JógaKlikk -  Online jógaórák

JógaKlikk Blog

A gyakorlat, ami maximálisan ellazít: Kedvencünk a boldog baba póz!

Publikációk hozzászólás 2015-04-20

Online jógaiskolánk "Kedvenc jógapózom" sorozatában ezen a héten az ananda balasana, vagyis boldog baba pózról olvashatsz, amely az egyik legtökéletesebb deréklazító testhelyzet - tégy egy próbát!

Rengeteg jótékony hatása van

A boldog baba póz teljesen ellazítja a gerinc melletti mélyizmokat, főleg a deréknál (ágyéki, lumbális szakasz), ahol kifejezetten túlfeszülésre hajlamosak az izmok. Az ellazulás miatt enyhíti a deréktáji panaszokat, lazítja a csípőízületet, ami sokaknál, főleg az ülőmunkát végzőknél és a mozgásszegény életet élőknél gyakorta merevvé válik. Nyújtja a comb hátsó felén futó, szintén gyakran merev, zsugorodott izmokat (hamstringek), ráadásul nyugtatja az elmét, oldja a belső feszültséget.

Így végezd!

1. Feküdj a hátadra és húzd fel a térdeidet a hasadhoz!
2. Fogd meg a talpaidat – belülről könnyebb, kívülről nehezebb, válaszd a neked kényelmesebbet!
3. Emeld a talpakat a plafon felé úgy, hogy a lábszárad derékszögben legyen a talajhoz képest, így a bokád éppen a térded fölé kerül.
4. Feszítsd vissza a bokádat (pipáljon a lábfej)!
5. Nyisd a térdeket szélesebbre a törzsednél, hiszen majd mellé kell letolnod két oldalra.
6. A kezeiddel húzd a talpakat lefelé, a lábszár legyen függőleges, a térdeid a törzsed mellé kerüljenek.

Forrás: Thinkstock

Erre figyelj!

Ha babát vársz, lehetőleg egy lábbal végezd a gyakorlatot, a másik talpon, a padlón pihen. Esetleg heveder is kellhet, hogy elérd a talpadat.

Térdsérülés korai szakaszában nem ajánlott a gyakorlat.

Ha ágyéki porckorongsérved van, csak addig húzd fel a térdeket, hogy a derekad biztonságban a talajon maradjon, vagy végezd csak egy lábbal, míg a másikat talpon tartod.

Nyaki porckorongsérvnél tegyél egy összecsavart törölközőt a nyakad alá, hogy a nyak íve megmaradjon, ne simuljon le a padlóra.

Ha nem vagy elég hajlékony, nem éred el a kezeddel a talpaidat, használj egy hevedert, és azzal húzd a lábakat lefelé.

Akár minden nap gyakorolhatod, 30-60 másodpercig tartsd ki a pózt. Majd ha visszatetted a talpakat a padlóra, maradj még pár levegővételig fekve. Ha jól megnézzük, olyan ez a testhelyzet, mint egy jó mély guggolás, csak 180 fokkal elforgatva. Tehát akinek a guggolással gondjai vannak, mert a csípőízülete nem elég tágas, annak ez egy kiváló lazító, csípőnyitó póz.

Ha bármilyen gerincbetegséged van, beszéld meg ezt a pózt a gyógytornászoddal, jógaoktatóddal.

 

Life.hu tipp

A felnőtt lakosság túlnyomó része küzd derékfájással, szóval nem vagy egyedül. Ám meg is előzheted a bajt, ha egészségesen tartod a gerinced, állítólag ebben van a hosszú élet titka! Eheti ingyen otthon végezhető JógaKlikk videónk egy 15 perces gerinc átmozgatás, végezd el minden reggel és élj nagyon soká! Klikk ide a videóért!


Cimkék: testmozgás jóga JógaKlikk

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!