és a tapintásérzékeléssel, hiszen ezektől is hasznos információk érkeznek a test helyzetére vonatkozóan. Ezért ha fejleszteni akarom a testtudatom, jó lehet fejleszteni, ingerekkel ellátni az egyensúlyrendszert és a tapintásérzékelést.

A mezítlábas jóga előnyei

Mezítláb állni a jógaszőnyegeden vagy más felületen nagyon fontos tapintási (taktilis) inger – többek között ezért javasoljuk mi, jógatanárok, hogy mezítláb jógázz. Az egyensúlyszerv pedig a belső füledben lévő három ívelt és folyadékkal teli csőből áll, mint három meghajlított szívószál. Ezek a csövek belül csillókkal vannak ellátva, így ha mozog a folyadék a belső füledben, a csillók érzékelik ezt az ingert.

Az egyensúly fontosabb, mint gondolnád

A mai életmód mellett túl sok vizuális és hallás útján érkező ingert kap az idegrendszerünk, és nagyon kevés propriocepciós, egyensúlyszervi és tapintási ingert. De szerencsére ott van nekünk a jógagyakorlás. Figyeld meg, hogy például a legnépszerűbb kötött gyakorlatsor, a napüdvözlet végzésekor hogyan mozog a fejed, képzeld el az egyensúlyszervedet a három ívvel, érezd meg, ahogy különböző testrészeid hozzáérnek a földhöz, és figyeld meg, hogy az milyen érzés. Azonosítsd, hogy mikor melyik izmokkal dolgozol, melyik izmok lazák vagy nyújtóznak, és ez milyen érzés!

Forrás: Thinkstock
Life.hu-tipp
Tanuld meg a napüdvözletet most  előfizetéssel nézhető videónkkal.

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!