JógaKlikk -  Online jógaórák

Hengerezés a vállak és felső háti szakasz nyújtásához

hozzászólás 2017-06-09

Tudsz hidat csinálni? Gerencsér Balázs cikkéből megtudhatod, hogyan segíthet a hengerezés a kivitelezésben! :)

Szeretnél hajlott hátú lenni? Nem! A másik irányban! A kerék vagy felfelé mutató íj, illetve híd póz (Urdhva Dhanurasana) a test teljes első vonalának megnyitására szolgáló gyakorlat és kitűnően megmutatja, hogy mennyire is nyitott a váll, valamint a felső háti szakasz mozgástartománya – ami sok embernél a kerékkötője a szép kivitelezésnek.

Nézzük meg gyorsan közelebbről ezt a pózt és azt, hogyan tudnánk jobbá tenni a kivitelezését.
A vállat és felső háti szakaszt nézve látható, hogy három fő területen kell dolgoznunk, hogy gyorsan felszabadítsuk a váll és a gerinc mozgását:
    •    Mellkasi gerinc szakasz
    •    Pec minor (mellizom)
    •    Latissimus dorsi (széles hátizom)

Kezelés után soha ne felejts el néhány teljes mozdulatsort végezni.

Ezek tipikusan azok a területek, amik a hétköznapi élet során megmerevednek, megrövidülnek például az ülés, a gépelés vagy a vezetés miatt. A mellkasi gerinc fellazításával képes leszel a lapockáidat jobban hátra vinni. A mellizom “megnyitásával”, nyújtásával lehetőséget adsz a lapockádnak, hogy képes legyen jobban hátra menni, míg a hátizom áthengerezésével segítesz a felkarodnak, hogy követni tudja a lapockáid. Logikusan hangzik. Ugye? Nézd meg a képeket és próbálj te is ezeken a területeken dolgozni. 

Itt egy kép az “előtte” állapotról, amin Julie kényelmesen kinyújtja a karjait.

Használd a Helix-et végig a mellkasi gerincen (a válltól a mellkas alsó részéig). Ez a termék megtalálható a JógaKlikk webshopban!

Hengerezd át a hátizmaid is az alsó háttól a vállig.

Gurulj át óvatosan a pec minor-on (mellizmon).

“Utána” kép a jobb karról

Látod a különbséget? Julie karjának mozgása nem csak sokkal “nyitottabb” előről, de a váll és a kar jobban a test középvonala felé esik. Ez aztán sokkal átütőbb, nyitottabb kerék pózt eredményez.
A jobb oldal “felébredt”. Az izmok nyúlását érzékelő apró receptorok stimulálásával felszabadítod a szövetek mozgását, amivel adsz egy kis időt magadnak arra, hogy ezt a megnövekedett mozgástartományt memorizáltasd az idegrendszereddel. A myofasciális masszázzsal pontosan egy ilyen időablakot nyithatsz magadnak és beprogramozhatod az agyadnak az új, megnövekedett mobilitásodat. Ehhez azonban szükséges a mozgás általi visszacsatolás. Így épül be a megnövekedett mozgási lehetőség a normál mozdulataid közé. Ezért kezelés után soha ne felejts el néhány teljes mozdulatsort végezni. Ja! És persze a másik oldalról se feledkezz meg!

 

 

Most minden RAD termékhez  június 20-ig egy 1 hónapos ajándék JógaKlikk előfizetést adunk ajándékba!

Irány a JókaKlikk Shop

 

 


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!