JógaKlikk -  Online jógaórák

Méregteleníts jógával – ne legyél mérges :-)

hozzászólás 2019-04-04

Gyakran kezdünk jógázni egy olyan hozott mintával, hogy a testünk valami legyőznivaló ellenség: haragosan küzdjük át magunkat egy-egy gyakorláson, feszülten tartjuk az ászanát vagy dühösen mozgunk az áramló gyakorlás helyett...

Méregteleníts jógával – ne legyél mérges :-)

Hogyan méregtelenít a jóga? A fizikai síkon a jógában sokféle módon lehet támogatni a méregtelenítő folymatokat: a keringés serkentésével, az idegrendszer paraszimpatikus (nyugalmi) tónusának fokozásával, fordított pózokkal, az izmokban tárolt feszültség oldásával, sőt izzadással. De van egy olyan „méregtelenítés” a jógában, ami nem a fizikai síkon hat: megtanuljuk, hogyan „ne legyünk mérgesek” :-)  

Gyakran kezdünk jógázni egy olyan hozott mintával, hogy a testünk valami legyőznivaló ellenség: haragosan küzdjük át magunkat egy-egy gyakorláson, feszülten tartjuk az ászanát vagy dühösen mozgunk az áramló gyakorlás helyett. Lehet küzdeni önmagunkkal hosszan kitartott jin pózokban, statikus gyakorlásban vagy dinamikus áramlásban, lehet harcolni az elménkkel meditációban, vagy dühösen „szívni” és „fújni” a levegőt pránajáma gyakorlásban.

Idővel aztán a jógagyakorlás megtanít egy másik hozzáállásra: lehet a testemmel barátságban együttműködni, szeretettel és elfogadással fordulni felé. Ebben nem is annyira maguk a gyakorlatok segítenek, hanem a hozzáállás megváltoztatása. Kitartó gyakorlással megtanuljuk irányítani nemcsak a testünket és a légzésünket, hanem a gondolatainkat is.

A gondolatok irányítására egy fontos eszköz a megerősítő mondatok (szankalpák) használata. A haragos gyakorlást nagyon jól lehet oldani egy egyszerű szankalpával: „Az élet (vagy a gyakorlás) egy csodálatos, izgalmas kaland.” Ezt gyakorolhatod például egy 45 perces Vinyásza flow stílusú videóban Varga Judittalaz előfizetéssel nézhető videóért kattints ide! Ez abban is segít, hogy meglásd a jógagyakorlásban a szokatlan, izgalmas dolgokat, olyan mozdulatokat vagy izom aktivitásokat, amelyeket a hétköznapi életben nem csinálsz. Ezzel egyben kilépsz a megszokott fizikai és gondolati síkú mintákból, és a gyakorlás segít új mintákat létrehozni és megerősíteni.

Kezdd el ma a gyakorlást és csináld végig 5 részes, egyenként 45 perces gyakorlásból álló méregtelenítő sorozatunkat Varga Judittal – a videókért kattints ide!

Varga Judit


Cimkék: jóga gyakorlás jóga hatásai méregtelenítés harag szankalpa

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

S. Henrietta

2019. 05. 29. 15:06 Sziasztok!Szabad--e túlsúlyosan jógáznom?Persze csak könnyű,egyszerü gyakorlatokkal próbálkozom.