JógaKlikk -  Online jógaórák

A Torokcsakra

hozzászólás 2023-05-24

Torokfájás, köhögés, rekedtség – olyan tünetek, amelyek sok mindenkit érintenek és a Torokcsakra egyensúlyvesztésére utalhatnak. Ezek a tünetek akadályozzák a beszédet és arra kényszerítenek bennünket, hogy egy kicsit hallgassunk, csendesedjünk el és halljunk meg másokat is, illetve halljuk meg a saját belső hangunkat.

Csakra sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát. Fontos tudni, hogy a csakrákat nem feltétlen erősítenünk kell, amikor úgy érezzük, hogy gond van vele. Előfordulhat, hogy az egyensúlyi állapotából pont azért mozdult el, mert túlzottan felerősödött, ilyenkor a harmonikus működéshez gyengíteni szükséges - tehát mindig az arany középutat keressük, mint pl. a vérnyomás esetében is.

Torokcsakra

 

Mi az a Torokcsakra?

A Torokcsakra, szanszkrit nevén Visuddha Csakra helye szimbolikus: ahol a fej és a mellkas találkozik, ahol összekapcsolódnak az érzelmek (mellkas, szív), a gondolkodással (fej, elme).  

A torokcsakra felelős a kommunikációért, azért, hogy világosan és őszintén fejezd ki magad, hogy hangot adj az érzelmeidnek és a gondolataidnak, hogy ki tudd fejezni a szükségleteidet.

Testi szinten az alábbiak kapcsolódnak a Torokcsakrához:

  • nyak
  • száj
  • gége
  • hangszálak
  • pajzsmirigy
  • hallás és a hallószervek

A torokcsakra felelős a légzésért is, mert bár a tüdő a szívcsakrához tartozik, a légzés ritmusát a torokcsakra szabályozza.

A torokcsakra színe a kék, a szimbóluma a kék kör. Aktív, kifelé irányuló, cselekvő polaritású csakra és egyik legfontosabb feladata az őszinte és világos kommunikáció, valamint a beszéd és hallgatás egyensúlya.

A beszédünkkel gyakran manipulálni próbáljuk a hallgatóságunkat, hogy olyannak lássanak bennünket, amilyennek mi szeretnénk. Különösen tipikus helyzetek lehetnek pl. egy állásinterjú, egy üzleti tárgyalás, vagy egy szóbeli vizsga, de jó példa az is, ahogyan a reklámok manipulálni próbálnak minket, vagy ahogyan egyes médiák kommunikálnak.

A felesleges beszéddel nagyon sok energiát pazarolhat el az ember. Ha voltál már csendes meditációs elvonuláson, ahol a résztvevők napokig némasági fogadalmat tesznek, megtapasztalhattad, milyen hihetetlenül nagy részét foglalja le az agykapacitásunknak az, hogy megfogalmazzuk a mondanivalónkat, és hogy újra játsszunk beszélgetéseket a fejünkben. Eszedbe juthatnak olyan mondások, mint „Hallgatni arany” vagy „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” „Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”

A torokcsakra betegségei, zavarai közé az alábbiak tartoznak:

  • köhögés
  • gyakori torok köszörülés/krákogás
  • éjszakai fogcsikorgatás
  • beszédhibák
  • dadogás
  • ha valaki kuszán, zavarosan, érthetetlenül beszél, gyakran kér elnézést, túl gyorsan vagy túl lassan beszél

A Torokcsakra gyógyítása, erősítése – hogyan csináld?

Kommunikálj világosan és őszintén: stimuláld a torokcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

  • Színterápia: kék, világoskék, különösen jó a kék sál viselése.
  • Kristályok/kövek: türkiz, akvamarin, amazonit és más kék színű kövek viselése és használata
  • Illóolajak: eukaliptusz, fenyő, zsálya belélegzése.
  • Tevékenységek: zenehallgatás, éneklés, nevetés, dúdolás, pránajáma gyakorlatok, különösen az Udzsájji légzés.
  • Vizualizációk: kék szín légzés: képzelj egy ragyogó kék fényt a torkodban, ami a légzésed ritmusára pulzál: belégzéskor mindig kitágul, kilégzéskor összehúzódik.
  • Meditáció: mantra meditáció, hangtálas, hangszeres, zenés meditációk
  • Mantra: minden mantra éneklés energizálja a tüdőt, a szív- és torokcsakrát, különösen jó lehet az AUM mantra.
  • Pránajáma: Minden pránajáma (légzőgyakorlat) segít kiegyensúlyozni a torokcsakrát, de különösen az Udzsájji légzés.
  • Megerősítések (Szankalpák): „Világosan és őszintén kommunikálok.” „Őszintén fejezem ki magam.” „Kimondom az igazat.” „Kimondom, amit gondolok.” „Őszinte vagyok magammal és másokkal.”
  • Jóga ászanákgyertya póz/tarkóállás/szarvangászana és minden variációja, eke tartás (halászana) és minden variációja, hal póz (macjászana), a torokzár, úgynevezett dzsalandhara bandha alkalmazása gyakorlás közben, a nyakat átmozgató ászanák és gyakorlatok. A nyak stressz hatására és nagyobb erőkifejtéskor könnyen befeszül, ezért érdemes figyelni rá, hogy laza maradjon jógázás közben, különben a gyakorlás feszültséget kelthet a torokcsakrában.

 

+1 Bónusz tipp: Torokcsakra harmonizálása JógaKlikk videókkal

A JógaKlikk előfizetéssel nézhető videói közül a következőket ajánlom a torokcsakra kiegyensúlyozására. A videóért kattints a szövegre az alábbi listában:

●      Gyakorold Varga Judittal a gyertyapózt (szarvangászanát), amely az egyik legnagyobb stimuláció a torokcsakrádnak.

●      A gyertya póz után, ellentartásnak, tanuld meg a halpózt (macjászanát) Diószegi Ádámmal!

●      Azok a hátrahajlások, amelyekben a nyaki gerinc is hátrahajlító állapotba kerül, szintén segíthetnek egyensúlyba hozni a torokcsakrát. Gyakorold a hátrahajíltásokat Répássy Erikával!

●      Gyakorold Varga Judittal az Udzsájji légzést ebben az 5 perces videóban!

 


Cimkék: jóga gyakorlás torokcsakra gyertya tarkóállás szarvangászana udzsájji dzsalandhara bandha csakrák vissudha

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!