JógaKlikk -  Online jógaórák

Adj hálát

AUM Percek hozzászólás 2014-09-04

A hála kinyilvánítása jobb közérzetet biztost, és segíthet a nyugodt alvásban...

A hála kinyilvánítása jobb közérzetet biztosít és segíthet a nyugodt alvásban.

A hála kifejezése a legtöbb spirituális út lényeges eleme és egyre több kutatás szerint is fontos egészségügyi hatással bír, például: jobb alvás, kevesebb megbetegedés és nagyobb stressztűrő képesség.
Robert Emmons a Kaliforniai Davis Egyetem pszichológia professzora, aki pártfogásába vette a hála kutatását, mint szellemi és fizikai egészséget befolyásoló tényezőt, állítja: „a hála felemel, feltölt, inspirál és átalakít”.

Az általa 2003-ban indított tanulmánysorozat szerint azok, akik hetente írásban adtak hálát, többet aludtak, több testgyakorlatot végeztek, kevesebb egészségügyi problémáról számoltak be és általában elégedettebbek voltak az életükkel összehasonlítva azokkal, akiket arra kértek, hogy csak a panaszaikat írják le. Egy másik tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a hálanaplót vezető diákok jobban érezték magukat a bőrükben és jobb iskolai élményekről számoltak be.

A tudatos hálaadást a pozitív mentális egészséggel is összekapcsolták. A virginiai George Mason Egyetem pszichológia docense, Todd Kashdan azt jegyezte fel, hogy a hálanaplót vezető poszttraumatikus stressz zavarral küzdő veteránok az életük minden területén kedvező változásokról számoltak be. „Két része van a hálaadásnak” mondja Kashdan. „Észre kell venni, ami a javunkat szolgálta, aztán tudatosan összekapcsolni önmagunkkal. A jelenben kell élni és meglátni, mi is történik velünk az életben, mi idézi elő a történéseket.”

A hála kifejezése a jóga természetes kísérője. A hála tudatos kinyilvánítását kezdjük azzal, hogy vegyük tekintetbe, milyen lenne az életünk a mostani öröm vagy személy nélkül. A hálanapló rendszeres vezetése elmélyíti ez életünk pozitív oldalát. De a köszönetnyilvánításnak nincs meghatározott módja: nagy lépést teszel azzal is, ha egyszerűen időt szánsz arra, hogy rendszeresen tudatosítod az életed áldásait.

Forrás:Yoga Journal

Cimkék: jóga gyakorlás hála

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!