JógaKlikk -  Online jógaórák

Emésztési problémával küzdesz? Jógázz ellene!

Publikációk hozzászólás 2013-11-17

A férfiak a hasukkal gondolkodnak. Jó látni, milyen élvezettel tudnak falatozni. Mi nők sokkal rohanósabbra vesszük a figurát. Ha sír a gyerek, akkor azért, ha sok a munka, akkor azért, de sokszor szinte észrevétlenül hagyunk ki étkezéseket, vagy az alakunkat féltve mindenféle diétával sanyargatjuk magunkat. A végeredmény? Gyomoridegesség, székrekedés, puffadás - és még számos kellemetlen betegség. A jóga azonban kiváló megoldást jelenthet ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére és hosszú távon a megszüntetésére. Az Ez zsír! oldalain hétről hétre bemutatjuk, mi mindenre jó a jóga - ezúttal következzenek az emésztési problámák.

A férfiak a hasukkal gondolkodnak. Jó látni, milyen élvezettel tudnak falatozni. Mi nők sokkal rohanósabbra vesszük a figurát. Ha sír a gyerek, akkor azért, ha sok a munka, akkor azért, de sokszor szinte észrevétlenül hagyunk ki étkezéseket, vagy az alakunkat féltve mindenféle diétával sanyargatjuk magunkat. A végeredmény? Gyomoridegesség, székrekedés, puffadás - és még számos kellemetlen betegség. A jóga azonban kiváló megoldást jelenthet ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére és hosszú távon a megszüntetésére. Az Ez zsír! oldalain hétről hétre bemutatjuk, mi mindenre jó a jóga - ezúttal következzenek az emésztési problámák.


Hogyan hat a jóga?
 

A fent említett tünetek a szimpatikus idegrendszer túlstimulációjának a következményei. Ez az a bizonyos "repülj vagy fuss" reakció, vagy más néven a Cannon-féle stresszreakció, amely jellemzője, hogy hirtelen áll be és csak lassan szűnik meg. A folyamatosan stresszhelyzetben tartott idegrendszer pedig szó szerint kikészíti a gyomrunkat. Ehhez jön még a modern tudományos felfedezés, amely szerint van egy harmadik idegrendszer a központi és a környéki idegrendszer mellett, ez pedig az enterális idegrendszer, amely felelős a pszichoszomatikus emésztési problémákért. Ha sikerül megnyugtatni az idegrendszer impulzusait és helyreállítani az egyensúlyt, akkor az emésztés is tökéletesen működik.

Forrás: Jógaklikk

Ezt a gondolatot az ayurvéda, a jóga orvosi hátterét adó tudomány is ismerte már ötezer évvel ezelőtt. Az ayurvéda szerint létezik egy "tűz" vagy agni, amelyet az emésztésben jatharagninak, vagyis emésztő tűznek neveznek. Az ayurvéda szerint az egészség kulcsa ennek az emésztő tűznek a megfelelő működése. Ha ez nem így történik, akkor hosszú távon az elsőre egyszerűnek tűnő emésztési problémákból, mint a székrekedés vagy puffadás, komoly betegségek alakulhatnak ki az allergiától a béldaganatig. A modern orvostudomány is megerősíti ezt a gondolatot azzal, hogy egyre több hangsúlyt fektet az egészséges bélflóra és bélműködés fontosságára.


 

Ügyelj a légzésre!

A jógában elsődleges szempont, hogy az ászanákat, a fizikai gyakorlatokat a légzésünkre fókuszálva végezzük. Ha a gyakorlatokat mély, úgynevezett ujjayi légzéssel végezzük, akkor ez már pozitívan hat az idegrendszerünkre, amely megnyugszik és visszahat az emésztésünkre. Arról nem is beszélve, hogy az ujjayi légzésnél a rekeszizom folyamatos és tudatos, intenzív le-föl mozgása egy ritmikus masszázst ad a hasüregi szerveknek, fokozza a belek és a gyomor vérellátását és elősegíti a perisztaltikát. A jóga nyelvén szólva serkenti az emésztő tüzet.

A rövid videóból megtanulhatod az ujjayi légzést és a navasanát, amelyek segítségével már sokat tehetsz az emésztésedért.

A fokozott légzésfókusszal végzett ászanagyakorlás önmagában pozitív hatásokat hoz. Emellett természetesen vannak olyan specifikus gyakorlatok is, amelyek különösen az emésztőrendszert veszik a célpontba. Ilyenek például:
- a navasana, hajópóz
- a pavanamuktasana, szélhajtó póz (reggel kiválóan alkalmas a perisztaltika beindítására)
- a paschimottanasana, ülésből előrehajlás
- vajrasana, gyémántülés (ez a póz instant megkönnyebbülést hoz egy kiadós ebéd után is és segít megszüntetni a puffadás érzését)
- csavaró pózok, különösen a jathara parivartanasana, intenzív hascsavarás, és
- a fordított testhelyzetek, mint pl. a sarvangasana, gyertyapóz.

Forrás: Jógaklikk

Ha hosszabb, alaposabb gyakorlásra van szükséged, november 11-17. között a fenti jógapózokat ingyen gyakorolhatod velünk a JógaKlikken. Kattints ide a félórás gyakorlásért, ami meghozza majd az eredményt. Természetesen itt sincs egy mindenkire illő recept. Az ayurvéda elvei szerint érdemes egyénre szabottan kialakítani a te problémádhoz illeszkedő gyakorlatsort, hiszen alkattól és az elváltozás okától függően más és más gyakorlat-kombináció lesz megfelelő számodra. Ehhez keress fel egy szakavatott jógaoktatót, aki a segítségedre lehet.

Ne feledd: a jóga megtanít szeretni és értékelni magadat. Segít megismerni és elfogadni a saját testedet. Ha emésztési problémákkal küzdesz, ami esetleg olyan jellegű, hogy már zavart okoz a társasági életedben és a kapcsolataidban, akkor a legfontosabb, hogy ne utáld magad. Légy minimum annyira szeretetteljes magaddal szemben, mint amekkora örömmel főzöl a szerelmednek.


Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!