JógaKlikk -  Online jógaórák

A null kilométeres emésztőrendszer titka

AUM Percek hozzászólás 2013-04-18

Köztudott, hogy emésztőrendszerünk az egyik legfontosabb része a szervezetünknek, hisz az elfogyasztott táplálékot feldolgozza, és számunkra hasznosítható tápanyaggá bontja. Ennek ellenére nem vigyázunk úgy rá, ahogy kellene, sokszor egészségügyi problémát is okozva magunknak.

Köztudott, hogy emésztőrendszerünk az egyik legfontosabb része a szervezetünknek, hisz az elfogyasztott táplálékot feldolgozza, és számunkra hasznosítható tápanyaggá bontja. Ennek ellenére nem vigyázunk úgy rá, ahogy kellene, sokszor egészségügyi problémát is okozva magunknak.  

Sajnos a nem megfelelő táplálék bevitele megterhelheti és megbetegítheti ezt a fontos szervrendszert, ami akár halálos kimenetelű is lehet. A túlzott húsfogyasztás, a rendszeres alkoholizálás vagy a sok méreganyag bekerülése ilyen következménnyel is járhat.

shutterstock_45700582

Az egészséges és energikus élet egyik alappillére a „jól” evés, mert ha jó minőségű és könnyen emészthető élelmet juttatunk a szervezetünkbe, akkor nem terheljük meg a beleinket, a gyomrunkat és a májunkat sem. Bizonyos ételek, mint a hús, és a fehér termékek (liszt, cukor), illetve a cukrozott üdítők és az alkohol viszont igen veszélyesek lehetnek.

Ezen kívül nagyon fontos az is, hogyan emésztünk, és mennyire hatékony a tápanyag és az ásványi sók felszívódása a bélrendszerünkben. Mert ha ez nem működik jól, szinte mindegy, milyen élelmet veszünk magunkhoz, mennyire tudatosan táplálkozunk, nem fognak a létfontosságú elemek felszívódni a szervezetünkben.

Vizsgáljuk meg, melyik csoportba is tartozunk. Amennyiben egész nap energikusak és fittek vagyunk, nagy valószínűséggel rendben van az emésztésünk, ha azonban alig bírjuk végigcsinálni a napunkat, fáradtak vagyunk és főként evés után dőlünk ki a legjobban, alighanem változtatnunk kell a szokásainkon és fel kell gyorsítanunk az anyagcserénket.

Íme 8 tipp, amivel javíthatunk az anyagcserénken:

1. Igyunk meg minden reggel egy pohár szobahőmérsékletű vizet, és tegyünk bele két teáskanál alma ecetet, ez segít lebontani az ételt.

2. Fontos, hogy lassan együnk, rágjuk meg az ételt a szánkban és pihenjünk az étkezések között. Kis adagokat együnk egyszerre, ne terheljük a gyomrunkat óriási mennyiségekkel. Lazítsunk, egy stresszes test ugyanis nem fog jól emészteni. A legjobb egy gyertyafényes relaxáló étkezés megvalósítása, pláne, ha evés közben vizualizáljuk azt is, mi kerül a szervezetünkbe.

3. Együnk sok probiotikus és enzimben gazdag ételt. Az egyik legjobb a nyers káposzta, vagy ha bírjuk a tejterméket, a kefír is nagyon hasznos lehet, de itt van például a kombucha (mandzsúriai gomba) és a kvasz ital is. Nyugodtan szedhetünk probiotikumot, ha gondoljuk.

4. Igyunk gyömbér teát étkezések alatt vagy után. A lereszelt vagy feldarabolt gyömbért főzzük pár percig, citrommal ízesíthetjük.

5. Szüntessük meg a gyulladást okozó ételeket fogyasztását. A leginkább veszélyesek a glutén (megtalálható számos gabonában, mint pl. a búza, a rozs és az árpa), a pasztörözött tejtermékek és a hagyományosan nevelt állatok húsa, melyek azon túl, hogy a belekben gyulladást okozhatnak még a bélflórát is tönkreteszik.

6. Ha gyomorégésben szenvedünk, hanyagoljuk a glutént, a tejterméket és a szóját is.
7. Ne igyunk több, mint 2 deci vizet étkezés közben.  A túl sok folyadék felhígítja a természetes emésztő nedveket.
8. Szedhetünk emésztést segítő enzimeket is étkezés közben.  

Ha a fent említett tanácsokra odafigyelünk és betartjuk őket, szinte garantáltan megszüntethetjük az anyagcsere problémánkat, helyreáll a metabolizmus és szervezetünk sav-bázis egyensúlya is. Ha azonban ennek ellenére sem javult az állapotunk, és továbbra is krónikus rossz emésztéstől szenvedünk, (például büfögünk, ég a gyomrunk vagy izzadunk), mindenképpen meg kell találnunk az okát és kezelnünk kell azt.

Amennyiben diszbakteriózisra gyanakszunk, először is próbáljuk meg a székrekedést megszüntetni, nagyon fontos ugyanis, hogy a rendszeres székletürítéssel eltávozzanak a baktériumok és toxikus anyagok a szervezetünkből. Ha túlszaporodtak az emésztőgombák, akkor is az étrend megváltoztatása az első lépés. A túl sok cukor, a feldolgozott ételek és az alkohol hozzájárulnak a diszbakteriózis  kialakulásához.

Ha a helyes táplálkozás sem segít, mindenképpen forduljunk szakemberhez, az orvosok valószínűleg gyorsan megtalálják, mi a probléma gyökere. Reméljük azonban, hogy erre nem kerül sor, és élvezhetjük a sok egészséges élelmiszert és az ezekből készített finom lakomákat! 

Ábrahám Erika
 

Cimkék:

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!