JógaKlikk -  Online jógaórák

A gyakorlat, ami maximálisan ellazít: Kedvencünk a boldog baba póz!

Publikációk hozzászólás 2023-05-18

Az egyik kedvenc jógapózunk az Ananda Balasana, vagyis boldog babapóz. Ez az egyik legtökéletesebb deréklazító testhelyzet, ami nem csak testileg, de lelkileg is segít egy kicsit ellazulni. Tégy egy próbát!

 

Forrás: Thinkstock

A boldog baba póz jótékony hatásai    

A boldog baba póz

  • Enyhíti a deréktáji panaszokat: teljesen ellazítja a gerinc melletti mélyizmokat, főleg a deréknál (ágyéki, lumbális szakasz), ahol kifejezetten túlfeszülésre hajlamosak az izmok. Az ellazulás miatt enyhülnek a deréktáji panaszok, lazul a csípőízületet, ami sokaknál, főleg az ülőmunkát végzőknél és a mozgásszegény életet élőknél gyakorta merevvé válik.
  • Nyújtja az izmokat: segít a comb hátsó felén futó, szintén gyakran merev, zsugorodott izmokat (hamstringek) lenyújtani
  • Segít a csípő merevségének oldásában: kilazítja a csípő körüli izmokat, ízületeket
  • Csökkenti a stresszt, az érzelmi feszültséget: a póz segít a test és az elme ellazításában, csökkenti a stresszt és az idegességet. Az alsó hátra gyakorolt nyomás segít a relaxációban, ezért a boldog baba póz különösen ajánlott azoknak, akik gyakran szoronganak vagy idegesek.    
  • Segít az emésztésben: a boldog baba póz segít az emésztési problémák, például a székrekedés vagy a puffadás enyhítésében.
  • Javítja a légzést: a póz segít a légzőrendszer megnyitásában, amely elősegíti az oxigén áramlását a testben.

Így végezd a boldog baba pózt

  1. Feküdj a hátadra és húzd fel a térdeidet a hasadhoz!
  2. Fogd meg a talpaidat – belülről könnyebb, kívülről nehezebb, válaszd a neked kényelmesebbet.
  3. Emeld a talpakat a plafon felé úgy, hogy a lábszárad derékszögben legyen a talajhoz képest, így a bokád éppen a térded fölé kerül.
  4. Feszítsd vissza a bokádat (pipáljon a lábfej)!
  5.  Nyisd a térdeket szélesebbre , és a kezeiddel húzd a talpakat lefelé, a térdeket közelítsd a talaj felé. A lábszár legyen függőleges, a térdek a törzsed mellé kerüljenek.

   

Erre figyelj!

  • Ha babát vársz, lehetőleg egy lábbal végezd a gyakorlatot, a másik talpon, a padlón pihen. Esetleg heveder is kellhet, hogy elérd a talpadat.
  • Térdsérülés korai szakaszában nem ajánlott a gyakorlat.
  • Ha ágyéki porckorongsérved van, csak addig húzd fel a térdeket, hogy a derekad biztonságban a talajon maradjon, vagy végezd csak egy lábbal, míg a másikat talpon tartod.
  • Nyaki porckorongsérvnél tegyél egy összecsavart törölközőt a nyakad alá, hogy a nyak íve megmaradjon, ne simuljon le a padlóra.
  • Ha nem vagy elég hajlékony, nem éred el a kezeddel a talpaidat, használj egy hevedert, és azzal húzd a lábakat lefelé.
  • Akár minden nap gyakorolhatod, 30-60 másodpercig tartsd ki a pózt. Majd, ha visszatetted a talpakat a padlóra, maradj még pár levegővételig fekve. Ha jól megnézzük, olyan ez a testhelyzet, mint egy jó mély guggolás, csak 180 fokkal elforgatva. Tehát akinek a guggolással gondjai vannak, mert a csípőízülete nem elég tágas, annak ez egy kiváló lazító, csípőnyitó póz.

Ha bármilyen gerincbetegséged van, beszélj a gyógytornászoddal, vagy az orvosoddal arról, hogy milyen típusú gyakorlatok megengedettek, és melyek nem javasoltak az esetedben.    

A boldog baba póz, vagy “happy baby” a yin jóga egyik gyakran használt ászanája. Yin jóga videóinkat ide kattintva találod.      

+Tipp

A felnőtt lakosság túlnyomó része küzd derékfájással, szóval nem vagy egyedül. Ám meg is előzheted a bajt, ha egészségesen tartod a gerinced, állítólag ebben van a hosszú élet titka! Eheti ingyen otthon végezhető JógaKlikk videónk egy 15 perces gerinc átmozgatás, végezd el minden reggel és élj nagyon soká! Klikk ide a videóért!


Cimkék: testmozgás jóga JógaKlikk

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!