JógaKlikk -  Online jógaórák

Fel a fejjel! Hogyan előzzük meg a nyaki gerincproblémákat

hozzászólás 2017-06-28

Mi az az "SMS nyak"? Az okostelefonok megjelenése óta valóban sokat nézünk lefelé, és ez rossz a nyakunknak. De a próbléma nem annyira újkeletű, hogy a telefonokra kellene fognunk...

sms-nyak

19399435_1576756189024229_9105952905439487338_n

Évek óta újra és újra belefutok olyan cikkekbe, amelyek az ún. SMS-nyakról szólnak, vagyis hogy az okostelefonok megjelenése óta sokat nézünk lefelé és ez milyen rossz a nyakunknak. Szó se róla, ez a helyzet valóban nem ideális a nyaknak, de azért nem annyira új keletű, hogy a telefonokra kellene fognunk. Ahogy az 1916-os kép mutatja, pontosan ugyanolyan nyaktartással olvasták/olvassák az emberek az újságot, a könyvet stb.

Úgyhogy vonatkoztassunk el a telefontól és alapvetően az olvasási szokásainkon változtassunk inkább!

Az alapprobléma ez esetben is a nyak előrehajlítása (flexiós helyzete), melynek következtében a gerinc képleteinek terhelése megnövekszik (porckorongok, szalagok, izmok). A fej súlya egyébként sem elenyésző a nyaki csigolyák filigrán méretéhez képest, viszont azt a neutrális nyaki helyzetben, a körülötte lévő izmok stabilizáló munkájának köszönhetően gond nélkül meg tudjuk tartani. Viszont ha kimozdul egyensúlyi helyzetéből (leggyakrabban előre teszi ezt), akkor a porckorong belső magja azonnal hátrafelé migrálódik, a hátsó szalagok és ízületi tokok feszültsége megnő, a hátul futó izmok forgatónyomatéka úgyszintén megsokszorozódik, hogy a fejet ne húzza le a gravitáció.

Ha izommal megtartjuk ezt a helyzetet, akkor az izmok fognak nagyon gyorsan túlterhelődni. Ha kihasználjuk a passzív, kötőszövetes elemek (szalagok, ízületi tokok) feszülését, tehát lógunk rajtunk, akkor pedig azok túlnyúlásával (= stabilizáló hatásuk csökkenésével) kell számolnunk, illetve az izmok sem tudnak ebben a helyzetben teljes mértékben stabilizálni.

Ergo a nyak instabilitása napról-napra fokozódik.

Eredmény?

A porckorongok esetében sérvesedési folyamat, az ízületek esetében instabilitás, végül pedig csontos felrakódás (osteophyták) megjelenése a csigolyatesteken. Teljesen felboruló biomechanika (mozgások egyes helyeken beszűkülnek, másutt kompenzációként túlmozgások jönnek létre, a mozgástengelyek és megváltoznak). No meg túlfeszülő, fájdalmas izomzat a nyak körül, esetenként fülzúgással, szédüléssel, szikralátással, fejfájással társulva, ha a nyaki szakaszon futó artéria (art. vertebralis) akadályozottá válik.

cervical-herniated-disc    cervical_arthritis_dyn

Megoldás?

A megelőzés a legjobb!
postureTehát igyekezzünk nyakunkat mindig a neutrális helyzetében tartani. Ehhez első lépés a vállöv helyzetének rendezése: a lapockák közti izmok finom aktiválásával a vállainkat vigyük hátra és süllyesszük lefelé. Ezek a mozdulatok ne legyenek erőteljesek! Ha 10-es erővel bírnánk, akkor ezek csupán 2-3-as fokozatú izomaktivitások. Ha a vállak a helyükön vannak, akkor finom nyújtózással a tarkó irányából a plafon felé toljuk a fejtetőt, mintha száz lufit kötöttek volna a nyakunkba és azok húznának felfelé.

sms-nyak

Olvasási szokásainkat alakítsuk át! Emeljük a könyvet, újságot, telefont a szemmagasságig vagy ahhoz közelebb legalábbis. Esetleg támasszuk meg fejünket a kezünkkel, ha asztalnál olvasunk. A számítógép monitorját emeljük szemmagasságba, hogy a gép előtt ülve se kelljen fejünket lehajtani (itt jegyzem meg, hogy a laptopok a nyaki gerinc nagy ellenségei!).

Ha már kialakultak a problémák:
Tartásjavító torna, izom- és fascialazítás a nyak és vállöv körül, szükség esetén manuálterápia (kizárólag gyógytornász által ez utóbbi!).

gerinc06B Neck-Massage-640x400

Sajnos minden élethelyzetben nem tudjuk elkerülni az előrehajlítást, bizonyos munkaköröknél kifejezetten lehetetlen (varrónők, műszerészek, fogtechnikusok stb.), de a mindennapi tevékenységeink során próbáljunk odafigyelni ezekre az apró, de nagyon hasznos módosításokra!

Szóval fel a fejjel! 😉

Ha a nyaki gerincet érintő tüneteket észlelsz magadon, előfizetéssel nézhető videóink közül különösen ajánljuk Almásy Csilla 30 perces mellkasnyitó gyakorlatsorát - a videóért kattints ide!

Almásy Csilla eredeti cikkét a Gerinckoncepció oldalon olvashatod - az eredeti cikkért kattints ide.


Cimkék: nyak nyaki gerinc porckorong

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!