JógaKlikk -  Online jógaórák

Tanuld meg irányítani a figyelmedet!

Publikációk hozzászólás 2015-11-15

A jógagyakorlás egyik jótékony hatása, hogy megtanít irányítani a figyelmedet. Amíg sikerül figyelő pozícióba helyezkedned, addig maximálisan jelen vagy. Ha figyeled a tested, nem lehetsz azonos a testeddel. Ha figyeled a lélegzeted, nem lehetsz azonos a lélegzeteddel. Ha figyeled az elmédben zajló folyamatokat, akkor nem lehetsz azonos az elméddel. Akkor ki vagy valójában?

A figyelmed az egyik legerősebb energiád. Ez azon is látszik, hogy a kisgyerekek mennyire igénylik a figyelmünket. Leggyakrabban pozitív, támogató figyelmet kérnek, de van olyan, hogy negatív, rosszalló figyelem, akár szidás kicsikarásán dolgoznak, hiszen az is figyelem, és jobb, mint a semmi! 

Forrás: Thinkstock

Amikor jógázol, fontos, hogy ajándékozd meg magad a teljes, osztatlan figyelmeddel. Figyeld magad olyan támogató szeretettel, ahogy egy anya figyelné a gyermekét. Figyeld, ahogy mozdul a lélegzeted, figyeld, ahogy áramlik a tested, figyeld, ahogy hozzáérsz a földhöz, vagy ahogy elemelkedsz a földtől, és hogy ezek milyen érzeteket keltenek benned. Amíg figyelsz, addig nem azonosítod magad sem a testeddel, sem az elméddel, sem a lélegzeteddel, hiszen nem lehetsz azonos azzal, amit figyelsz. Ez segíthet elkapni egy-egy pillanatra a választ a legnagyobb kérdésre: Ki is vagyok én valójában? Az vagy, aki figyel. 

Ha gyakorlás közben azon gondolkozol, hogy hova tetted a telefonodat, mit fogsz mondani a mai megbeszélésen, vagy mit kell venni a boltban ma, akkor nincs meg a harmónia a test, az elme és a lélek között,  hanem szétszóródsz, nem vagy jelen, szétfolyik az energiád. 

Amikor jógázol, egy nyitott, meditatív, befogadó állapotban nagyon fontos, hogy milyen impulzusok érnek.  

Forrás: Thinkstock

Teremts csendet,  vagy ha ez nehéz valamiért, vagy azt veszed észre, hogy ma egy olyan nap van, amikor nagyon nehezen tudsz figyelni, rakj be egy pozitív tartalmú zenét. Lehet mantra vagy instrumentális zene, popzene, de gondold át olyan szemmel, hogy ez a zene/szöveg olyasmi-e, amit el akarsz ültetni magadban, mint egy magot. Ha mantrát hallgatsz, ismételd magadban némán a mantrát, erre irányítsd a figyelmedet. 

Az is segíthet, ha egy megerősítő mondatot (szankalpát) választasz a figyelmed fókuszálására, vagy megfogalmazod, hogy miért jógázol, és azt ismétled magadban gyakorlás közben. 

Life.hu tipp
A szankalpád megfogalmazásában, illetve az ezzel való munkában segíthet ez a meditációs videó – próbáld ki!

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!