JógaKlikk -  Online jógaórák

Jóga: több mint sport - ez a titka!

Publikációk hozzászólás 2015-10-04

A jóga elterjedésének vitathatatlanul jót tett, hogy lekopott róla az elvont, filozofikus máz, és elfoglalta helyét az életünkben, mint 100%-ban gyakorlatias életforma. A jóga, ahogyan a sport is – ha komolyan veszik: életforma. Most arra keressük a választ, mi különbözteti meg a kettőt.

Kitartás kell, és motiváció

A sportot, különösen az élsportot a legtöbb ember idővel teljesen abbahagyja. Biztosan mindenki előtt ott van a kép: a 120 kilós vízilabdaedző, aki hajdanán bajnok volt, és bár fejben még ott van a szeren, de 10 lépcsőt már nyögve mászik fel. Persze ez egy szélsőséges példa, de rávilágít egy kulcsfontosságú momentumra: sokan akkor hagynak fel az egészséges testmozgással, amikor a legnagyobb szükségük volna rá. Talán ez is okozhatja azt, hogy miért olyan lesújtóak az egészségügyi statisztikáink a középkorú népesség körében és attól felfelé.

Forrás: Thinkstock

Nem azért hagyjuk abba a testmozgást, mert megöregszünk, hanem épp ellenkezőleg: azért épül le gyorsan a szervezet, mert felhagyunk az aktív testmozgással. Ez különösen igaz a versenysportokra: ha már nincs meg a fiatalkori energia- és erőszintje a szervezetnek, akkor esélytelen az ilyen sportokban. A számok makacs dolgok, és muszáj belátni, hogy a test a korral változik. A 30-as évek közepétől általában csökken az energiaszint, és a regenerációs idő is markánsan hosszabb egy-egy kimerítő edzés után, ezért ilyenkor már tudatosan változtatni kényszerülünk az edzéseinken. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy le kell állnunk, és a karosszékben várni a leépülést! Arról van szó, hogy ha a legjobb teljesítményt akarjuk kihozni magunkból, akkor az edzés - táplálkozás - pihenés hármasában változtatnunk kell az arányokon, és maximális odafigyeléssel meghallani a szervezet üzeneteit, és azoknak megfelelően folyamatosan finomhangolni a munkát.

Kezdj jógázni!

A jóga ászanák, vagyis testhelyzetek gyakorlása sikeresen fel tud készíteni a test változására. A jógát is a legjobb fiatalon, akár már 4-5 évesen elkezdeni, ennek ellenére a jóga gyakorlásával a kor előrehaladtával se hagyjunk fel!

Forrás: Thinkstock

Egy jógásnak soha nem kell szembesülnie azzal, hogy a tükörbe nézve a fiatalkori duzzadó izmú bajnok helyett egy elhízott és depressziós öregember nézzen vissza.

Talán Iyengar jógamester a legjobb példa rá, hogy a jóga komoly gyakorlásával az évek hozta visszafejlődés minimalizálható, illetve megfelelő gyakorlással a test képes megőrizni hihetetlen erejét és hajlékonyságát is. Betegeknek és fizikailag legyengült állapotúaknak is azt ajánlja, hogy állapotuknak megfelelően, de rendszeresen és fokozatosan gyakorolják a jóga testi gyakorlatait, illetve a légzést. Az ilyen speciális esetekben, amely lehet akár egy sportsérülésből származó mozgásbeli korlátozottság, feltétlenül szükség van egy tapasztalattal rendelkező jógatanár útmutatására és kontrolljára, mert a gyakorlatok hibás vagy túlzott végzése akár súlyosbíthatja is a tüneteket.

Így hat a jóga az elmére

A jógával elérhető meditációs állapot segít leküzdeni és pozitív energiává alakítani a hétköznapokban felhalmozott feszültségeket, a stresszt. Az ászanákban elmélyített folyamatos figyelem, sportolás közben is biztosítani fogja a megfelelő testtartást, ily módon előzve meg a sérüléseket, az edzésből való kiesést, amely a sportolók rémálma. 

Life.hu tipp

A JógaKlikk eheti ingyenes jógavideójával kipróbálhatod, hogyan lehet a jóga más sportnak, pl. a futásnak tökéletes kiegészítője. Nemcsak a helyes nyújtásról, az izmok regenerációjáról gondoskodik, de többek között a futóteljesítményt is fokozza. Klikkelj a 30 perces videóért!


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!