JógaKlikk -  Online jógaórák

5 tipp és 1 jógagyakorlás a céljaid eléréséért

hozzászólás 2015-01-27

Ki ne szeretne olyan szálkás izmokat, erős és egyben hajlékony testet, olyan nyugodt derűt sugárzó arcot, olyan belső békét, mint amilyen a jógikat jellemzi? Minden januárban megtelnek a jógatermek. Aztán februárra, márciusra gyakran csökken a jógázási kedv. Ismerős ez a történet? 5 egyszerűen követhető lépéssel segítünk, hogy ne járj így, és lelkifurdalás helyett boldogan, elégedetten gondolj az újévi fogadalmaidra.

1. Bölcsen fogalmazd meg a céljaidat!

Kövesd ezt a három egyszerű szabályt, amikor célokat fogalmazol meg magadnak:

  • Olyan célt válassz, aminek a teljesülése csak rajtad múlik, nem függ másoktól, és amiben van kihívás, de elérhető számodra.
     
  • Pozitív, állító formában fogalmazd meg a célodat. Például: „Nem eszem annyi édességet" helyett „Egészséges ételeket eszem és pont annyit, amennyire szükségem van."
     
  • A célod legyen mérhető, konkrét és kézzel fogható, hogy világosan tudni lehessen, elérted-e. Például „Az új évben boldog leszek" olyan cél, amit nem lehet mérni és nincs pontosan meghatározva, hogy mit foglal magába, ezért nem is hozhat elégedettséget és sikerélményt.

2. Legyen egy jó okod!

Nagyon fontos, hogy jó okod legyen a célod elérésére. Tehát ha megfogalmaztad a célod, tedd fel magadnak a kérdést: „Miért akarom elérni ezt a célt?". Előfordulhat, hogy ezen a ponton újra kell fogalmaznod a célodat. Tegyük fel, az volt a célod, hogy „Az új évben megtanulok kézenállni a szoba közepén", és ahogy elgondolkodsz rajta, hogy miért akarod ezt megtanulni, olyan indokokat találsz, hogy „erős és rugalmas legyek" vagy „egyensúlyban legyek" és ettől rájössz, hogy nem magára a kézenállásra van szükséged, hanem a rendszeres és kitartó gyakorlásra. Ettől átfogalmazhatod a célodat például úgy, hogy „Hetente háromszor jógázom, egyszer jógastúdióban, kétszer pedig otthon, azért, hogy egészséges, erős, rugalmas és kiegyensúlyozott legyek a testemben, lelkemben és elmémben egyaránt."

3. Érezd meg a célt!

Ne csak gondold, érezd! Ha megfogalmaztad a célod, ülj le, csukd be a szemed, és minél élénkebben kiszínezve vizualizáld, hogy már elérted a célod. Színezd ki a részleteket, és vonj be minél több érzékszervet: látást, hallást, szaglást, tapintást. De legfőképpen érezd meg, hogy milyen érzés lesz, amikor már elérted a célod. Minden sejteddel érezd át, hogy ne csak a gondolataidban legyen jelen a célod, hanem a fizikai testedben jelentkező, szinte kézzel fogható érzet legyen. Minél többször megcsinálod ezt a gyakorlatot, annál könnyebben és gyorsabban fel tudod idézni ezt az érzést magadban. Olyannyira, hogy már nem csak otthon, csukott szemmel és vizualizálva, hanem akár közlekedés közben vagy a munkahelyeden az asztalodnál ülve elő tudod hívni ezt az érzést. Ezt a technikát egyébként élsportolók is használják az eredményeik maximalizálására.

4. Tervezd el a konkrét lépéseket!

Írj listát arról, hogy pontosan mit kell tenned ahhoz, hogy elérd ezt a célt. Írj fel egészen jelentéktelennek tűnő apróságokat és fontos, erőteljes hatású lépéseket egyaránt, mindent, ami csak eszedbe jut. A fenti példánál maradva „Hetente háromszor jógázom, egyszer jógastúdióban, kétszer pedig otthon, azért, hogy egészséges, erős, rugalmas és kiegyensúlyozott legyek a testemben, lelkemben és elmémben egyaránt." Rajta lehet a listádon például, hogy „veszek egy (vagy több) jógázásra alkalmas ruhát, ami nagyon tetszik nekem és amit szívesen veszek fel", „találok egy barátnőt, aki eljön velem jógázni", „veszek egy jógaszőnyeget, ami olyan szép, hogy szívesen állok rá", „bérletet veszek egy jógastúdióba", „előfizetek online jógaórákra", „erőfeszítést teszek, kitartó és szorgalmas leszek", stb. Ezek közül lesz olyan, ami nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy elérd a célodat (például a jógaruha megvásárlása), és lesz olyan, ami viszont elengedhetetlen lesz (például hogy erőfeszítést tegyél). Fókuszálj azokra, amelyek elengedhetetlenek, de tudd, hogy a jelentéktelennek tűnő lépések is segíteni fognak.

5. Legyél elégedett az erőfeszítéseddel!

Bizonyos időközönként mérd fel, hogy hol tartasz a célod megvalósításában, és ha kell, fogalmazd át a célod. Ne felejtsd el, hogy nem maga a cél elérése a fontos, hanem amit az odavezető úton tanulsz, és főleg az erőfeszítés, amit teszel! Tudatosan az erőfeszítésedet ünnepeld, ne az eredményt! Például minden este lefekvéskor szánj egy percet arra, hogy ismételd el magadban: „Ma a tőlem telhető legjobb erőfeszítést tettem. Nem akartam többet, és nem elégedtem meg kevesebbel." Ez segít abban, hogy ne ragaszkodj a célodhoz, rugalmas legyél, és ne kedvetlenedj el, ha mégsem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezted. Tudd, hogy te minden tőled telhetőt megtettél, és ez a fontos. Ebben viszont legyél szigorú magaddal és tudd, hogy erőfeszítés, kitartás és szorgalom nélkül semmit nem lehet elérni.

Csináld meg Varga Judittal ezt az erőt és lendületet sugárzó, áramló Vinyasa Flow gyakorlást, amely segít a célodra fókuszálni, minden erődet és figyelmedet egy adott dologra fordítani! A videóért kattints ide. 


Cimkék: jóga gyakorlás célok tippek

Hozzászólások

Hozzászólnál? jelentkezz be! Ehhez a cikkhez még nincs hozzászólás. Légy az első hozzászóló!