JógaKlikk -  Online jógaórák

Gyógyítsd magad meditációval és relaxációval!

Publikációk hozzászólás 2014-07-02

Stressz, vérnyomásproblémák, depresszió, szívritmuszavar, diabétesz, irritábilis bél szindróma... A meditáció és a relaxáció jótékony hatását számos klinikai kísérlet igazolja, nemcsak mentális, de a fizikai testet érintő betegségek esetében is. Jógaiskolánkban a JógaKlikkel ezen a héten meditációs és relaxációs technikákról tanulhatsz.

Egyes orvosi vélemények szerint a meditáció és relaxáció gyakorlása a gyógyszeres kezelésnél jobb eredményeket hoz olyan népbetegségek kezelésében, mint a szív- és érrendszeri betegségek, vérnyomásproblémák, cukorbetegség, emésztési zavarok. Természetesen mentális problémák, stressz, depresszió, ingerültség, pánikbetegségek, fóbiák esetén is jó eredményeket lehet elérni meditáció és relaxáció gyakorlásával. Emellett erősíti az immunrendszert, segíti a fájdalom kezelését, és súlyosabb esetekben jól kiegészíthet egy gyógyszeres, műtétes vagy akár kemoterápiás kezelést is.

Ennek természetesen tudományos magyarázata is van: meditáció és relaxáció közben olyan hormonok és kémiai anyagok szabadulnak fel a testben, mint a dopamin, oxitocin, melatonin vagy a szerotonin. Ezáltal megváltozik nemcsak az agy, de az egész test kémiája, ami hatással van a hormonháztartásra, a keringésre és minden belső szerv működésére. Ezek a jótékony hatások már egyetlen gyakorlás után érezhetők, de természetesen a rendszeres gyakorlás a leghatékonyabb.

Mi a különbség a meditáció és a relaxáció között?

Mindkettő pihenteti a testet és az elmét is, de a relaxációt általában hanyatt fekve és az egész testet teljesen ellazítva gyakoroljuk. Ilyenkor az alvás és az ébrenlét határán egyensúlyozunk, ami nagyon pihentető állapot. Maga az alvás nem mindig pihentető. Gondolj csak egy rossz álomra: ezt a tested és az elméd is stresszként élheti meg, ami álmodban történik. A relaxációban az ellenkezője történik: olyan élményeket idézünk elő, amit a test és az elme is pihentető, lazító hatású élménynek él meg.

A meditációt általában ülve, egyenes háttal és több éberséggel gyakoroljuk, mint a relaxációt. Ebben a gyakorlásban az a feladat, hogy kiválassz egyetlen dolgot (ez technikától függően lehet egy kép, egy dallam, egy tárgy, egy mondat, egy gondolat, egy feladat), és minden figyelmed arra az egyetlen kiválasztott dologra összpontosítsd, és a gyakorlás alatt végig tartsd is meg a figyelmed ezen az egy dolgon. A meditáció és a relaxáció is természetes állapot, ami spontán, magától is létre szokott jönni. Például amikor elveszíted az időérzéked, mert belefeledkezel valamibe, amit csinálsz. Egy fát, egy pillangót vagy egy gyönyörű virágot nézel, és nem tudod, egy perc telt el, vagy tíz, vagy fél óra – ilyenkor spontán meditálsz. De gyakorlással egyre hamarabb tudsz egyre mélyebb meditatív vagy relaxált állapotba jutni.

 

Így kezdj neki

Ha kedvet kaptál a gyakorláshoz, itt nézd meg ingyenes bevezető videóinkat, amelyekben tippeket és ötleteket adunk a relaxáció és meditáció gyakorlásához. Válassz egy technikát, ami szimpatikus neked! Fontos, hogy a gyakorlás egy kellemes, természetes időtöltés legyen, ami várakozással tölt el, különben hamar fel fogod adni. Gondolj a jótékony hatásokra, és szeretettel fordulj magad felé gyakorlás közben!


Cimkék: meditáció relaxáció

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!