JógaKlikk -  Online jógaórák

Napi tippek a kihíváshoz

hozzászólás 2017-11-10

Ezen az oldalon 21 napos Napüdvözlet kihívásunk részeként 21 napig minden nap új tippeket olvashatsz, amelyek segítenek a gyakorlásában.

Ezen az oldalon 21 napos Napüdvözlet kihívásunk részeként 21 napig minden nap új tippeket olvashatsz, amelyek segítenek a gyakorlásában.

21. nap     2017-12-01

21. Napi tipp - december 1. 
 

Ünnep! :)
 

Mindenkinek van oka ünnepelni:
 

- Neked elsősorban, aki végigcsináltad a 21 napos Napüdvözlet kihívást! Kívánjuk, hogy azt az óriási erőt és tapasztalatot, amit egy kihívás adhat, forgasd vissza a hétköznapokba! Szívből gratulálunk, nagy öröm, hogy virtuálisan veled lehettünk és olvashattuk a kommentjeidet! :)

- Neked is, aki nem csináltad teljesen végig a kihívást. Fontos, hogy ne kudarcként gondolj rá, hanem elemezd, hogyan működtél ebben a helyzetben, hol, és mikor hagytad abba, mi az, ami továbblendített volna? Ez is csak egy tanulás, fordítsd hasznodra a kihívást!

- Mi is ünnepelünk! Óriási öröm, és hatalmas inspiráció volt látni, hogy az eseményünk ennyi embert megmozgatott. Mindemellett okot ad még az ünneplésre, hogy éppen a napokban 5 évesek lettünk! (Ebből az alkalomból kedvezményeket adunk előfizetéseink árából, a részleteket megtalálod alább.)
 

Hogyan tovább?
 

Ha rendszeresen jógázol, a kihívások lendületet adnak. És mi van ha csak hébe-hóba, vagy életedben először, vagy újrakezdőként ért téged a kihívás?
Hogyan építsd fel a gyakorlás, hogy ne csak egy fellángolás legyen, hanem a jóga szokásoddá váljon:

- Az előre tervezés, a célok meghatározása az egyik vesszőparipánk, arról azonban, hogy ezt milyen szempontok szerint tedd, kevesebbet szóltunk. Az egyik legfontosabb: összhangban a természettel, harmóniában saját életeddel és a környezeteddel.

A jógagyakorlóként nagy eséllyel érhetnek téged felismerések arról, hogy a természet része vagy, és akkor is hatnak rád a változásai, ha erről néha megfeledkezel. A folytonos befelé figyelés és önreflexió kialakít egy erős, tapasztalatokra épülő tudást a tested és az elméd működéséről, a külső és belső hatásokról.

Amikor az ember még a természet közelében élt, annak ciklikussága, állandó változása és az ezzel összefüggő emberi munkák időszakokra osztották az évet. Egy-egy időszak betetőzéséből lettek az ünnepek. Rudolf Steiner szerint az ünnepek az év és az élet forduló- és csomópontjai, amely a világmindenség szellemiségével kapcsolhatják össze az embert.

A keresztény kultúrkörben aktuálisan az adventi időszak következik, a várakozás, a csodavárás időszaka, amelyhez - életmódod függvényében - meghatározott tevékenységek kötődhetnek. A meghatározott tevékenységek, a kiszámíthatóság, lassúság biztonságot jelentenek, és adnak ennek az időszaknak egyfajta meghittséget. Az ünnep is csak úgy lehet teljes, ha hagysz időt a ráhangolódásra. Más vallások ezt ugyanígy megteszik, hiszen épp a természet változásaira keresik és adják meg a választ. A jóga nem vallás, és  is nem muszáj vallásosnak lenni, ahhoz hogy ezt te is megtedd, elég saját tevékenységeidet a természet változásaihoz hangolni.

Ahogy az ünnepek bekeretezik az életed, valahogy a jógagyakorlásodat is úgy érdemes felépíteni, a természet változásaira, és a saját ciklusaidra rímelve, időszakokra bontva. Intenzívebb, befelé fordulósabb, dolgosabb, kihívásokkal tarkított, lecsendesedett, pihenős időszakokra, egy-egy időszak végét megünnepelve, értékelve.

A karácsony előtti, adventi időszak a visszahúzódás, befelé fordulás, a belégzés időszaka. Kontemplálj rajta, és csinálj gyakorlási tervet az elkövetkező hétre, hónapra, évszakra. Helyezd el ezt az éves gyakorlási tervedben, amelynek legyen egy magasztosabb célja.
 

Jógázz otthon a Jógaklikkel, és mi mégtöbb segítséget adunk:

 

- Ma (péntek) éjféltől vasárnap éjfélig 20% kedvezményt adunk az előfizetéseink árából! Ez a mi ajándékunk neked a kihívás sikere és a 5. születésnapunk alkalmából! Részletek holnaptól a főoldalon. 

- A gyakorlási terved összeállításában nagy segítség az órarend (előfizetéssel használhatod): https://www.jogaklikk.hu/orarend/

- Újabb és újabb kihívásokkal, tanfolyamokkal, programokkal motiválunk.

- Ha megakadtál a gyakorlásban, bátran kérdezhetsz tőlünk: [email protected]

 

És még egy dolog: ma még vár rád az utolsó napi kihívás, add meg a módját! :)

 

A 3 leglelkesebb kommenetelőnek járó 3 db 3 hónapos előfizetésről pár napon belül hírt adunk. Jó volt Veletek, maradjatok velünk! :)
 

Szeretettel: a Jógaklikk nevében Jagicza Berta és Varga Judit

 

20. Napi tipp:

Lassíts és koncentráld a figyelmedet - Udzsájji légzés

A légzés közvetlenül hat az idegrendszerre: tudatosan befolyásolhatjuk a mentális állapotunkat a légzést irányítva. Már egy egyszerű légzésmegfigyelés is nyugtató hatással van ránk, megfékezi az elmefolyamatokat, amely célja a jógagyakorlásnak. A légzés minden fiziológiai folyamatra befolyással van, pránajámával javulhat az anyagcsere, a vérkeringés, a szervek működése. 
Egyes hitrendszerekben már a fogantatáskor kiróják ránk, hány lélegzetvételig élhetünk. Azt nem tudjuk, hogy így van-e, de az biztos, hogy a légzés lassításával nyugodtabban, boldogabban és tovább élhetünk.

Miben segíthet az uddzsáji légzés?

Az uddzsáji, azaz „győzedelmes légzést" egyes jógastílusok (pl. az astanga vagy vinyásza flow) alapból előírja, végig a gyakorlás alatt. Ha voltál már egy ilyen dinamikus órán, megfigyelhetted, hogy úgy lélegeznek, mint Darth Vader. Ám ha neked még nincs elég rutinod benne, előfordulhat, hogy további feszültséget kelt. Ilyenkor ne erőltesd, gyakorolj tovább sima, egyenletes és mély rekeszizomlégzéssel. Győzedelmes légzésnél is a rekeszizom kiterjedt használatával, teljes tüdővel lélegzünk. A gégefőt félig lezárjuk és gyakran bandhákat (izomzárakat) is alkalmazunk. A belégzés és kilégzés hossza azonos, a légzés minden fázisa egyenletes. Mindezek hatására:

  • Hő termelődik a testben, elkezdődik az izzadás, méregtelenítés. A hő a sérülésektől is véd.
  • A figyelmedet koncentrálja, behúzza a testbe.
  • Lassítja és tudatosítja a légzést.
  • Megnyugtat.
  • Megvéd a túlerőltetéstől.
  • Az álmatlanság egyik ellenszere lehet.

Sokan, sokféleképpen tanítják az uddzsáji légzést, íme egy egyszerű módszer:

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/187/Uddzsaji_legzes/

 

19. napi tipp: Gyakorold a mozgó meditációt!

A meditációról általában az jut eszünkbe, hogy egy helyben kell ülni mozdulatlanul, és sokunknak ez nagyon nehéz lehet. Több meditációt tanító rendszer hangsúlyozza, hogy a mozdulatlanság magunkra erőltetése több kárt tehet, mint hasznot. Hiszen a cél az lenne, hogy megnyugodj, kényelmesen belehelyezkedj a tested mozdulatlanságába és ez segítsen az elmét is egy olyan mozdulatlan, nyugodt víztükörré változtatni, amit nem fodroz meg a gondolatok hullámzása.

A meditatív állapot egy természetes állapot, ami magától, spontán is létrejön. Tipikusan olyankor kerülünk meditatív állapotba, amikor elveszítjük az időérzékünket, amikor belefeledkezünk egy tevékenységbe, egyfajta “flow”/áramlás állapotba kerülünk. Ezt sokan olyan érzésként írják le, hogy olyan, mintha “eltűntem volna”, mintha megszűnnék létezni és csak maga a tevékenység létezne. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy felülemelkedtem az egómon, nem azzal vagyok már elfoglalva, hogy “én!én!én!”, sikerült elengednem az elmém aggályait és képzelgéseit, és a jelen pillanatra figyelek.

Ahogy a test mozdulatlansága, egy monoton mozdulatsor ismétlése is kedvezhet a meditatív állapot létrejöttének – például a napüdvözletek ismétlése is ilyen lehet. Ha már 19. napja csinálod a kihívást, valószínűleg átélted ezt a meditatív állapotot, és többen be is számoltatok erről a hozzászólásokban a Facebookon és a honlapunkon. Általában először csak pillanatokra jön létre ez az állapot, de tudatos gyakorlással ezek a rövid időszakok meghosszabbíthatók. A rendszeres gyakorlás pedig segít abban, hogy a meditatív állapotot egyre könnyebben, egyre gyorsabban, egyre hosszabb időre hozd létre, és ne csak véletlenül csöppenj bele, hanem tudatosan idézd elő. 

Ha kedvet kaptál többféle meditációs technika kipróbálásához, szeretettel ajánljuk előfizetőink számára elérhető Meditáció programunkat - klikk ide! Ha még nem vagy előfizetőnk, akkor is van egy videó ajánlatunk: ebben a kb. 20 perces videóban Varga Judit ad tanácsokat kezdőknek a meditáció gyakorlás elkezdéséhez - az ingyenes videóért klikk ide

Még két nap van hátra a kihívásból, de ne felejtsd el hogy bármikor elkezdheted és nem kell leállnod 21 napnál :-) 

 

18. napi tipp: Mire jó a naplózás, vagy ha hozzászólást írsz? 

Amikor megfogalmazod a tapasztalataidat a gyakorlásról valaki más számára, és megírod egy hozzászólásban a Facebook eseménynél, vagy a honalpunkon, ez "külsőségnek" tűnhet. Pedig ez a tudatosság és az önreflexió kifejezési formája: ahhoz, hogy megírd idegenek számára, vagy akár egy saját naplóba, hogy milyen élményeid voltak a gyakorlással kapcsolatban, először is meg kell figyelned az élményeidet és tudatosnak kell lenned rájuk. És ha ezt írásban megfogalmazod, akkor át kell előtte gondolnod, hogy mi is történt Veled pontosabban.

A jógagyakorlás fontos része a szvadhjaja, önmagad megfigyelése. Ez a gyakorlás önmagad megfigyelésén túl az önálló tanulást is jelenti, amikor belső késztetéstől vezérelve, tanár jelenléte nékül is tanulsz. Ez a 21 Napos Napüdvözlet kihívás pedig remek alkalom arra, hogy a szvadhjaja mindkét formáját gyakorold:

1. Önmagad megfigyelése. Ha minden nap ugyanazt a gyakorlatsort gyakorolod, könnyebb észrevenni és tudatosítani a tapasztalásokat, megéléseket. Hiszen ha a gyakorlás nem változott, mégis más élményem van, mint tegnap, akkor elképzelhető, hogy én változtam. Innen már csak egy lépés megfigyelni, hogy pontosan mi változott és miért. Hosszabb távon nem elegendő ugyanazt a sorozatot ismételni, mindig valami új inger, új tanulás is kell a fejlődéshez. Viszont kell az ismétlés is ahhoz, hogy az új tapasztalatból "zsigerből" jövő tudás legyen.  

2. Önálló tanulás. Fontos formája az ászana gyakorlásnak, és bármilyen gyakorlásnak, amikor tanár jelenléte nélkül is gyakorolsz. Jó átmenet lehet a tanár által vezetett gyakorlás és a teljesen önálló gyakorlás között a videókkal vagy hanganyagokkal való gyakorlás. Az egyik küldetésünk a JógaKlikknél, hogy segítséget adjunk ahhoz, hogy önállóan, saját magadat motiválva is gyakorolj! A 21 Napos Napüdvözlet kihívás pedig arra is alkalmat ad, hogy válassz: ha szükséged van egy vezérfonalra, használhatod a kihívást segítő videónkat, de csinálhatod a napüdvözleteket teljesen önállóan is. 

Gyakorold a szvadhjaját, oszd meg velünk az élményeidet és inspirálj másokat a saját tapasztalataid által! Mi pedig azzal segítjük a szvadhjaja gyakorlásodat, hogy a hozzászólók között 3 db 3 hónapos JógaKlikk előfizetést soroslunk ki! Ha még nem vagy előfizetőnk, akkor is belenézhetsz röviden minden videóba, hogy ízelítőt kapj belőle, és vannak előfizetés nélkül nézhető videóink is, hogy el tudd dönteni, megfelelő-e Neked a videóval gyakorlás.  

 

17. Napi tipp:

Már csak 5 nap van hátra, ha idáig eljutottál már biztosan nem adod fel! Mielőtt azonban megünnepelnéd a végét, még élvezd azt, ami hátra van. Ezt a néhány napot azzal a tudattal csináld végig, hogy a gyakorlás maga is örömforrás, amelynek ráadásul a jutalma, hogy több, jobb, egészségesebb, erősebb leszel.

Tedd ezt a napot még különlegesebbé, a gyakorlás mellett jutass magadnak egy apró gesztust is, amit előre elhatározol. Végy egy illatos fürdőt, vagy sétálj egyet a természetben, engedd meg magadnak a luxust, hogy reggel nem kapkodva készülődsz, esetleg kérj egy gyengéd talpmasszázst valamelyik családtagodtól, vagy főzz egy finom habos kakaót, és fogyaszd el élvezettel, vedd fel az legszebb ruhádat, menj el táncolni, feküdj le előbb és aludj tovább. Természtesen mindezeket a hét többi napján is megteheted.


Ha van jó ötleted, mivel lepnéd meg magad, oszd meg a velünk, hátha más is kedvet kap hozzá. Az ötleted ma egy Jóga nidra cd-t érhet a shopunk kínálatából, amit a nap végén sorsolunk ki a mai kommentelők között: https://www.jogaklikk.hu/termek/Narada_Relax_joga_nidra_hangtalakkal_110/
(Jóga nidra azt jelenti tudatos alvás, vagy jóga alvás, és egy mélyrelaxáció van a CD-n hangtálakkal, amely tökéletes felfrissülést hozhat neked.)

Legyen ez a hétfő kényeztető, mi még mindig veled vagyunk, ezen a héten is tovább drukkolunk!

Namaste :))


 

16. Napi tipp - Lassítsd le az időt!

Volt már olyan, hogy azon kaptad magad, hogy “túl akarsz lenni” a mai napüdvözlet adagon, vagy a jógagyakorlásodon? Hogy minden számolásnál megállapítod, eggyel kevesebb, nézed az órát, hogy hány percig fogod még csinálni, és mikor leszel már “kész”?

Észrevetted már, hogy a hétvége rövidebbnek tűnik, hamar elrepül, de ha várnod kell valahol 5-10 percet, csigalassúsággal vánszorog az idő? Az idő mindig ugyanolyan tempóban halad, csak az elméd más, az változik, ahogyan az idő múlását érzékeled. Egy jógi pedig képes irányítani az elméjét, így képes vagy irányítani azt is, hogyan érzékeled az idő múlását.  

Tudatosan lassítsd le az időt! Csináld úgy a napüdvözleteket, vagy a napi gyakorlásod, mintha semmi más dolgod nem lenne aznap, mintha “örökké” tartana a gyakorlásod. Legyél tudatában minden részletnek: a légzésednek, a mozdulatoknak, a fényeknek vagy árnyékoknak, a színeknek és formáknak körülötted, a pórusoknak a kezed bőrén, ahogy a látómeződbe kerül a kezed...

Érzékelj minden pillanatot és az egész gyakorlásod minél több érzékszerveddel!

Látás: vedd észre, hogy mit látsz éppen, és az milyen információt ad a tested helyzetéről és a gyakorlásodról

Hallás: milyen hangokat hallasz magad körül és a saját testedből

Szaglás: milyen illatokat/szagokat érzel magad körül

Tapintás: milyen érzés hozzáérni a jógaszőnyegedhez vagy a földhöz, milyen érzés, ahogy a ruhád hozzáér a bőrödhöz

Ízlelés: talán ez lesz a legnehezebb, de érezd a pillanat ízét, milyen ízek vannak a szádban

“Hatodik érzék”: milyen érzeteket érzel a testedben a fentieken kívül? Áramlás, bizsergés, hideg/meleg, könnyű/nehéz, száraz/nedves érzeteket, vagy valami egészen mást?

Ne rohanj át a gyakorlásodon, ne akarj “túl lenni” rajta, hanem tudatosan lassulj bele és élvezd ki minden pillanatát!

És ha az új varázslatos képességeid segítségével "több időd lett", ma végezd el havi ingyenes videónkat, egy 60 perces hormonjóga gyakorlást Juhász Saroltával: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/167/hormonjoga/

15. Napi tipp - Legyél elégedett az erőfeszítéseddel! 

Az előző napi tippünkben az önfegyelem, a tapasz gyakorlásáról írtunk. Ma egy másik nijáma, a megelégedettség, szanszkritül “szantósa” vagy “szamtósa” gyakorlására buzdítunk, ami jól kiegyensúlyozhatja a tapasz gyakorlás szenvedélyes tüzét. A szantósa gyakorlás abban segít, hogy megtalálj egy belső békét, egy olyan nyugalmat, amelyben elégedett vagy az erőfeszítéssel, amit eddig tettél.

A gyereknevelésben egyre inkább teret hódít az a nézet, hogy ne az eredményt dícsérd, hanem az erőfeszítést, amit a gyerek tett. Ha megtette a tőle telhető legjobbat, teljes erőbedobással, szenvedéllyel, figyelemmel küzdött, és mondjuk ötödik lett a versenyen, dícsérd meg nagyon és azt hangsúlyozd, hogy megtette a tőle telhető legjobbat és ez fantasztikus eredmény önmagában. Egyre jobban elfogadjuk, hogy így lesz egy gyerekből egészséges önbecsüléssel rendelkező felnőtt.

Ha a gyereknevelésben elfogadjuk a fenti hozzáállást, akkor saját magunkkal szemben is ez lenne a célravezető! Erre tanít a szantósa gyakorlás. Tudatosan, módszeresen, kitartóan, ahogy a napüdvözleteket is gyakorlod, gyakorold a megelégedettséget! Minden gyakorlás végén tudatosítsd magadban, hogy a legjobb erőfeszítésedet tetted a mai gyakorlásban, nem akartál többet, mint amire képes vagy, és nem elégedtél meg kevesebbel. Úgy tettél erőfeszítést a fejlődésed érdekében, hogy közben megőrizted a belső békédet. 

Ezt bevezetheted a mindennapi életedre vonatkozóan is: minden este, mielőtt álomra hajtod a fejed, tudatosítsd magadban, hogy aznap a tőled telhető legjobbat tetted mindenben. Tudatosítsd, hogy minden teendő másnapra, vagy későbbre marad, és most az a dolgod, hogy békésen megpihenj. 

 

Ha belefér a mai napodba, egy plusz kis kihívásunk is van Neked: csináld végig ezt az előfizetéssel nézhető 60 perces, dinamikus gyakorlást Almásy Csillával úgy, hogy közben megőrzöd a belső békéd, a megelégedettséged, csak erőfeszítést teszel a fejlődésed érdekében. A videóért kattints ide

14. Napi tipp: Tapasz - az önfegyelem szenvedélyes tüze

Észrevetted, hogy ez a kihívás egy önfegyelem gyakorlat? :-) Az önfegyelem sokmindenkinek negatív szó, és önsanyargatással, lemondással, vagy önostorozással párosul. A jógában a "tapasz" a tiszta szenvedély, ami arra sarkall, hogy haladj, fejlődj, változz, erőfeszítést tegyél. A tapasz gyakorlás célja, hogy megélj egy hősies erőfeszítést, előhozz magadból egy szenvedélyes tüzet, ami megállíthatatlanul hajt a célod felé. 

Fontos azt is megérteni, hogy a “cél” nem egyenlő az “eredménnyel”. Ha az eredmény elérése hajt, akkor egy vágyat akarsz kielégíteni, ami hosszú távon nem fog megnyugvást hozni. Ha az eredményhez ragaszkodsz, az szenvedést fog okozni, így vagy úgy. A “cél” meghatározása inkább egy irány kijelölése, ahogy egy szándékot megfogalmazol a gyakorláshoz: merre megyek, hová tartok, mi a szándékom a gyakorlással. A tapasz tüze az, ami nem engedi, hogy letérj az útról. Az az erő, ami a sok hívogató kísértés ellenére nem engedi szétfolyni az energiádat, hanem a célod irányába vezet.

Gyakran hallani spirituális körökben, hogy mindent “el kell engedni”, hogy “engedd, hogy vigyen az áramlás” és “bízd rá magad az univerzum/gondviselés/felsőbb erők” akaratára. Bizonyos helyzetekben ez valóban segítség lehet: leginkább akkor, ha el kell fogadni egy már megtörtént dolgot, vagy olyasmit, amin nem tudsz változtatni. De a napüdvözlet kihívás arra tanít, hogy változtasd meg azt, amit meg tudsz változtatni, vedd a kezedbe az irányítást, tegyél erőfeszítést a változás érdekében.

Képzeld el, hogy egy kis hajón vagy a hatalmas óceánon és el akarsz jutni A pontból B pontba. Ha engeded, hogy vigyenek az áramlatok, rábízod magad a hullámokra, a szélre, a gondviselésre, végülis van egy kicsi esélye, hogy eljutsz B pontba. De ha a tapasz tüzével céltudatosan haladsz, nem állsz meg csábítónak tűnő szigeteken, tudatosan befogod a szelet és okosan navigálsz, jó eséllyel célba érsz.

Gyakorold velünk, hogyan kell erőfeszítést tenni, de nem befeszülni! Kattints ide egy előfizetéssel nézhető, 45 perces videóért, amiben ez a gyakorlás fókusza, és fordított pózokat gyakorolhatsz Varga Judittal.

 

13. Napi tipp:

Lépj ki a megszokásokból – a meditáció segít!

A szokásaink biztonságot adnak, ezért gyakran ragaszkodunk hozzájuk. Még erősebb a szokás hatalma, ha egy-egy szokást egy pozitív emlékkel vagy érzéssel kötünk össze. Minél többször hódolunk egy-egy szokásunknak, annál jobban ragaszkodunk hozzá és egyes kutatások szerint egy-egy szokás vagy gyakran gondolt gondolat megváltoztatja az agyunk barázdáltságát. 

A fejlődés útja azonban az, ha kilépünk a megszokásainkból, elhagyjuk a biztonságos komfort zónánkat és bátor felfedező kalandra indulunk új világokba, ahol még nem jártunk! Ezért fontos tehát, hogy ne ragaszkodj a szokásaidhoz, például a megszokott ételekhez és italokhoz.

A meditáció gyakorlása segít abban, hogy nyitottabb és rugalmasabb legyél mentálisan. Iktass be a napi jógagyakorlásod után, vagy este lefekvés előtt egy meditáció gyakorlást is! Ha ismersz és sikeresen használsz bármilyen meditációs technikát, használd tovább nyugodtan. Ha nincs bevált módszered, vagy kipróbálnál valami újat, erre a napra ingyenessé tettünk neked egyet a JógaKlikk meditációi közül: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/246/so-ham_meditacio/.

12. Napi tipp:

Szthira Szukham Ászanam - A testhelyzet legyen stabil és kényelmes.

(Patandzsali Jóga Szútra 2.46.)

Kezdő gyakorlóként az egyik legnehezebb az izmainkat izoláltan használni. Gyakran az egész test belefeszül a pózba, a fejbúbjától a kislábujj körméig küzdünk. Eleinte észre sem vesszük, hogy teljesen feleslegesen feszítjük a nyakunkat, a vállővet, görcsösen szorítjuk az állkapcsot, ráncoljuk a homlokot. Hasznos lehet ilyenkor a tanár egy-egy idevágó, lazításra vonatkozó instrukciója.
A jógázás mindezektől persze sokkal megterhelőbb, és ahelyett, hogy oldódna a feszültség bennünk éppen az ellekezője történhet meg. 

Akkor érthetünk meg egy pózt igazán, és akkor működik, ha megérezzük: vannak izmok, amelyek feszülnek, vannak, amik nyúlnak, és olyanok is, amelyek éppenséggel nyugalomban vannak. Ezeknek az összehangolása nem kis feladat és gyakorlást igényel!

Végezz ma úgy egy kör Napüdvözletet, hogy minden egyes pózban szánj egy kis időt a következő megfigyelésekre:
- Van-e nyújtózás a pózban az erővonalak mentén?
- Van-e elég erő és stabilitás a pózban? A feszítés mértéke megfelelő-e?
- Van-e feleslegesen feszülő izom bárhol a testeden, mit tudsz még ellazítani, hogy a póz könnyedebb legyen?
- Tudatosítsd ezeket a megfigyeléseket.

A túlerőltetésről a légzésed adhat pontos képet: ha szaggatott, szétesett, pihenj egyet pl. csecsemőpózban, azután folytasd a jógát, amikor újra lassú és áramló a légzésed.

Ha van kedved, próbálj ki más Napüdvözleteket vagy másik tanárt a JógaKlikken, ezt előfizetéssel megteheted: 

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/253/Napudvozlet_es_vinyasa_magyarazat/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/9/Napudvozlet/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/94/Napudvozlet_kezdoknek/

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/121/Napudvozlet_haladoknak/

(Ezeket a videókat csak előfizetéssel nézheted!)

 

 

 
 
 

 

 

11. Napi tipp - Jótékony hatások

Túl vagyunk a kihívás felén! Lehet, hogy még mindig erős a motivációd, de lehet, hogy jól jön egy kis erősítés ezen a téren :-) Gyakorold, hogyan kell tudatosan motiválni magad! Ehhez jó eszköz emlékeztetni magad a napüdvözletek, vagy általában a jógagyakorlás jótékony hatásaira. Ráadásul a gondolataink, a tudatunk hatalmas erővel bír. Sokkal erőteljesebb lesz a gyakorlás hatása, ha azzal a tudattal gyakorolsz, hogy most, éppen ebben a pillanatban fejlődsz a gyakorlás által.

Mi hiszük abban, hogy a jóga valóban egy csodaszer :-) és a napüdvözletek különösen csodaszerként hatnak – ezt talán már magad is érzed. Elég végignézni a hozzászólásokat, és látszik, milyen sokan érzitek a jótékony hatásokat!

Alább egy lista a jótékony hatásokról, a legjobb tudásunk szerint. Kihagytunk valamit? Írd meg hozzászólásban!

  • serkenti a vérkeringést, jót tesz az érrendszernek
  • egyensúlyba hozza a vérnyomást és a hormonháztartást
  • hőt termel, felmelegít a dinamikus mozgás által
  • jókedvre derít (endorfinokkal)
  • a mozgástól és a jobb keringéstől javul az emésztés és a méregtelenítő szervek működése
  • arányosan fejleszti az egész test izomzatát
  • átmozgatja a gerincet, ezzel fokozza a rugalmasságát és a stabilitását is
  • a mozgástól ízületi folyadék termelődik, ezáltal rugalmasabbak lesznek az ízületek
  • serkenti a nyirokkeringést, ezzel javítja az immunrendszert
  • segít koncentrálni
  • növeli a fizikai és mentális erőt és kitartást
  • nyújtja a merevedésre hajlamos hátsó combhajlító izmokat
  • a fej mozgatásával stimulálja az egyensúly szervet a belső fülben, ettől nőhet a mozgástartomány és javulhat a testtudat (propriocepció)
  • önismereti gyakorlat, megtanít magadra figyelni
  • megtanít úgy erőfeszítést tenni, hogy közben ne legyél feszült, haragos vagy akaratos
  • tudatosítja a légzést
  • áramlás élményt ad, kikapcsol

10. napi tipp

Jóga a jógaszőnyegen túl

Amikor jógázunk a fókuszt újra és újra a légzésünkre, a testi érzetekre, a fizikai és mentális változásokra irányítjuk, ezzel elkezdődik az egyik legfontosabb munka, a figyelmünk megfegyelmezése. Megfigyeléseink eredményeképpen idővel tudjuk majd, hogy melyik jógatechnika hatékony fáradság ellen, mit kell tennünk ha felidegesedünk, vagy rossz az emésztésünk, stb. Az értékítéletmentes megfigyelés képessége lassan és észrevétlenül a hétköznapi tevékenységeinkbe is beszivárog, nem is tűnik nagy dolognak, mégis teljesen átalakulhat az életünk azáltal, hogy nem automatikusan, rutinból cselekszünk. 

Te hol tartasz ezen az úton? 

- Megfigyelheted például az alvási szokásaidat, segít, ha le is jegyzeteled: Mikor fekszel? Mennyit alszol? Másnap hogy érzed magad tőle? Megfelelő-e a fekhelyed? Több alvásra van-e szükséged télen, mint nyáron? Már egy hetes megfigyelés is hasznos lehet. Minden ember más, nincs ezért mindenki számára működő ajánlás. 

- Kezdd el ugyanígy megfigyelni az étrendedet.

- Tanulságos lehet megfigyelni a reakcióidat egy héten keresztül minden nap. Hány negatív gondolat, érzés, kimondott vagy kimondatlan negatív reakció fogalmazódott meg benned? Írd fel mindet! Jó sok lap betelhet a végére. Egy hét után írd minden egyes negatív elmefolyamat mellé a pozitív inverzét. A negatív részt azután elégetheted. Kiváló elmetisztító gyakorlat is ez!

Vedd számba mit lehet még megfigyelni, jobbá tenni. Gyakorold ma a Napüdvözleteket azzal, hogy a jóga a tudatosság gyakorlásának legjobb eszköze. 

Sok kitartást és örömöt a hétre Neked! :)

9. Napi tipp - A napüdvözlet éneke, Szúrja Namaszkár Mantra

A napüdvözlethez, szanszkrit nevén Szúrja Namaszkárhoz a jógahagyományban kapcsolódik egy mantra, ami Szúrja, a Napisten tulajdonságait sorolja fel. A hindu mitológia istenségei olyanok, mint a hősök, akikre felnézhetünk valamilyen tulajdonságaik miatt. Egy mese, színdarab, film, vagy egy mitológiai alak lehetővé teszi, hogy a történeten keresztül átéljük azokat a tulajdonságokat, amelyeket a hősök átélnek. Gyakorlás közben gondolj Szúrjára, a Napistenre, és az alább felsorolt tulajdonságaira! 

Aum Mitraaye Namaha – Aki mindenkivel barátságos

Aum Ravayee Namaha – Aki ragyogó és sugárzó

Aum Suryaya Namaha – Aki eloszlatja a sötétséget, és aktivitásra serkent

Aum Bhaanave Namaha – Aki világosságot hoz

Aum Khagaya Namaha – Aki beragyogja az eget és mindenhová eljut

Aum Pushnee Namaha – Aki táplál és jóllakat

Aum Hiranyagarbhaya Namaha – Aki arany fénnyel csillog

Aum Mariichaye Namaha – Aki végtelen számú sugarával világít

Aum Aadityaya Namaha – A kozmikus Anya, Aditi fia

Aum Savitree Namaha – Aki az életért felelős

Aum Arkaya Namaha – Aki dícséretre méltó, dicsőséges

Aum Bhaskaraya Namaha – Aki bölcsességet és megvilágosodást hoz

A Szúrja Namaszkár mantrát nagyon sokféle előadásban megtalálod. Janin Devi felvételéhez kattints ide. A mantra először hosszúnak vagy bonyolultnak tűnhet, de egy kis gyakorlással hamar meg lehet tanulni.

Ha szeretnél többet megtudni a mantrákról, ajánljuk Pandit Radzsmani Tigunait A mantra ereje című könyvét, amelyet megvásárolhatsz a webshopunkból: https://www.jogaklikk.hu/termek/A_mantra_ereje_117/

És persze válogathatsz CD ajánlatunkból is: https://www.jogaklikk.hu/jogashop/CD/ 

 

 

8. Napi tipp 

A hatékony tanulás, fejlődés feltétele a pihenés is, hiszen ha folyamatosan csak erőfesztést teszel, akkor nincs ideje beépülni, fixálódni azoknak a folyamatoknak, amelyeket az aktív gyakorlással elindítottál.

A természet is folyamatosan ki és belélegzik, az emberi testnek is erre van szüksége, aktív munkára, majd pihenésre.

21 napos kihívásunkban is lehet pihenőnapokat beiktatni, azonban ilyenkor se hagyd abba a gyakorlást, csak csinálj kevesebb kört, vagy kevésbé dinamikusan, illetve ha úgy érzed, hogy még nincs itt az ideje a pihenésnek, csináld nyugodtan, ahogy jól esik, csak hagyj több időt a relaxációra, regenerálódásra, erre jó alkalom lehet a hétvége.

A kihívás egyik célja, hogy a jóga a mindennapjaid részévé, a szokásoddá váljon. Mikor ez már megtörtént gyakorolj impulzusokban, kb. 8 hetenként tarts egy hét szünetet. Ekkor töltődnek a tartalékok. Lökésszerően fejlődik az ember, kell a regeneráció, ennek biológiai oka van, használat közben nem tud helyreállni.
 
Figyeld a tested jelzéseit, és hogy mire van szüksége, hiszen a jóga éppen erre tanít.

A két nappal ezelőtti posztunkból megtudhattad, hogy a rendszeresen végzett relaxációtól több lesz az energiád, és a pihenés is hatékonyabb, ha előtte relaxálsz. Fogadd szeretettel tőlünk ezt a vizualizációs technikát, amelyet erre a hétvégére ingyenessé tettünk neked, próbáld ki a Napüdvözleteid után: 

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/77/pihenteto,_nyugodt_vizu_to/

Ha van előfizetésed, ajánlunk még egy könnyű, regeneráló gyakorlást is a Napüdvözletek mellé. Ezt a videót előfizetéssel nézheted: 

https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/165/extra_konnyitett_falas_sorozat/
 

 

 

 

 

7. Napi tipp - Hogyan reagál a környezeted?

Péntek van, jön a hétvége, ilyenkor legtöbben több időt töltünk a hozzánk közel állókkal. Ezért gondoltuk, ejtsünk egy szót Róluk is :-) 

Kérd meg a családodat, vagy akivel együtt élsz vagy közel áll hozzád, hogy segítsen neked a kihívás alatt. A legnagyobb segítség, ha segítenek megteremteni azt az időt és teret, amiben teljesíteni tudod a mindennapi gyakorlásodat. Hogy hogyan? Például nem szólnak hozzád, amíg csinálod :-) Ha mégis szólnak hozzád, kipróbálhatod, hogy nem válaszolsz, esetleg rámosolyogsz, de csinálod tovább, légzésritmusra, benne vagy az áramlásban. Ettől meg fogják érteni, hogy most nem tudsz válaszolni, mert megtörné az áramlás élményét, ezt el is magyarázhatod később. Lehet, hogy azt veszed észre, hogy a válaszod nélkül is varázslatos módon megoldódnak a dolgok :-)

Az is nagy segítség, ha lelkileg támogat a környezeted, például elmondják, hogy büszkék Rád, amiért ilyen kitartóan jógázol. Mondd el nekik, hogy milyen sokat jelent Neked a támogatásuk!

Az is előfordulhat, és már többen számoltatok be erről a Facebook esemény oldalon,  hogy egy-egy családtag vagy barát érdeklődni kezd, sőt csatlakozik hozzád. Ha van a környezetedben háziállat, lehet, hogy mágnesként cuppannak rád, amikor jógázol. Erről többen képes beszámolót is megosztottatok már a Facebook eseményoldalon :-) Gyakran a gyerekek is így viselkednek. Fontos, hogy tudd, hogy ezt nem azért csinálják, hogy kizökkentsenek, vagy megzavarjanak, hanem érzik azt a kellemes, pozitív teret, amit a jógázással megteremtesz magad körül, és ez vonzza őket hozzád ilyenkor. Ha kizökkent a jelenlétük, akkor két dolgot javasolhatunk:

  1. Engedd magad kizökkenteni, add meg nekik a figyelmet, amit kérnek, és amikor tudod, folytasd tovább a gyakorlást.
  2. Gondoskodj róla előre, hogy ne kerülj ilyen helyzetbe. A háziállatokat helyezd el egy másik térben, mint ahol jógázol. Ha gyerekekről van szó, kelj korábban, mint ők :-) vagy kérj segítséget abban, hogy más foglalja le őket, amíg jógázol.

Elképzelhető, hogy a környezeted érzékeli, észreveszi a pozitív hatásokat rajtad. Esetleg megjegyzi valaki, hogy milyen energikus, összeszedett, koncentrált, jókedvű, kizökkenthetetlen, stb. vagy mostanában! Csak így tovább, folytasd a hétvégén is :-) Továbbra is várjuk az élményeidet - nagyon sokan inspiráljátok és segítitek egymást a gyakorlásban! 

6. Napi tipp:

Miért fontos a relaxáció?

A relaxáció nem elllazultságot, hanem elengedettséget jelent, a francia forradalom idején azokra a foglyokra használták, akiket elengedtek a Bastille-ból. Ők voltak a relaxáltak.
A hétköznapi életünk során testünk és elménk nagy mennyiségben gyűjti össze a feszültségeket és a feszültség tovább is megmarad bennünk, mint a feszültséget keltő szituáció. Az energiákat a feszültség felemészti, és a pránikus áramlást gátolja. Az energiaháztartásunkban hiányok és többletek keletkeznek bizonyos területeken, melyek betegségekhez vezethetnek. Ha rendszeresen gyakorolsz relaxációt, az testi és lelki egészséged megőrzésében és visszaállításában óriási fegyver, és a feszültségek oldásával hirtelen kirobbanóan sok energiád lesz.

Mit jelent a relaxáció?

A relaxáció egy aktív idegrendszeri folyamat, de nemcsak fizikai szinten jön létre. A jóga relaxáció egy test-elme szinten bekövetkező teljes elengedés. Hanyattfekvésben történik, nemúgy mint a meditáció, ami ülésben. 

A relaxáció menete:

- Helyezkedj hanyattfekvésbe behunyt szemmel úgy, hogy pár percig ne kelljen megmozdulnod, esetleg takarózz be.
- Lazítsd el a tested, tedd a légzésed szabaddá, áramlóvá.
- Használd egy relaxációs technikát, vagy akár zenét, mantrát. 
- A technika elvezet a megfelelő állapotba, maradj kb. még két percig benne, csendben.
- Tereld újra a figyelmet a légzésedre, testedre és lassan mozgasd meg a végtagokat, nyújtózz egyet és az oldaladon átfordulva ülj fel, majd fokozatosan nyisd ki a szemed.

Mikor érdemes relaxálni?

Relaxálni bármikor lehet és érdemes, a fizikai gyakorlástól függetlenül, pl. ha nehezen alszol el, a nap lezárásaként. A fizikai gyakorlás végén azonban ne maradjon el. Ha nincs időd hosszan relaxálni a Napüdvözletek után, akkor legalább néhány percet tölts el hanyattfekvésben, mozdulatlanul, behunyt szemmel. Ha megteheted végezz el egyet a JógaKlikk relaxációi közül. A mai napra ingyenessé tettünk neked egyet: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/21/relaxacio:_feszites-lazitas_es_shitali_karana/
 
Ha tetszik, fizess elő, végezd rendszeresen és próbálj ki többet: https://www.jogaklikk.hu/jogavideo_kereso/Relaxacio?stilus[]=11

 

 

 

 

 

5. Napi tipp
 
Ahol a figyelem, ott az energia!

Az életenergia, prána áramlását az ászanákban több dolog is befolyásolja, a csontok ízületek helyzete, az izmok tónusa, a légzés, a külső környezet, és nem utolsó sorban a figyelem.  Azt is szokták mondani, hogy ahol a figyelem, ott az energia.
A gyakorlásod jóval hatékonyabb, eredményesebb, ha figyelemmel végzed, mintha csak automatikus mozdulatokat teszel egymás után és a gondolataid valahol máshol járnak.

Amíg a Napüdvözleteket végzed, ajándékozd meg magad a teljes, osztatlan figyelmeddel. Figyeld magad olyan szeretettel, ahogy egy anya figyelné a gyermekét. Figyeld, ahogy mozdul a lélegzeted, figyeld, ahogy áramlik a tested, figyeld, ahogy hozzáérsz a földhöz, vagy ahogy elemelkedsz a földtől, és hogy ezek milyen érzeteket keltenek benned.

Amíg figyelsz, addig nem azonosítod magad sem a testeddel, sem az elméddel, sem a lélegzeteddel, hiszen nem lehetsz azonos azzal, amit figyelsz. Ez segíthet elkapni egy-egy pillanatra a választ is a legnagyobb kérdésre: Ki is vagyok én valójában? Az vagy, aki figyel.

Ha gyakorlás közben azon gondolkozol, hogy hova tetted a telefonod, mit fogsz mondani a mai megbeszélésen, vagy mit kell venni ma a boltban, akkor nincs meg a harmónia a test, az elme és a lélek között, akkor szétszóródsz, nem vagy jelen, szétfolyik az energiád.

A tévé bekapcsolását, vagy hírek hallgatását természetesen felejtsd el! Egy nyitott, meditatív, befogadó állapotban nagyon fontos, hogy milyen impulzusok érnek! Teremts csendet, vagy ha ez nehéz valamiért, vagy azt veszed észre, hogy ma egy olyan nap van, amikor nagyon nehezen tudsz figyelni, rakj be egy pozitív tartalmú zenét. Lehet mantra, vagy instrumentális zene, popzene, de gondold át olyan szemmel, hogy ez a zene/szöveg olyasmi-e, amit el akarsz ültetni magadban, mint egy magot. 
 
 
 

Milyen legyen a gyakorlás?

 “A gyakorlás megszilárdul, ha hosszú ideig, megszakítás nélkül és teljes odaadással végzed.” Patandzsali Jóga Szutrái 1/14. Szutra

Ez az idézet a jóga egyik legősibb iratából, a Jóga Szutrákból származik, és abban segít, hogy megértsd, ez a három dolog kell a sikeres gyakorláshoz:

  1. Hosszú ideig Ha azzal jönnél, hogy “Már 4 napja csinálom a napüdvözleteket, de semmi hatásuk. Szerintem nekem nem működnek. Valami mást gyakorolok inkább.” akkor kicsit olyan lennél, mint egy kisgyerek, aki elültet egy magot, majd másnap kiássa, hogy megnézze, mennyit nőtt. A jóga csodaszer ugyan :-) de még a csodákhoz is idő kell. És hogy pontosan mennyi idő, azt senki nem tudja megmondani neked, ki kell kísérletezned magadon. Ezért is mondják sokszor, hogy a jóga egy kísérleti tudomány, amelyben saját magadon kísérletezel. Ez a 21 nap nem valószínű, hogy elég lesz a megvilágosodáshoz :-) Ez inkább egy lépés az utadon.
  2. Megszakítás nélkül  A megvilágosodott mesterek szerint egy-egy tisztító gyakorlat, meditáció, jógagyakorlás kb. 24 órán keresztül tart tisztán, ha egyébként jó állapotban vagy fizikailag, mentálisan, energetikailag. Ha nem (márpedig az ő szemükkel nézve egyikünk sincs jó állapotban :-)), akkor inkább 12 órán át tart a hatás. Ennyi idő alatt a gondolataink, a tetteink, a körülöttünk lévő rezgések, zajok, elektroszmog, stb, megint “megszínezik”, beárnyékolják az belső önvalónk tiszta fényét. Tekinthetsz úgy a gyakorlásra, mint a fürdésre: nem akarnád kihagyni egy pár napig, sem a fürdést, sem a fogmosást.
  3. Teljes odaadással Ez pedig azt jelenti, hogy közben nem mással vagy elfoglalva, a figyelmed megtartod a gyakorláson. Benne van ebben egy önátadás is: amikor feladod az eredményhez való ragaszkodást, az egód játékait, szinte engeded magad eltűnni, felolvadni a gyakorlásban, hogy csak a gyakorlás létezzen. Ez a teljes odaadás egyben biztos hitet is jelent: hinni abban, hogy eredményt hoz a gyakorlás, nem adni teret a bizonytalanságnak.

Mi veled vagyunk! Kérdezz, oszd meg az élményeidet, kétségeidet, nehézségeidet, örömeidet! 

 

Védd meg a csuklód!

Mai tippünk egy rövid, 3 perces videó a csukló védelméről. Az ingyenes videóért klikk ide

Sok napüdvözlet, vagy kartámaszos pózok gyakorlásakor kényelmetlenség vagy fájdalom jelentkezhet a csuklóban. Ennek elkerüléséhez adunk tippeket és olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek megerősíteni a csukló védelmében részt vevő izmokat. Ha mégis fájna a csuklód, pihenj többet és fokozatosan szoktasd a csuklód a terheléshez. Így meg fog erősödni a kezed, gyakorlással bármire képes vagy! 

Ha szeretnél még többet megtudni a sérülések elkerüléséről, különösen a deréktájék védelméről, ajánljuk Jagicza Berta 60 perces videóját, amely kimondottan erre koncentrál. Az előfizetéssel nézhető videóhoz klikk ide

Mi veled vagyunk! Kérdezz, oszd meg az élményeidet, kétségeidet, nehézségeidet, örömeidet!

 

 

 

“Gyakorolj, a többi jön magától!”

Az első és legfontosabb lépést megtetted, elkezdted a kihívást! :)

Már lehet némi tapasztalatod arról, hogy hány kör esik jól, hogyan tudod beosztani az erődet, mit bír el a tested.
Kísérletezz! A Napüdvözleteket végezheted mindig ugyanazzal a tempóval, áramlóan, könnyedén, és ez egy kiegyensúlyozott gyakorlás. De próbáltad már a köröket más-más tempóban végigvinni? Reggel dinamikusabban, este lassabb áramlásban, időt hagyva a hosszú nyújtásokra. 

Egy gyakorláson belül is változtathatod a tempót. Például 3 kör lassabban, ráhangolódásképpen, finoman, fokozatosan, majd 12 frissebb ritmusban, és a 3 levezető körben a hosszabb nyújtások, lecsendesítő kitartások dominálnak. 

A légzés függetlenül a ritmustól, lassú, mély és áramló. A légszomj, lihegés kerülendő, érdemes kicsit pihenni ilyenkor, megnyugtatni a légzésed és utána folytatni a köröket.

A tempót igazíthatod a jelenlegi állapotodhoz is. Itt felmerül egy fontos kérdés: menstruáció alatt javasolt-e a jóga? Szigorúbb irányzatok ilyenkor csak relaxációs, és meditációs technikákat engednek, esetleg néhány ászanát. Ha vállaltad a kihívást és nem szívesen szakítanád meg, csak figyeld a tested és válaszd a lassú, meditatív, könnyed gyakorlást, annyit és addig végezz el belőle, amíg az neked jól esik! 

Mi veled vagyunk! Kérdezz, oszd meg az élményeidet, kétségeidet, nehézségeidet, örömeidet! Ahogy az egyik leghíresebb jógamester Pattabhi Jois mondta: Gyakorolj, és minden jön magától!

 

Start!!!!

Köszöntünk a kihívás első napján!

Az első napi tipp némiképp technikai jellegű, hogy egészen biztosan eligazodj az információk tengerében:

Teendőid:

Regisztrálj az oldalunkon, mert a videókat csak úgy tudod végig lejátszani, ha bejelentkezel a www.jogaklikk.hu oldalra. (A regisztráció nem jár költséggel.)
- Olvasd el a Napi tippet, minden nap 21 napon át.
- Végezd el a napi gyakorlásodat a két ingyenes videónk segítségével: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/207/napudvozlet_oktatofilm/https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/206/kihivast_segito_video_18_napudvozlettel/ . Ha más Napüdvözletet szeretsz, ismersz, végezd azt. A 18 kör csak egy ajánlás, ne ragaszkodj hozzá, végezz annyit, hogy legyen benne kihívás, de ne erőltesd túl magad.
- A Napüdvözletek előtt legyen egy kis csend, ráhangolódás, irányítsd a figyelmed befelé. A Napüdvözletek után pedig tölts el néhány percet hanyattfekvésben, relaxálj.
Az e-naplóba vezesd be minden nap, hogy hány Napüdvözletet végeztél.
- A tapasztalataidat, élményeidet, kérdéseidet írd meg nekünk a Facebookon, vagy ha személyes kérdésed van, akkor írj az [email protected] címre.

A kihívást Varga Judit és Jagicza Berta vezeti, felváltva fognak posztolni és a kérdésekre válaszolni, igyekszünk minél többet a rendelkezésetekre állni.

Ha nem a videókkal gyakorolsz és számolni szeretnéd a köröket, legegyszerűbb, ha két kis tálkát teszel a szőnyeged elé, az egyikben annyi babbal vagy kaviccsal, amennyi kört aznap végeznél. Minden sorozat előtt tegyél át egyet a másik tálkába.

Az első napon készíts fotót a gyakorlóhelyedről, magadról, vagy bármiről, ami neked és másoknak is inspiráló lehet, és küldd el az eseményoldal napi tippjeinek kommentjében, ha van kedved. Emléknek is kiváló, és hozzásegíthet a végén a 3 db 3 hónapos előfizetés egyikéhez, amelyekkel a legaktívabb, leginspirálóbb, legviccesebb posztok íróit jutalmazzuk majd.

A legnagyobb jutalom azonban a változás lesz, amit a 21 napos gyakorlás hatására tapasztalhatsz magadon, sok kitartást kívánunk, legyen benne sok örömöd, süssön ki a te Napod! :))

Szeretettel: JógaKlikk

 


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

J. Berta

2017. 12. 04. 11:17 Sziasztok! Kipihentétek magatokat a kihívás után? :) Még egyszer szívből gratulálunk hozzá, és nagyon köszönjük a sok lelkes hozzászólást! Ahogy ígértük, a legkreatívabb, viccesebb, inspirálóbb kommentek tulajdonosai között, az aktivitást is figyelembe véve 3 db 3 hónapos JógaKlikk előfizetést ajándékozunk. Nagy fejtörést okozott, hogy ki legyen az a 3 ember, mert annyira sok szívet melengető bejegyzés született, végül nem is tudunk 3 nevet kiemelni, így 4 db 3 hónapos előfizetést osztunk ki: - Vranceanu-Kovács Gabriella - Takács Magdoln - Király Ágnes - Icus Bálint között, és egy hónapos előfizetést kap: - Gajda Krisztina és - Hajnalka Siflis Kérünk Titeket, hogy írjátok meg a pontos neveteket és e-mail címeteket az [email protected] címre (amelyikkel regisztrálva vagytok a honlapunkon). A részleteket azután e-mailben küldjük. Sok örömöt és nagyon kellemes karácsonyi készülődést kívánunk mindenkinek! :)

G. Krisztina

2017. 12. 01. 11:02 Sziasztok! Kitartottam, végig csináltam :) nagy öröm számomra, nagyon büszke vagyok magamra ezért. Nem hagytam abba, mikor kicsit fáradtnak tűntek a reggeli felkelések,és akkor sem, amikor a mandulám begyulladt. Megbeszéltem magammal, hogy " csak pár kört csinálok csak, hogy ne erőltessem meg a testem, hívott a szőnyeg, az ígéret, hogy megcsinálom, és ti...akikre minden reggel gondoltam egy villanásra, hogy vajon hányan is hajlonghatunk éppen. Terv volt, hogy megcsinálom legalább egyszer a 108-at, a mandulagyulladás közbeszólt, de nem baj...nem hagyom abba, és meg lesz a 108 kör is, már tudom (a kihívás közelebb vitt magamhoz). Már ezért is megérte!! :) <3..köszönöm.

C. Marianna

2017. 12. 01. 08:50 Sziasztok! Köszönöm a kihívást. Ahogy haladtam előre a napok számában, a gyakorlásban úgy váltotta fel a fáradtságot a frissesség és a fizikai erőnlétemben történő változás. A kihívás akkor érkezett az életembe mikor erőtlenül vágtam bele napjaimba és hagytam el a napi mozgást. Judit szavai, gondolatai amivel végig kíséri a napüdvözleteket így külön jelentséget kaptak. A gyakorlással együtt a szavak ereje is hatott rám, engedtem magamba a jelentésüket, vittem magammal a mozdulatokba, segített a figyelmem fókuszálásába. Végig úgy csináltam a sorozatokat, hogy újra indítottam mindig a sorozat kezdésétől. A kihívás felénél éreztem, hogy eljutok a 108 Napüdvözletig. Készültem rá. Szombaton sikerült a 108-t elérnem. Az utolsó hét napban minden nap megcsináltam a 108 Napüdvözletet. Különös élmény volt minden alkalommal. Namaste.

.

2017. 12. 01. 07:35 Sikerült a kihívàs alatt végig veletek maradnom. Szokàsommà szeretném tenni a reggeli gyakorlàst. Nagyon intenzív felfrissülésben van részem reggelente. A vàllaim egyre erősebbek. Namaste😊

.

2017. 11. 30. 07:30 Próbàltam gyakorlat közben az uddzsàji légzést végezni. Nekem még volt hangja, ki és befelé is. Nagyon intenzív érzetek jelentkeztek a toroknàl💗

G. Krisztina

2017. 11. 28. 21:59 18. nap 18 kör...szépen gyógyul a mandulagyulladásom, szaporítom a köröket, ma még a "jól esett" határáig. Már nagyon várom, hogy újra a szőnyegen lehessek szinte kifulladásig :)

K. Mónika

2017. 11. 28. 18:46 Kedves J. Berta, hálásan köszönöm <3 Vééégtelenül boldog vagyok, hogy megnyertem a fantasztikus jóga nidra cd-t :) Az adataimat természetesen küldöm a megadott mail-címre. Áldás Rád, Rátok és értékes, szeretetteli munkátokra <3

N. Sára

2017. 11. 28. 13:23 Gyakorlás közben ma arra figyeltem, hogy ne legyen bennem felesleges feszültség, engedjem el azokat az izmokat, amelyek éppen nem dolgoznak. Sokszor azon kapom ugyanis magam, hogy például az állkapcsomat nem engedem el, ezáltal görcsösen jógázom.

J. Berta

2017. 11. 28. 12:41 Kedves K. Mónika, a tegnapi kényeztető ötletek felhívásunkra érkezett válaszadók közül téged húztunk ki a kalapból, gratulálunk! A cd-t szeretnénk elküldeni neked, megtennéd, hogy megadod a nevedet, címedet, telefonszámodat az [email protected] címre? Köszönjük! :)

.

2017. 11. 28. 07:46 Ma úgy gyakoroltam, hogy a gerincemet egy rugalmas csőnek làttam, ami a mozdulatok alatt előre hàtra hullàmzott. 💚

G. Krisztina

2017. 11. 27. 21:48 Nekem a náthámból tüszös mandula gyuladás lett, a reggeli napüdvözlet kimaradt, de most este éreztem, hogy hív a szónyegem...:) bedugult orral nehezen indult, de egy két mély lélegzés után kidugult az orrom és 12 kör ment könnyedén, örömmel. :) jól esett.

K. Mónika

2017. 11. 27. 21:26 Ma délutáni kényeztetés: ezt a zenét hallgattam munka után, most nem háttérzeneként, hanem fekve, feloldódva a zenében. Átmosta az elmémet, a lelkemet és a szívemet... https://www.youtube.com/watch?v=16oUyXwjsuM

M. Rita

2017. 11. 27. 20:53 Jutalmul egy jóga könyvet rendeltem.

.

2017. 11. 27. 18:33 Ma úgy kényeztettem magam, hogy egy fehér inget vettem fel munkàba menet, meg is kérdezték tőlem a munkatàrsaim ünneplünk valamit, vagy színhàzba megyünk, csak még nem tudunk róla? Hàt igen ünneplünk a létezést, meg a hétfő reggelt. 💛

S. Hajnalka

2017. 11. 27. 08:52 Sziasztok! A hormonjóga gyakorlathoz kapcsolódóan van egy fontos kérdésem: A ciklus bármelyik napján végezhető, vagy a vérzés alatt nem ajánlott a forditott pózok miatt? Előre is köszönök minden információt.

N. Sára

2017. 11. 27. 08:31 Jutalom jin jóga=énidő :)

G. Edina

2017. 11. 25. 18:51 Rendszerességre szoktat. Volt, hogy nem éreztem a lelkesedést, úgy döntöttem, ma kihagyom, nem csinálok egyet sem. És ez olyan rossz érzést okozott, hogy mégiscsak megcsináltam a köröket. Megérte 😊

S. Katalin

2017. 11. 25. 17:45 Végigcsináltam az 5napos méregtelenítő programot, ahhoz volt kedvem a héten. Persze mindegyikben volt egy kis napüdvözlet is, ezért az sem maradt abba, de most nekem már nem a napüdvözlet sorozatszámának a növelése a cél, hanem hogy 15 napja mindennap jógázok és ez az amivel elégedett vagyok nagyon, de nagyon.

G. Krisztina

2017. 11. 25. 10:58 :)..mára nagyon benáthásodtam, elhatalmasodott rajtam. Ma pihenő nap lesz, meg egy esti 30 éves érettségi osztálytalálkozó. A kihívást nem szeretném megszakítani, cél, hogy végig csinálom. Ezidáig nagy lelkesedéssel töltött el a mindennapi Napüdvözlet. Ma 6 kört sikerült teljesítenem :) ma ennyivel is meg vagyok elégedve, azért megjegyzem, nagyon jó volt a szőnyegen lenni..;)

S. Katalin

2017. 11. 20. 18:27 A 10.napot egy méregtelenítő videóval dobtam fel, amiben elég sok napüdvözlet is található. Nagyon jól esett

K. Mariann

2017. 11. 20. 09:52 Ma egyéni csúcsot javítottam. 27! :)) Izzadok, de nem lihegek. Nyújtok, lassulok, szuper ez az érzés.

G. Krisztina

2017. 11. 17. 08:49 :) nagy hozzájárulás a családom a kihíváshoz. A kihívás kezdetekor elmondtam nekik, hogy ezt most szeretném végig csinálni :). és komolyan vettek...:))) A reggeli szendvicseket a párom gyártja, azt mondja most ő a szendvicsgyáros, a nagylányom, aki néha néha kikönyörgi ugrasszam el autóval a suliba, a kihívás óta így kérdezi.." jógáztál már reggel, el tudsz vinni?? " :). Nagyon köszönöm nekik, és kitartóan haladok a Napüdvözlettel minden reggel.

S. Katalin

2017. 11. 15. 17:38 Tyű, ma szárnyaltam. 20 kör?? Magam is meglepődtem, nem számoltam, csak csináltam és pakolgattam egyik dobozból a másikba a jelölőket, amiket csak a végén számoltam meg hogy 20 db. Ez igen! Eddig 9-9-12-10 napjaim voltak. Úgy látszik jót tett az izomláz, majd annak a lenyújtása tegnap. Kitapasztaltam, hogyha fáradok, akkor beiktatok egy lassú kört, azaz 1-1 pózt több lélegzetig kitartok. Ez így bevált, úgy tűnik. Ma nem is értem mi volt eddig nehéz a napüdvözletben az első 4 napban...a lustaságomon kívül. :-)

.

2017. 11. 15. 07:37 Próbàltam a gyakorlat közben megélni, hogy az vagy aki figyel. A légzés még hol megelőzi, hol lemarad az àszanàk között. A teljes àramlàst még nem éltem àt. A gerincem hosszú és egyenes. Köszönöm 😊

E. Judit

2017. 11. 14. 20:32 Sziasztok! 4. napja gyakorlok. Nekem este jobban bejön valószínű mert akkor már tudok csak erre figyelni. 3 napig 9 ma a 4.Nap 12 kört tudtam megcsinálni és az utolsó 3 kört kimondottan élveztem. Nagyon örülök ennek a kihívásnak. 🤗🤗🤗 Jó gyakorlást mindenkinek!!!!!

S. Katalin

2017. 11. 14. 18:03 Tapasztalat: Régóta jógázom, de csak kezdetben csináltam rendszeresen. Még sosem gyakoroltam csak a napüdvözletet. Most jöttem rá mennyi mindent átmozgat a testemen, olyan helyeken van izomlázam, amire eddig nem is gondoltam, hogy használom a gyakorlatsor közben. :-) Az izomláz miatt ma jó lassú, megnyújtott elemekkel dolgoztam, ahogy javasoltátok, bár én egy másik S.Katalin vagyok! ;-) De az izomláz engem sem került el (köszönhetően annak, hogy csak akkor jógázok, ha fáj valamim)

J. Berta

2017. 11. 13. 08:37 Kedves S. Katalin! A következő gyakorlásod legyen kevesebb kör, lassan és finoman átmozgatva a testet, nyújtó pózokban kicsit benne maradva, kerüld most a tüzesebb, dinamikus gyakorlást, amíg regenerálódik a tested.

J. Berta

2017. 11. 13. 08:33 Kedves C. Marianna! Nyugodtan végezz többféle Napüdvözletet, ha jól esik, nem fog csükkenni ettől a hatás.

S. Katalin

2017. 11. 13. 04:32 Momentán alig bírom felemelni a karomat, olyan izomlázam van. Hogy fogok így a 3. napon gyakorolni. Esetleg van tippetek izomláz ellen/ mellet :) (az első napot lehet kissé túlzásba vittem, hosszú kihagyás után... + csináltam még egyéb gyakorlatokat is, ha már a jógaszőnyegen vagyok alapon...)

S. Katalin

2017. 11. 12. 20:13 En csak projektjelleggel szoktam jogazni. Sajna lusta vagyok, igy akkor szoktam amikor mar faj valahol. Kiveve ezt a kihivast. Gondoltam erre most szuksegem van, csinalni akarom. Parom tegnap meglatta hogy csinalom a napudvozleteket es csak annyit kerdezett: "megint faj a hatad?" :) aztan ma reggel: "ennyire faj meg mindig?" Nem kinoztam tovabb, elmondtam inkabb neki hogy most nem vartam meg amig faj valahol,hanem egy 21napos programban veszek reszt.

S. Erika

2017. 11. 12. 08:26 Köszönöm az ösztönzést:)Nagy élvezettel csinálom!Szép napot mindenkinek!

C. Marianna

2017. 11. 11. 08:10 Sziasztok! Eddig a Hatha jóga Napüdvözletét gyakoroltam. Az Astanga jóga Napüdvözletével most ismerkedem. Mind a két változat tetszik. Más -más hatással vannak Rám. Érdeklődöm, hogy ha többféle Napüdvözletet végzek a 21 napon belül, annak van-e hatást csökkentő következménye? Miként jó végezni a gyakorlatokat. Előre is köszönöm válaszotokat. Marianna

J. Berta

2017. 11. 11. 07:04 Szia, B. Józsefné, mostantól ingyenes a két videó, kérlek próbáld újra.

B. Józsefné

2017. 11. 11. 07:01 A videó csak bemutatót ad, nem a teljes gyakorlatsort? Ezt nem egészen értem hogyan legyen a 21 nap.