JógaKlikk -  Online jógaórák

Légy a sípályák ördöge – Készülj fel jógával!

Publikációk hozzászólás 2024-02-05

A síelés nagyon komoly fizikai terheléssel járó sport, így a rá való felkészülés is komoly és speciális tréninget kíván. Mivel legtöbben amolyan „hétvégi, kocasíelők", így az izmaik és az idegrendszerük sincs felkészítve rendesen erre a nagy erőt, állóképességet és egyensúlyt igénylő testmozgásra. A jóga azonban sokat segít ebben!

A síszezon beindulásával rohamosan megnő a térdsérülések, főleg a szalagsérülések száma. A jól rögzített boka maximális védelem alatt áll, így a síelésből eredő erők a következő ízületre, a térdre hatnak leginkább. A térd szalagjai meghatározott irányokban és mértékben engedik az ízület mozgásait. Ha a normálistól eltérő irányú vagy nagyságú mozgást hoznak létre a térdre ható erők, akkor valamelyik szalag sérülni, a kritikus pont után szakadni fog. A térd körüli izmok ereje, kontrollja és erőálló-képessége kiemelkedő jelentőséggel bír a szalagok védelmében.

A biztonságos síeléshez az alábbiak szükségesek:

0. Sítudás

Mindenekelőtt technikai felkészülés képzett síoktató segítségével.

1. Felkészülés

A síelést megelőzően legalább 4-5 hetes, minimum heti 3-szor végzett, speciális tréningprogram, amelynek elemei:

  • Speciális izomerősítés (főleg: négyfejű combizom, combhajlítók, farizmok, core-izmok)
  • Állóképesség-fejlesztés
  • Egyensúlyfejlesztés
  • Propriocepció fejlesztés (az az érzék, amivel a testünk helyzetét, mozgásait érzékeljük a térben.)

2. Bemelegítés

Közvetlenül a síelés előtt megfelelő bemelegítés végzése: az ízületek bemelegítése, az izmok nyújtása.

 

A térd és a combizmok szerepe

Nézzük meg most a térd stabilizációjában is kiemelkedően fontos két izomcsoportot, a négyfejű combizmot és a combhajlító izmokat!

A jógaászanákból a Virabhadrászana I. és II., az Urdva Virabhadrászana vagy az Utkatászana, azaz széktartás és még számos álló póz is kiváló gyakorlatok a négyfejű combizmok erősítésére. 

A comb hátsó részén futó izmok elhelyezkedésükből, lefutásukból adódóan be tudnak segíteni az elülső keresztszalagnak a térdstabilizációban, amely szalag az egyik leggyakrabban sérülő képlet a síbalesetekben. Ha tehát erős, jól működő combhajlító izmaid vannak, növeled a térded stabilitását is.  Ezek a combhajlító izmokat erősítő jógaászanák szinte kötelezőek a síelésre való felkészülésben:

  • Kandarászana - jógahíd, váltott lábemelésekkel is
  • a Virabhadrászana III. 

FONTOS! A combhajlító izmok rövidülésre hajlamosak, ezért fontos, mindig a bemelegítés síelés előtt, amikor is feltétlenül végezz nyújtógyakorlatokat erre az izomcsoportra is! 

Ezzel gyakorolj

A profi felkészüléshez a kifejezetten síelésre felkészítő INGYENES jóga videónkat ajánljuk figyelmedbe, melyet Répássy Erika vezet. Csináld végig hetente 2-3 alkalommal, és garantáltan nem érnek a sípályán kellemetlen meglepetések! A síelés utáni levezetéshez is készítettünk egy videót Erikával, ezt a sízés után estére ajánljuk, illetve a hazaérkezést követő időszakban.

Síelésre, téli sportokra felkészítés

 

Cimkék: síelés bemelegítés felkészülés sípálya

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!