JógaKlikk -  Online jógaórák

Lendületbe hozó 21 napos kihívás a JógaKlikkel

hozzászólás 2019-01-23

Január a nagy fogadalmak hónapja. Gondolkodtál már azon, hogy gyakran miért fogy el mégis már napok, hetek múlva a kezdeti lendület? Ha túl nagy változás, vagy túl bonyolult elhatározás, nehéz egyből felforgatni az életünket emiatt. Mi most egy egyszerű kihívásra invitálunk, minden napra ajánlunk egy otthon elvégezhető jógavideót a több mint 220 videónk közül. A kihívás kalandozik a jógastílusok, váltogat a jógaoktatók között, a videók hossza is különböző lesz, épp azért, hogy megtaláld a neked megfelelőt! Nem hagyunk egyedül, naponta kapsz egy kis biztatást a kihívás eseményoldalán és a hozzászólásokban ti is biztassátok egymást! Jelentkezz be itt az esemény Facebook oldalára: https://www.facebook.com/events/1983899001702030/. A napi videó ingyenes lesz egy napig, lejátszásához csak bejelentkezés szükséges, de ha tetszett, előfizetéssel máskor is elvégezheted. Miért épp 21 napig tart a kihívás? Maxwell Maltz 1960-ban megjelent és később híressé vált könyve szerint legtöbb embernek kb. 21 nap kell ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá váljon. Igaz vagy sem, ez egy hosszabb, de még belátható időszak, épp ideális egy kihíváshoz.

Január a nagy fogadalmak hónapja. Gondolkodtál már azon, hogy gyakran miért fogy el mégis már napok, hetek múlva a kezdeti lendület? Ha túl nagy változás, vagy túl bonyolult elhatározás, nehéz egyből felforgatni az életünket emiatt.

Mi most egy egyszerű kihívásra invitálunk, minden napra ajánlunk egy otthon elvégezhető jógavideót a több mint 220 videónk közül. A kihívás kalandozik a jógastílusok, váltogat a jógaoktatók között, a videók hossza is különböző lesz, épp azért, hogy megtaláld a neked megfelelőt! Nem hagyunk egyedül, naponta kapsz egy kis biztatást a kihívás eseményoldalán és a hozzászólásokban ti is biztassátok egymást!
Jelentkezz be itt az esemény Facebook oldalára:
https://www.facebook.com/events/1983899001702030/.

A napi videó ingyenes lesz egy napig, lejátszásához csak bejelentkezés szükséges, de ha tetszett, előfizetéssel máskor is elvégezheted.

Miért épp 21 napig tart a kihívás? Maxwell Maltz 1960-ban megjelent és később híressé vált könyve szerint legtöbb embernek kb. 21 nap kell ahhoz, hogy egy tevékenység szokássá váljon. Igaz vagy sem, ez egy hosszabb, de még belátható időszak, épp ideális egy kihíváshoz.

21. nap     2019-01-31

Eljött a kihívás utolsó napja és szeretnénk ha tudnátok, hogy hihetetlenül jó érzés ennyi embert lendületbe hozni! Hozzászólásaitokból, leveleitekből erőt merítünk, ünnepelünk!

 Mindenkinek van oka ünnepelni!

  • Neked, aki végigcsináltad a 21 napos Lendületbe hozó kihívást! Kívánjuk, hogy azt az óriási erőt és tapasztalatot, amit egy kihívás adhat, forgasd vissza a hétköznapokba! Szívből gratulálunk, nagy öröm, hogy virtuálisan veled lehettünk!
  • Neked is, aki nem csináltad teljesen végig a kihívást. Fontos, hogy ne kudarcként gondolj rá, hanem elemezd, hogyan működtél ebben a helyzetben, hol, és mikor hagytad abba, mi az, ami továbblendített volna? Ez is csak egy tanulás, fordítsd hasznodra a kihívást!

Hogyan tovább?

 Ha rendszeresen jógázol, a kihívások lendületet adnak. És mi van ha csak hébe-hóba, vagy életedben először, vagy újrakezdőként ért téged a kihívás? Hogyan építsd fel a gyakorlás, hogy ne csak egy fellángolás legyen, hanem a jóga szokásoddá váljon:

Kutatások szerint a legsikeresebb embereknek vannak konkrétan meghatározott, deklarált céljaik. Ahhoz, hogy a lehető legoptimálisabban fejlődj, a jógagyakorlásodban is érdemes célokat meghatározni. A jóga attól is különleges, hogy a tudatosság növekedésével a változás meg fog látszanil az egész életeden.

Hosszú távon a jógázásodnak érdemes egy magasztosabb célt adni,  a belső csend megteremtését. Középtávon (1-2 év) a gyakorlatok szintjén olyan ászanák, pranayama, meditáció, és egyéb jógatechnikák jöhetnek szóba, amelyek rövid távon még elképzelhetetlennek látszanak. Rövid távon lehet a cél a gyakorlatok minél pontosabb elsajátítása, amely jól szolgálja a középtávú tematikában meghatározott gyakorlatok kivitelezését, és közelebb visz a hosszú távon kialakított célodhoz.

A jógagyakorlásodat érdemes a természet változásaira felépíteni, és a saját ciklusaidra rímelve, időszakokra bontva. Intenzívebb, befelé fordulósabb, dolgosabb, kihívásokkal tarkított, lecsendesedett, pihenős időszakokra, egy-egy időszak végét megünnepelve, értékelve.

Léteznek nagyon szuper évtervező füzetek, segítségükkel még praktikusabban és pontosabban fogalmazhatod meg a céljaidat, (pl.: https://yearcompass.com/hu/)

Az előttünk álló február az év egyik legnehezebb időszaka, hiszen vitamin- és ásványianyag raktáraink kiürültek, legyengült a szervezet. Töltsd ezt a hónapot számvetéssel és meditatívabb befelé fordulósabb gyakorlással. Azután a március a méregtelenítés, a böjtök időszaka, annak az ideje, hogy megszabadulj a téli lerakódásoktól. A figyelem fokozatosan kifelé irányul, aminek azután a nyári időszak lesz a betetőzése.

 Jógázz otthon a Jógaklikkel, és mi mégtöbb segítséget adunk:

- A gyakorlási terved összeállításában nagy segítség az órarend (előfizetéssel használhatod): https://www.jogaklikk.hu/orarend/

- Újabb és újabb kihívásokkal, tanfolyamokkal, programokkal motiválunk.

  • Ha megakadtál a gyakorlásban, bátran kérdezhetsz tőlünk: [email protected]
  • Kihívásainkat a napi tippekkel megtalálod a blogunkon a www.jogaklikk.hu oldalon, így bármikor, egyedül is elkezdheted őket, és a videókat előfizetéssel elérheted.

Ma még vár rád az utolsó napi kihívás! A rövid, mindössze 24 perces videó Varga Judittal nemcsak a testet mozgatja át, de segít a gondolataid is a pozitív irányba terelni:

Hálagyakorlás

Hálagyakorlás

 Az ígéretünk szerint a kihívás 3 leglelkesebb hozzászólójának Manduka jógamatracot adunk ajándékba.  Pár napon belül itt az eseményoldalon értesítjük a nyerteseket.

Maradjatok lendületben velünk! :)

Namaste: Jagicza Berta és Varga Judit

Az egyik kedvenc pózunk a Trikonászana. Ezt a véleményünket Almásy Csilla is osztja, hiszen gyógytornász, gerincspecialista lévén tudja, hogy a háromszögtartás nagyon jól és gerinckímélő módon edzi a ferde hasizmot, a farizmokat, a lábakat is erősíti és rugalmassá teszi, valamint az emésztést javítja, tisztít és vitalizál. 

Tudtad, hogy ha vékonyabb derekat szeretnél, akkor nem a monoton és kimerítő felüléseket kell végezned? Épp a ferde hasizmot érdemes dolgoztatnod, ami spirálisan fut le a törzseden, és mint egy fűző, összehúzza a derekadat. A ferde hasizmot egyébként a csavarások is igen jól karbantartják, de csodálatos eredményeket érhetsz el a Trikonászanával, vagyis a háromszögtartással. 

A Trikonászana jelentős hatást fejt ki a köldöknél lévő napfonat csakrára, a hasi idegközpontra, más néven a solar plexus nevű ideggócra, mely sok harcművészetben is az életerő központja. Az önbizalom és a siker, az anyagi világban való megfelelés múlik a manipura (napfonat) csakra működésén. A hindu művészetben a háromszög az isteni elv szimbóluma, amelyet gyakran megtalálunk a meditációhoz használt jantrák és mandalák motívumai között.

Amire különösen figyelj:

  • Legyen a tested egy síkban
  • A combok megfeszítve, ez megvédi a térdedet
  • A törzs mindkét oldalát nyújtsd meg, legyenek párhuzamosak

A kihívás utolsó előtti napján, kattints a 18 perces videóért Csillával:

Kedvencem a Trikonászana

Kedvencem a Trikonászana

Kis lépésekben kezdd el a nagy átváltozást!

 

19. nap, január 29. kedd

Az élet derékfájás nélkül

Ha emlékszel még a kihívás 6. napjára (ami elképesztően régen volt :-D, úgyhogy veregesd meg a vállad, hogy még mindig velünk vagy és csinálod a kihívást!), egy 14 perces, áramló, gerincet átmozgató videóra jógázhattál Almási Csillával, és a videó a derékfájás tüneteinek enyhítésére, illetve a megelőzésére fókuszált. 

Ez annyira fontos téma, és olyan sokmindenkit érint, illetve a jógával annyiféleképpen lehet segíteni ezen a problémán, hogy még egy olyan videót bevettünk a 21 napba, ami a derékfájás elkerülésére és megelőzésére fókuszál: a mai videó egy sokkal hosszabb, 60 perces gyakorlás Jagicza Bertával: 

Az élet derékfájás nélkül

Az élet derékfájás nélkül

Hogyan segíthet a jóga a derékfájáson?

- A jógában gyakorlatilag minden ászanában a gerincet hosszanti tengely mentén nyújtóztatjuk. Ha van egyéb gerincmozgás (pl. csavarás, oldalra hajlás, előre vagy hátrahajlás), az mindig a hosszanti tengely mentén nyújtózással párosul. Ez javítja a folyadékellátást a porckorongokban és olyan mintát tanít az izmoknak, ami remélhetőleg jógaórán kívül is bekapcsol, ezzel javítja a tartást.

- Egy nagyon gyakori gerinc mozgás a hétköznapjainkban, hogy a gerinc előre hajlításban van (pl, ülünk, esetleg görnyedünk egy kicsit ülés közben). A jógában elég sok a hátrahajlás, ami segít ellensúlyozni a sok előregörnyedést, az elöl rövidült izmokat megnyújtja, a hátul elgyengült izmokat erősíti/aktiválja.

- A jógában erősítjük a törzs tartó izmait (core izmoknak is szokták hívni), ami segít stabilizálni a gerincet.

- A jógában széles mozgástartományban mozgatjuk, és minden irányba megmozdítjuk a gerincet. Ez serkenti a keringést, ezáltal a porckorongok és a gerinc menti kisízületek folyadékellátását.

FONTOS! A deréktájékon jelentkező tüneteket többféle probléma is okozhatja! Elképzelhető, hogy nagyon hasonló vagy ugyanolyan tünet hátterében más-más elváltozás áll. Ezért ne "diagnosztizáld magad" az interneten olvasgatva, vagy a szomszédasszony panaszait hallgatva :-) fordulj szakemberhez (orvoshoz, gyógytornászhoz). Azt is fontos figyelembe venni, hogy mivel a csontok formája egyénenként eltér, ha valakinek működik egy gyakorlat, attól még nem biztos, hogy Neked is működni fog. Kísérletezz: keresd meg azokat a mozdulatokat, amelyek fájdalommentesek számodra! Ha valami fájdalmat okoz, ne csináld! 

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást! 

18. nap, január 28. hétfő

Frissítsd fel a tested, a lelked és az elméd jógával! 

Az Iyengar jóga stílussal és Répássy Erikával már a kihívás elején is találkozhattál: a 2. napon Erikával gyakorolhattad a stabilitást álló ászanák segítségével. A mai videónk egy 30 perces gyakorlás, amit Erika elsősorban reggeli gyakorlásra szánt, de természetesen bármelyik napszakban elvégezheted: 

Napkezdő, testébresztő jóga

Napkezdő, testébresztő jóga

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy mikor érdemes gyakorolni... 

Leginkább akkor, amikor tudsz :-D Hagyományosan a gyakorlás napkeltekor, vagy egyes gyakorlatoknál és jógastílusokban még napkelte előtt elkezdődik. Csakhogy más egy asramban élve gyakorolni, vagy egy családban, munkával, egyéb teendőkkel... Tehát olyan napszakot válassz, ami hosszú távon is működik Neked!  

A következőket érdemes figyelembe venni, amikor napszakot választasz:

- tudod irányítani azt az időt? ki tudod iktatni a zavaró tényezőket? A kora reggel ezért működhet jól sokmindenkinek: kevesebb az olyan előre nem látható esemény, ami kizökkent. Később a nap folyamán mindig történik valami: valaki felhív, valamit el kell intézned, stb. De reggel még jobban a Tiéd az idő.

- gyakorlás előtt kb. 2 órával már ne egyél, vagy ha nagyon muszáj valamit enned, valami nagyon könnyű étel legyen (pl. egy kis gyümölcs, mondjuk banán, vagy zabkása, keksz)

- amikor kiválasztottad, hogy mikor fogsz gyakorolni, azt tekintsd úgy, mint egy találkozót valakivel: legyél pontos, tartsd be, amit ígértél, csak igazán komoly indokkal mondd le, és kapcsold ki a telefonod (vagy ha azon nézed a JógaKlikket, kapcsold ki az értesítéseket!) 

- figyeld meg, hogy milyen típus vagy: van, aki szivesen gyakorol reggel, van, akinek egy szenvedés a reggeli gyakorlás. Kell egy kis önfegyelem, erőfeszítés, kitartás, elköteleződés a gyakorláshoz - ezt nem lehet megúszni :-) De ha a gyakorlás fokozza a szenvedésed, akkor pont az ellenkezőjét éred el vele, mint ami a célja lenne! 

- a gyakorlás célja: hogy feltöltsön, és több erőd legyen a végén, mint amikor elkezdted, és hogy csökkentse a szenvedésed, vagy legalábbis ne fokozza :-) Ezt is vedd figyelembe, amikor kiválasztod a napszakot!

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást! 

Jógázz ma ülve és fekve! 

A tegnapi lendületes és erőt fokozó gyakorlás után vasárnapra lelassítunk: a mai videónk egy 30 perces, kizárólag ülő és fekvő ászanákból álló áramló gyakorlás Gfellner Judittal, aki a JógaKlikk egyik alapítója! Kattints a videóért:

Fekvő és ülő csípőnyitások

Fekvő és ülő csípőnyitások

A csípő lazítását, átmozgatását célzó gyakorlatok nagyon népszerűek a jógázók körében, és a jóga "szerencsére" bővelkedik az ilyen gyakorlatokban :-) A csípő területe ugyanis hajlamos a befeszülésre, merevségre, az izmok rövidülésére, és ebben nagy szerepe van az életmódnak. A hosszan tartó üléstől ugyanolyan könnyen merev lehet a csípő környéke, mint az intenzív sportolástól, például futástól vagy biciklizéstől. Persze vannak olyan sportok, amelyek átmozgatják a csípőt, például a mellúszás, vagy a falmászás, de a jógában nagyon sokféleképpen, széles mozgástartományban dolgozunk a csípővel.

Ez azért fontos, mert a csípő ízület úgynevezett gömbcsukló ízület. Próbáld ki: állj fel, emeld meg az egyik lábad hajlított térddel, és rajzolj minél nagyobb köröket a levegőbe a térdeddel. Utána rajzolj mindenféle más formát a térdeddel: nyolcast, kígyót, aum jelet, violinkulcsot :-) Elképesztő, hogy milyen sokféle irányba képes megmozdulni a csípő ízület! 

Egy fontos szempont a csípő körüli izmok lazításában, hogy ha ezek az izmok merevek, az kedvezőtlenül hat az ágyéki gerinc, vagyis a deréktájék egészségére, és ezáltal az egész gerincre. És nem hagyhatjuk figyelmen kívül a mentális és érzelmi összefüggéseket sem: ha stressz ér bennünket, bekapcsol az idegrendszer készenléti állapota ("üss vagy fuss", vagyis szimpatikus tónusba kerül a vegetatív idegrendszer). Ilyenkor a meneküléshez szükséges izmok megfeszülnek, akkor is, ha egy stresszes emailt olvastál el és eszedben sincs elmenekülni, és akkor is, ha megijedsz egy horrorfilmtől... Tehát a tartósan fennálló stressztől is feszes lehet ez a terület.

Az is gyakran előfordul, hogy egy jógázó elérzékenyül, vagy akár sírni, vagy nevetni kezd egy csípőt célzó ászana közben. Ha ilyen történik Veled, örülj neki :-) Ez egy érzelmi szintű feszültségoldás jele, és fontos, hogy ne tartsd vissza, engedd ki ha sírnod vagy nevetned kell, vagy ha intenzív érzelmeket élsz át. Csak vegyél fel egy figyelő pozíciót és figyeld, ahogy áramlanak és oldódnak az érzelmeid. 

Minden jógaórán lesz csípőt célzó ászana, de sok olyan videónk van, ami különösen erre a területre fókuszál. Nézz körül az előfizetéssel nézhető videók között is :-) 

Kis lépésenként kezdd el a nagy változást! 

Valódi kihívás mára ez a 60 perces erőteljes Vinyasa Flow jóga!
Szükség lesz az ügyességedre, elszántságodra, de segítségedre lesz a gyakorlás fokozatossága, a gyengéd áramlás, Varga Judit pontos instrukciói és évtizedes tapasztalata.

A Virabhadrászana 3 nevű póz köré épül az óra, amit a nyugati tornában mérlegállásnak nevezünk. Nagyszerűen alkalmas arra, hogy megerősítsd és rugalmasabbá tedd vele a láb, a csípő és a törzs izmait, növeld a stabilitásod és az önbizalmad.

A Virabhadrászanák, magyarul hősi vagy harcos pózok  az indiai mitológiából ismert ádáz harcosról Virabhadráról kapták nevüket. Ő Shiva egy hajtincséből pattant ki, szeretett felesége Sati halálhíre felett érzett dühében, és azzal lett megbízva, hogy bosszulja meg Sati apján, Daksa királyon a lány halálát.

Figyelem! A jógában a saját határainkat keressük, de nem lépjük azokat túl, hiszen az hátráltat a fejlődésben. Figyeld a légzésed, ha nem egyenletes, akkor pihenj.

Kattints a mai videóért és hozd magad lendületbe!

Erő és lendület, Virabhadrászana 3

Erő és lendület, Virabhadrászana 3

Kis lépésenként kezdd el a nagy változást!

“A selfness a wellnessből nőtte ki magát, a helyes sorrend ezeknél a trendeknél a fitness, wellness, selfness, mindness, ugyanakkor mindegyik mást jelent. Ha elfogadjuk, hogy a wellness csupán a testi/fizikai egészséggel, „jól tartással”, kényeztetéssel kapcsolatos szolgáltatásokat kínál, akkor egyértelmű, hogy a selfness jóval több a wellnessnél, hiszen a testen túl, a lélekkel és szellemmel is foglalkozik, igyekszik azokat fejleszteni, szükség esetén gyógyítani.” Wikipédia

A jógatechnikák mindegyikénel van fizikai, mentális és energetikai hatása, ezért a jóga a selfnessben alkalmazott alternatív módszerek egyik legkiválóbbika. A Selfness jógában a hangsúly test, a lélek és a szellem tökéletes összhangján, és egy egészséges énkép kialakításán van. Nem csak a jógapózokról, légző- és relaxációs gyakorlatokról vagy éppen a meditációról szól. Ezen eszközök csupán támogatják a nagyobb célt: a belső változást az egészség és egyensúly megtalálásához vezető úton.
Rendszeres gyakorlással az ízületek erősödnek, terhelhetőbbé válnak, az izmok megszabadulnak a felesleges feszültségektől, a légzés egyre tudatosabbá és nyugodtabbá válik.

Seszták Ágota pszichológus, jógatanár, jógaterapeuta, fókusz kísérő, a jóga és pszichológia összefüggéseinek szakértője ma egy 60 perces videóval segít magad mögött hagyni a stresszes munkahetet: Kattints a videóért: 

Selfness jóga

Selfness jóga

Jó gyakorlást kívánunk!

Kis lépésekkel kezd el a nagy változást!

Minden egyes napunk más, és minden ember is minden nap más. Az Ayurvéda szerint minden az öt elemből (éter, levegő, tűz, víz. föld) épül fel, az ember is, a Természet is. Ha tudatosan megfigyeljük, hogy kint éppen milyen minőségek uralkodnak, akkor felismerhetjük a párhuzamot a kinti és a benti történések között. 

Az Agnisoma flow órák célja az Ayurvédikus, vagyis az egyéni természetünkhöz és a tágabb értelemben vett Természethez igazodó szemlélet bevezetése a jógagyakorlásba.

Ezt a 30 perces videót pár éve vettük fel karácsony előtt a téma szakértőjével F. Tóth Gabival. Kattints a mai videóért és hozz egy kis békét és melegséget a napodba! 

Melegség, álló-, ellenállóképesség, béke

Melegség, álló-, ellenállóképesség, béke

Ha részletesebben érdekel az Ayurvéda és a jóga kapcsolata, hallgasd meg Gabi magyarázatát az Ayurvéda alapjairól mai ráadás videónkban: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/38/ayurveda_es_joga/

“Kis lépésenként kezdd el a nagy változást!”

 

13. nap, január 23. szerda

Csökkentsd a zsigeri zsírszövetet jógával! 

Télen gyakran előfordul, hogy a lelassulással, befelé fordulással lelassul az anyagcsere, a keringés is. Ennek a folyamatnak egy tünete lehet, ha észreveszed, hogy a szervezeted egy finom puha párnácskával vonja be a tested, ami a legnagyobb igyekezeted ellenére sem akar vékonyodni...

Bizonyos mértékig ez a folyamat természetes, hiszen a szervezetünk raktároz és védeni akar minket a hidegtől. De ahogy legtöbben éljük a mindennapjainkat manapság, nincs szükség igazából erre, hiszen igen változatos ételek állnak rendelkezésre télen is, és a fűtött szobából csak jól felöltözve szoktunk kimenni a hidegbe. 

A testünkben két helyen található zsírszövet: a bőr alatt (latinul subcutan zsírszövet) és a belső szervek között (viszcerális vagy zsiregi zsírszövet). A zsírszövetnek fontos feladatai vannak, például raktároz és védelmet nyújt külső behatásokkal szemben (pl. ütés, hideg), és fontos raktározóhelye a hormonoknak is. Viszont ha túlzottan felhalmozódik, különösen a zsigeri zsírszövet, méreganyagok is felgyülemlenek benne és ez fokozza a gyulladásos állapotokat, a stresszt és a stresszhez köthető hormonok felszabadulását, növeli a stroke, az infarktus és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

A zsigeri zsírszövet akkor is felhalmozódhat, ha a bőr alatti zsírszövet normál mértékű: tehát egy kisebb mértékű zsigeri zsír felhalmozódás nem látszik kívülről, mégis károsan hathat a szervezetünkre.

A zsigeri zsírszövetet nagyon hatékonyan lehet csökkenteni rostokban gazdag, finomított élelmiszerekben (pl. cukorban, lisztben) szegény étrenddel, De ugyanilyen hatékonyak lehetnek olyan könnyed mozgások, mint pl. a futás, biciklizés, úszás és természetesen a JÓGA :-)

A mai videónk egy 15 perces, áramló és a csípő-has-fenék izmait célzó gyakorlatsor Németh Lucával, Vinyasa Flow stílusban: 

Jóga a formás testért - RAPID

Jóga a formás testért - RAPID

Ha hosszabban gyakorolnál, előfizetőink számára elérhető ennek a gyakorlatsornak egy hosszabb, 60 perces változata: 

Jóga a formás testért

Jóga a formás testért

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást! 

12. nap, január 22. kedd

Töltődj fel a mozdulatlanság erejével!

A tegnapi dinamikusan áramló, fűtő hatású Vinyasa flow gyakorlás után ma megtapasztalhatod, hogy a mozdulatlanságban, a hosszan kitartott pózokban ugyanúgy intenzív erő van, mint a mozgásban, csak ez egy más minőségű erő. A mai videó ugyanis egy 30 perces Jin Jóga gyakorlás Szénási Katával, amelyben a vese meridián stimulálásán keresztül töltődhetsz fel energiával: 

Töltődj fel energiával - Vese meridián

Töltődj fel energiával - Vese meridián

A Lendületbe hozó 21 napos kihívásban már találkozhattál egy jin jóga sítlusú videóval: a 7. napon Illés Flórával gyakorolhattál így a vállöv ellazításáért. Ha lemaradtál róla esetleg, előfizetéssel bármikor elérhető ez az 50 perces videó: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/177/a_vall,_a_nyak_es_a_karok_ellazitasa/ 

A jin jóga a kínai energetikai rendszer erővonalaival, a meridiánokkal dolgozik. A jin-jang felosztásban a jin a a női minőséget, a passzívat, a táplálót, befogadót, hűsítőt, stabilat, lefelé áramlót, földelődő minőséget foglalja magába, míg a jang a férfi minőség, az aktivitás, a melegítő hatás, emelkedés, felfelé szállás, cselekvés, valami felé törekvés fogalmaihoz kapcsolható. 

A jin jóga jellemzője, hogy hosszan tartunk ki bizonyos testhelyzeteket, ászanákat, nagyjából 3-5 percig maradunk egy-egy pózban, látszólag statikusan. Ám a látszat ellenére nagyon is sokminden történik ebben a mozdulatlanságban: a gravitációt és a test súlyát segítségül hívva, miközben teljesen elengedjük magunkat, a mély kötőszövetekben található meridiánok (energia csatornák) - melyek a szerveink működését befolyásolják – erős nyomást kapnak. Mikor kijövünk a pózból, hirtelen a nyomás alól felszabadul az áramlás a meridiánokban. Minden meridiánunkhoz jin pózok kapcsolhatók, és ha ezeket tudatosan gyakoroljuk, akkor megtapasztalhatjuk gyógyító, kiegyenlítő, energiafeltöltő hatásukat, akár egy akupunktúrás kezelését.

A vese meridiánhoz a stressz, az aggódás, a félelem kapcsolódik. Ha kibillen a működése, akkor aggodalmas, pánikolós, izgága lehetsz. Ha harmonikus a működése, magabiztosság, optimizmus lesz rád jellemző. A vesemeridián az energiaháztartásodért felelős, tehát ha fáradt, kimerült, kiégett vagy, illetve legyengültél egy betegségtől, akkor rendkívül hatékony a vesemeridián gyakorlatsor. Lenyugtatja az elmét, összerendez, és fokozza a kiválasztást.

Kíváncsian várjuk a hozzászólásokban, hogy milyen hatással van Rád ez a gyakorlás! 

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást! 

Erő és rendíthetetlen nyugalom

Ma átléptük a kihívás félidejét! Ennek a második felének egy 30 perces Vinyasa Flow jógával szeretnénk lendületet adni, Jagicza Berta útmutatásával.

Lassú és finom ízületi átmozgatás után fokozatosan válik intenzívebbé a gyakorlás, ahogy ébred a tested. Reggel beindítja a keringést, frissülést hoz az izmaidnak és izületeidnek. A légzéssel összehangolt mozgás egy olyan koncentráltságot, nyugalmat és harmóniát teremt, aminek egész nap hasznát veheted.

Vidd át ezt rendíthetetlen erőt és nyugalmat a hétköznapi tevékenységekbe, és ne engedd, hogy bárki kizökkentsen, hiszen ha jól sáfárkodsz az energiáddal, hegyeket mozgathatsz meg és még a lendületet is megőrizheted.

Berta 13 éve tanít hatha és vinyasa flow jógát, számos képzés vezetője, a 7 éves JógaKlikk megálmodója, és egyik alapítója. 

Címe ellenére ez a videó a nap bármelyik szakaszában elvégezhető. Kattints és jógaszőnyegre fel! 

Reggeli energetizáló jóga

Reggeli energetizáló jóga

“Kis lépésenként kezzd el a nagy változást”

Jó gyakorlást és szép hetet!

 

A finom vasárnapi ebédből könnyű túl sokat enni, erre gondolva mára egy fél órás emésztést javító gerincjógával kedveskedünk nektek Ádámmal!

Az emésztés megfelelő működéséhez elsősorban jó minőségű táplálékra van szükség, és mozgásra. A jógagyakorlatok többsége különösen alkalmas, hogy mechanikai hatást fejtsen ki az emésztő szervek serkentéséért, illetve a vegetatív idegrendszer működését ideális módon befolyásolja.
A mozdulatok nemcsak az emésztésre és az immunrendszerre fejtik ki áldásos hatásukat, hanem az egész testedet átmozgatják, erősítik és rugalmasabbá teszik.

“A Gerincjóga modern mozgásrendszer, amely a jóga különleges eszköztárát használja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítására az anatómiai alapmozgásokra és a fascia-láncolatokra épülő gyakorlatsorokkal.”

Diószegi Ádám különösen a fiatalok körében nagyon népszerű oktató, saját jógastúdiójában teltházas képzéseket vezet. 

A gyakorlatokat üres gyomorral végezd, tehát ne közvetlenül a laktató ebéd után. Kattints a videóért:

Emésztésjavítás gerincjógával

Emésztésjavítás gerincjógával

“Kis lépésenként kezdd el a nagy változást!”

Jó gyakorlást, és jó étvégyat kívánunk! :)

Meditáltál már?

A meditáció: az elme elcsendesedésének a folyamata. Lehet, hogy próbáltál már meditálni, de nem igazán sikerült? Talán nem az alkatodnak megfelelő technikát használtad. Lehet, hogy több idő kell, hogy a neked való meditációs technikára rátalálj, az a fontos, hogy a keresést ne add fel! Ha elkalandozik a figyelmed, az a gyakorlás része, nem kudarc! A gyakorlás tulajdonképpen abból áll, hogy az elkalandozott figyelmet mindig visszairányítjuk a kiválasztott fókuszhoz, ami a technikától függően eltérő. A meditációs technika a meditációhoz megfelelő elmeállapot elérését szolgálja, és nagyon sokféle lehet. A meditáció nem maga a gyakorlat, hanem az az állapot, ami felé a technika visz! Ha már gyakorlott vagy, akkor egyre könnyebben merülsz majd el a csöndben jógatechnikák nélkül is.
Magáról az meditációs állapotról nehéz beszélni, hiszen meghaladja a fogalmiság szintjét. A meditációban képesek vagyunk az érzékszervi tapasztalatok és az elme közvetítése nélkül közvetlenül tapasztalatot szerezni a valóságról. A meditáció elmélyülése szamadhi állapotba vezet, majd ez vezethet el a megvilágosodásig, de odáig még hosszú az út.

Bálint János Az egyik legnagyobb, több évtizedes meditációs tapasztalattal rendelkező jógatanár az országban. A 30 perces videót egy relaxációval kezdi, hogy még jobban ráhangolódj, és még mélyebb legyen a meditációd. A relaxáció és a meditáció fogalma sokakban keveredik. A relaxáció elengedettséget jelent. Tudatos feszültségoldást, amely a testben és az elmében tárolt feszültségeket oldja. A relaxációt fekvésben, a meditációt általában ülésben végezzük.

Kattints a mai videóért:  

So-ham meditáció

So-ham meditáció

Miért érdemes meditálni? Ebből a cikkből tudj meg többet: Miért érdemes meditálni

Ha van előfizetésed, javasoljuk, hogy a tegnap ajánlott videóval hangolódj rá a meditációra, mert az alaposan felkészíti a testedet az ülésre és az idegrendszert a megfelelő állapotba hozza: https://www.jogaklikk.hu/jogavideok/240/Az_idegrendszer_felkeszitese_a_relaxaciora_es_a_meditaciora/. Figyelem, ez a videó tegnap volt ingyenes, ma már csak előfizetőink számára elérhető. Ha nincs előfizetésed, vásárolj egyet akár már havi 2500 Ft-tól: https://www.jogaklikk.hu/online_joga_arak/

Jó gyakorlást kívánunk! :)

8. nap, január 18. péntek

Neked jól vág az eszed? Forgasd meg az "észkereked" velünk, kapcsold be az "észkapcsolót" a mai videóval :-)  

Tudtad, hogy a fizikai jógagyakorlás legfőbb célja, hogy felkészítsen a meditációra? Az egyhelyben, viszonylag mozdulatlanul ülés és koncentrálás az egyik legösszetettebb feladat a szervezetünknek - nem véletlen, hogy az iskolaérettséget is mozgás ko-ordinációs feladatokkal vizsgálják. A mai gyakorlás kifejezetten azt célozza, hogy a mozgás segítségével felkészülj összetettebb feladatok elvégzésére, vagy a meditáció és relaxáció gyakorlásra.

Ha már rendszeresen jógázol, talán feltűnt, hogy sok olyan testhelyzet és mozdulat van a jógában, ami szokatlan, nem jellemző a hétköznapi életünkre. Például viszonylag ritkán fordul elő, hogy a hétköznapokban fejjel lefelé legyen a tested, vagy akár csak a fejed, de sok a keresztező mozdulat, vagy az ellentétes oldalak összhangját igénylő mozdulatok. 

Ezek a szokatlan mozdulatok nemcsak az izmokat és a mozgásszerv rendszert, hanem az idegrendszert is jótékonyan stimulálják: erősítik a kapcsolatot a jobb és bal agyfélteke között, ezáltal javul a koncentráció, és minden komplex feladatot könnyebb lesz elvégezni, legyen az nyelvtanulás, matematika, problémamegoldás, kreativitást igénylő feladatok, stb... De hasznosak ezek a gyakorlatok az idősödő agy frissen tartására, és a mozgástartomány megőrzésére, a mozgás ko-ordináció javítására is. Tehát a gyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztálynak és minden élethelyzetben rengeteg jótékony hatása van a nagy mozgás ko-ordinációt igénylő gyakorlatoknak.

A mai videó csak 10 perces, de hidd el, el fog fáradni benne az agyad :-) Bálint János vezet végig egy olyan gyakorlatsoron, amiben a jobb és bal oldalad kell, különféle összetett módokon összhangba hozni: 

Az idegrendszer felkészítése a relaxációra és a meditációra

Az idegrendszer felkészítése a relaxációra és a meditációra

Vondd be az egész családot a mai gyakorlásba! A gyerekek különösen élvezni fogják, és minden korosztály jókat tud nevetni, amikor összegabalyodnak a végtagjai :-) Végezd el bátran többször a gyakorlatsort, akár kávészünet helyett, és tesztelheted, hogy a gyerekeknek hogy megy a leckeírás vagy tanulás a gyakorlatsor után :-) 

 

7. nap, január 17. csütörtök

Köszönjük, hogy velünk jógáztok már 7. napja  És nagyon örülünk, hogy sokan élvezitek a különböző stílusok és tanárok közötti kalandozást :-) 

A tegnapi videónkban a deréktájékra, derékfájás enyhítésére és megelőzésére fókuszáltunk Almási Csillával. A mai videó a vállövet célozza meg: egy 50 perces, jin jóga stílusú gyakorlás Illés Flórával:

A váll, a nyak és a karok ellazítása

A váll, a nyak és a karok ellazítása

A fizikai és mentális síkon is sokminden megterhelheti a vállövet. Fizikai síkon az egyik nagy feladata ennek a területnek, hogy a fejet stabilan tartsa, és nagyon megterhelő lehet, ha hosszabb távon a fej előrébb kerül, mint a vállak - például mert annyira nézed, hogy mi történik a monitoron vagy a telefonodon, de egy gyönyörű bőrkötéses könyv olvasása ugyanolyan megterhelés lehet ennek a területnek, mint ha a telefonod nézed. A másik terhelés a karok súlya: legtöbb tevékenységünkhöz a karokat és a kezeket magunk előtt tartjuk, és ez nemcsak a karokra, de a vállakra, a háti és nyaki gerincre is negatív hatással lehet.

A mentális síkon vannak beszédes szavaink, kifejezéseink: vállalni - a vállamon viszem a súlyát valaminek - vállvetve - vállalkozni valamire. Ha egy nagy súlyt kell vinni, vagy nagy erőt kifejteni: a vállunkat használjuk. Egy tartós pszichés nyomás ugyanúgy okozhat tartásproblémát és ezáltal kopásos elváltozásokat ezen a területen, mint mondjuk egy nehéz válltáska rendszeres cipelése, vagy asszimetrikus testhelyzetben végzett munka. 

A videóban egy rövid, könnyed átmozgatás után a jin jógára jellemző hosszan kitartott pózok következnek. Mint mindig, most is figyelj arra, hgy ne érezz gyakorlás közben fájdalmat, kellemetlen érzést sehol - ha mégis ilyen jelentkezne, hagyd abba a gyakorlást, vagy változtass a testhelyzeten, és ha tartósan fennáll a probléma, kérj segítséget gyógytornásztól! 

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást! 

 

 

6. nap, január 16. szerda

Neked szokott fájni a derekad? Nagyon sokan kezdenek el azért jógázni, mert fáj a derekuk, és nagyon sokan számolnak be a jóga jótékony hatásairól, a tünetek csökkenéséről. De nem kell megvárni, hogy fájjon a derekad: a jóga megelőzésre is szuper gyakorlatokat tartalmaz! 

A mai ingyenes videó egy 14 perces, nagyon finom, gyengéd, kényeztető, szeretgető gyakorlás, amelyben Almási Csilla segít átmozgatni a gerinced. Különösen jó lehet olyanoknak, akik reggel gyakran ébrednek derékfájással: ez a gyakorlatsor biztonságosan mozgatja be a gerinced, hogy frissen induljon a napod.  Ha pedig este végzed el, segít feloldani a napi sok órás ülés vagy állás okozta feszüléseket a derekadnál. Szintén jó ötlet lehet napközben, kávészünet helyett végezni ezt a gyakorlatsort: ha a gerinced átmozgatod, jobb lesz a keringésed, megmozdul a fejed és felfrissülve tudod folytatni a napod.

A finom, gördülékeny mozgások mellett fontos olyan izom munkákat gyakorolni és ismételni, amelyek segítenek új, és a gerncied stabilitása szempontjából hasznos mintákat kialakítani. Csilla videója ebben is segít!

Reggeli gerincátmozgató jóga

Reggeli gerincátmozgató jóga

Ahogy a videóban is szó van róla, ha már fáj a derekad, jó lehet tehermentesített állapotban mozgatni a gerinced, tehát mindig figyeld meg, hova terhelődik a törzsed és az egész tested súlya, és hogy tudnád levenni a terhet a derekadról - pl. alátámasztással, a testhelyzet változtatásával (pl. hanyatt vagy hason fekvés, négykézláb állás, babapóz, lefelé néző kutya, stb), vagy aktív izommunkával (ez utóbbi a legnehezebb, de a leghasznosabb is, mert a gerincet védő mozgásmintákat rögzít).

Egy nagyon fontos irányelv szintén elhangzik a videóban: ha valami fáj, vagy kellemetlen érzést okoz, különösen a derekadban, de bárhol: NE CSINÁLD! A jóga nem olyan, mint egy keserű orvosság, amit akkor is le kell nyelni, ha kellemetlen. A jóga ereje abban rejlik, hogy segíti a lehető legjobb áramlást az egész testedben, és ez jó érzés lesz :-) 

Van saját "sikersztorid" a jóga és a derékfájás viszonyáról? Írd meg hozzászólásban, hogy másokat is inspirálj a gyakorlásra! 

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást!  

 

5. nap, január 15. kedd

Szépítő Krija

Neked van kedvenc jógastílusod? Az egyik célunk a Lendületbe hozó 21 napos kihívással, hogy többféle jógastílussal, több jógaoktatóval megismerkedj. A jóga olyan egy kicsit, mint egy nagy doboz bonbon: minden jógastílus, minden oktató egy kicsit más, de mégis hasonló, és csak akkor tudod meg igazán, hogy milyen, ha belekóstolsz :-) 

Ma nem is egy, hanem két videót ajánlunk a programban: egy rövid, 6 perces videó bevezet a Kundalini jóga alapjaiba és megtanulhatod a három alap Kundalinis mantrát, a hosszabb videó egy Kundalini stílusú, intenzív hatású gyakorlás Dudás Katával: egy 27 perces szépítő krija. A krija tisztító gyakorlatot jelent, és ezt a tisztítást lehet belső rendrakásként is értelmezni. Ha valami elmozdul/rossz helyre kerül bennünk testi, mentális vagy energetikai síkon, az akadályozza az áramlást. Ilyenkor a fizikai síkon feszülések, az energetikai síkon pedig akadályok/blokkok keletkeznek, mint amikor dugó lesz és nem tudnak haladni az autók, elakad a forgalom. A kriják azt célozzák, hogy helyére rendeződjön bennünk minden és helyreálljon az optimális áramlás.

A Kundalini jóga rezgésekkel dolgozik, ezért ebben a jógastílusban nagyon fontosak a hangok és mantrák. A légzés és a mozdulatok is intenzívek, ezért ha új Neked ez a gyakorlás, adagold óvatosan és figyeld magad: ha úgy érzed, túl sok, vagy túl intenzív, vegyél vissza, csinálj kevesebbet vagy pihenj egy kicsit, mielőtt bekapcsolódsz megint a gyakorlásba. 

A Szépítő Krija a külső-belső ragyogást erősíti. Mindenképpen a 6 perces rávezető videóval kezdj:

Kundalini mantrák magyarázat

Kundalini mantrák magyarázat

Kíváncsian várjuk a tapasztalataidat, élményeidet, hogy "ízlett" Neked a Kundalini jóga :-) Írd meg hozzászólásban a Facebook esemény oldalon: https://www.facebook.com/events/1983899001702030/ 

Kattints a Szépítő Krijáért:

Szépítő krija

Szépítő krija

 

 

 

4. nap, január 14., hétfő

A női és férfi erők tudatosítása

A hétindító videónk egy 18 perces gyakorlás Saroltával, amely ideális egy zsúfolt hétköznapra, nemcsak rövidsége miatt, hanem mert akár kávészünetben az irodában is elvégezheted, bármelyik napszakban felfrissít testileg és mentálisan egyaránt, és javítja  koncentrációt. Ugyan a nőijóga órák között van, férfiaknak ugyanolyan jót tesz, hiszen mindannyiunkban jelen van ez a kétféle minőség.

A női és férfi erők elnevezés egy szimbólum, helyette mondhatnánk, hogy Nap és a Hold energiája, vagy Jin és Jang, illetve a hatha jógánál maradva a ha = a nap, aktív, pozitív, férfias, a tha: a hold, a nőies, befogadó, negatív. Mindegy, hogy milyen néven nevezzük, az bizonyos, hogy ezek egyensúlya, tudatosítása hasznunkra válik. 

Juhász Sarolta több, mint egy évtizede tanít hatha-, női-, kismama- és gyerekjógát, tanárképzéseket vezet.

Kattints a videóért és írd meg a véleményed egy hozzászólásban a kihívás eseményoldalán. 

Női és férfi erők tudatosítása

Női és férfi erők tudatosítása

Szép, lendületes hetet kívánunk!

 

 

 

Engedd el a régit, csinálj helyet az újnak!

Egyik legnépszerűbb videónk ez a rövid, 23 perces Vinyasa Flow gyakorlás, “Engedd el a régit, csinálj helyet az újnak” címmel Varga Judittal.

Ha Vinyasa Flow jógát gyakoroltál már, tudod, hogy ez egy dinamikus jógastílus, ahol a pózók egy folyamatos áramlásban, sorozatokba rendezve követik egymást.

Judit Magyarországon a stílus egyik legnépszerűbb és legnagyobb tapasztalatú tanára, és nagyon örülünk neki, hogy sok videót vehetünk fel vele a JógaKlikkre!

A mai videónk segít megszabadulhatsz mindattól, ami hátráltat! Kattints a videóért:

Engedd el a régit, csinálj helyet az újnak!


Olvass bővebben a Vinyasa Flow jógastílusról (​részlet a Vinyasa Flow Jóga Egyesület honlapjáról: https://vinyasaflowjoga.hu):
“A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat. Mint minden jógagyakorlás, a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében. A test mozgását összehangoljuk a légzéssel és közben az elmét is ugyanerre, vagyis magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítjuk.

Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. A vinyasa flow arra tanít, hogy legyél tudatában minden lélegzetvételnek és legyél tudatában minden mozdulatnak is. Az ászanákat nem önmagukban, hanem egy folyamat részeként gyakoroljuk. Ez segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy a mindennapi életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz.”

Ezt a videót ma éjfélig előfizetés nélkül is gyakorolhatod bejelentkezés után!

Figyelem! A tegnapi videóval volt egy kis technikai malőr, mivel a jobb lejátszás érdekében áttettük a Vimeóra, ahol akadozva működött. Reméljük nem veszítettetek a lendületből emiatt, a problémát délutánra orvosoltuk, és kárpótlásul plusz egy napra ingyenessé tettük nektek a videót, vagyis ma két ingyenes videó közül is válogathatsz.

Stabilitás: álló ászanák

 

Jó gyakorlást, szép vasárnapot!

„A tested a templomod. Tartsd tisztán, hogy a lélek benne lakozzék.” B.K.S.Iyengar

Ha elkezdted tegnap a gyakorlást a teljes ízületi átmozgatással, és akkor is, ha nem, mára egy kicsit hosszabb, 45 perces videót választottunk neked, abból kiindulva, hogy hétvégén több idő jut a gyakorlásra.
Répássy Erika instruálja a mai gyakorlást, aki egy nagy tapasztalatú és nagyon elismert Iyengar jógatanár. A videóban sok álló ászanával ismerkedhetsz meg, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy rugalmassá és erőssé tegyék a tested, és stabilitást hozzanak az életedbe a szó valamennyi értelmében.
Az Iyengar jóga metódust precíz és aprólékos javítások jellemzik, sok segédeszközt használ, egy lassabb hatha jóga kitartott pózokkal.

 Végezd úgy a gyakorlás, hogy jól essék, ne erőltesd túl magad, pihenj közben nyugodtan, és tartsd a légzésed áramlásban.

Kattints a videóért:

Stabilitás: álló ászanák


Az Iyengar jógáról röviden (részlet Erikáék oldaláról a www.amritajoga.hu-ról)
Az Iyengar jóga B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban” , ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén. Iyengar mester 2014. augusztus 20-án távozott tőlünk, 96 évesen.
 
A metódus
- az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt célozza;
- precíz magyarázat, demonstráció és korrekció terén egyaránt;
- integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;
- utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;
- segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe
- biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít

(A képen a mester található fiatalon, egy tanítványával.)

A videóhoz is regisztráció és bejelentkezés szükséges, de ma éjfélig előfizetés nélkül is nézheted. Ha tetszett, és máskor is gyakorolnád, fizess elő a JógaKlikkre már akár havi 2500 Ft-tól:

JógaKlikk előfizetések

Sziasztok! :)

A kihívás első napjára egy könnyű, 35 perces ízületeket átmozgató videót tettünk ingyenessé nektek bemelegítésképpen. Az Illés Flóra által instruált gyakorlatsor szinte olyan is, mint egy jó alapos jógás bemelegítés, de annál azért több.
A videót a teljesen kezdőknek, és a haladóknak egyaránt ajánljuk. A nap bármely szakaszában jótékony hatással lehet rád, de talán a legjobb reggel ezzel indítani a napodat.
A jógagyakorlásból a bemelegítés nem kihagyható, a videóban szereplő pawanamuktasana sorozatból máskor is sok ötletet meríthetsz ehhez, de a sorozat akár komplett gyakorlásként is végezhető.

Mai videónk a napokban debütált az oldalon. Tereld a figyelmedet magadra, lassan, gyengéden kezdj neki a  tested felfedezésnek, és akármilyen szinten vagy, végezd úgy a gyakorlást, hogy jólessen!

 

Teljes ízületi torna

A napi videó ingyenes lesz ma éjfélig, lejátszásához csak bejelentkezés szükséges, de ha tetszett, előfizetéssel bármikor máskor elvégezheted. Ha nincs előfizetésed, vedd meg most már akár havi 2500 Ft-ért:

JógaKlikk előfizetések

Mindig melegíts be a jógázás előtt! Íme néhány szempont amit a későbbiekben érdemes lesz ehhez szem előtt tartanod:

- A jógás bemelegítés általában meghatározott sorrendben veszi célba az ízületeket (lentről felfelé, vagy fentről lefelé, vagy a gerinctől a perifériákig, vagy fordítva).
A gerincet különösen alaposan átmozgatja: először előre-hátra, majd oldalra, végül csavarva.
- Rendszerint kisebb, izolált, repetitív mozgásokat használ, egyszerű anatómiai alapmozdulatokat, az egyes ízületeket külön-külön az összes lehetséges irányba átmozgatja.
- Célja egyfelől felkészíteni a fizikai testet a jógára: keringés serkentése, izmok bemelegítése, ízületek beolajozása, idegrendszer felkészítése, stb.
- Emellett segít a légzés-mozgás szinkron kialakításában, a figyelem megfegyelmezésében, információszerzésben a testünk jelenlegi állapotáról, és nem utolsó sorban a mentális ráhangolódásban.

 

Kis lépésenként kezdd el a nagy átváltozást!


Cimkék: 21 napos kihívás

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be!

D. Sándorné

2019. 02. 02. 09:38 Nagyon jó volt már, többször is gyakoroltam! Köszönet

B. Lászlóné

2019. 01. 20. 21:39 Nagyon jó volt . Köszönöm. Bné Ibolya

P. Judit

2019. 01. 13. 18:25 Szuper volt!😀

T. Magdolna

2019. 01. 11. 20:45 koszonom jol esett